A hiányos törvénynek köszönhetően körülbelül 10 ezer kiselejtezett szlovákiai fegyver került az európai feketepiacra, amelyet bűnszervezetek megpróbálnak újra működőképessé tenni.

 

A lengyel és svéd rendőrök február közepén két csempészcsoportot lepleztek le, akik 1800 fegyvert juttattak ki Szlovákiából.  Egy lengyel bűnszervezet vezetőjének elmondása szerint azért kezdett bele az „üzletbe”, mert egy csehországi barátjától megtanulta, hogy hogyan kell újra működőképessé tenni a használatból kivont fegyvereket. A szlovák törvények pedig engedélyezték ezek megvásárlását – írja a lengyel rendőrség.

 

A lengyel csoportot 10 fő alkotta, javarészt lengyelek, de legalább két holland is volt köztük. Szlovák állampolgár nem volt tagja a szervezetnek. A svédországi Malmöben történt, hogy a rendőrség egy 32 éves férfit vett őrizetbe illegális fegyverkereskedelem miatt, ő egy kisiparosnál alakíttatta át őket. Néhány fegyvert Svédországban és Dániában találtak meg, írja cikkében a Sydsvenskan svéd napilap.

 

 hirdetes_300x300  

A lengyel csoport

 

A lengyel bűnszervezet hamis iratokkal vásárolt már kiselejtezett fegyvereket Szlovákiában, majd pedig átvitték Lengyelországba. Ott újra működőképessé tették őket, és lengyelországi érdeklődőknek árulták.Agnieszka Hamelusz, lengyel rendőrségi szóvivő elmondása alapján autóval Hollandiába is átcsempészték, de minden bizonnyal az EU több tagországába is jutott belőlük.

 

Elfogásuk során a rendőrök 340 fegyvert foglaltak le. Azt feltételezik, hogy összesen 1500 darabot alakítottak át és minden darab eladásánál 300 százalékos hasznuk keletkezett. Az eseten lengyel, holland és szlovák rendőrök is dolgoztak.

 

forrás: SME

 

Fegyverek Svédországban

 

A svédországi Malmöben történt, hogy a rendőrség egy 32 éves férfit vett őrizetbe illegális fegyverkereskedelem miatt. A hatóságok szerint ez a férfi látta el fegyverekkel az ottani bűnszervezeteket. 2014-ben például két drogdílert kapcsoltak le Stockholmban, akiknél 15 kilogramm hasis mellett Szlovákiából származó Glock típusú kézifegyvert is találtak.

 

Az emiatt megindult nyomozás során visszakövették a fegyverek forrását, majd kiderült, hogy az illető csempész legalább 100 Skorpió géppisztolyt, és 130 másfajta fegyvert is eladott. A férfi Kelet-Szlovákiában vásárolta össze a pisztolyokat, mint expanziós fegyvereket. A svéd rendőrség jelenleg is dolgozik az ügyön egyenlőre nem szeretnének nyilatkozni róla.

 

Expanziós fegyverek

 

A deaktivált vagy expanziós fegyver nem használ klasszikus töltényt, hanem gáz- és riasztófegyverként funkcionál. Használhatják őket önvédelemre, színházi előadások során, vagy startpisztolyként. A külföldiek 2015-ig rendkívül könnyedén hozzájuthattak expanziós fegyverekhez, ha volt pénzük és felmutattak egy érvényes személyigazolványt.

 

Az olasz rendőrök például 160 deaktivált szlovákiai fegyvert találtak a szicíliai Cosa Nostra maffiánál. A bűnszervezet egy Simonyban (Partizánske) található szlovákiai cégtől (AFP) vásárolta őket, derült ki a brit Guardian júliusi cikkéből.

 

Ugyanilyen fegyverekkel gyilkoltak a Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztőségét megtámadó terroristák is 2015 januárjában. A francia terrortámadás után azonban Brüsszel nyomására a szlovákiai belügy szigorított a szabályozáson. Az Europol becslése szerint 2009 és 2014 között az EU piacára körülbelül 10 ezer illegálisan megjavított szlovákiai fegyver került be.

 

SME , Körkép
borítókép: Denník N

 

korábbi cikkünk a témában:

Szlovákiai fegyverekkel szerelkeztek fel a svédországi bűnbandák

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!