A napjainkban ránk zúduló hírözönben nem könnyű a tájékozódás! A média sokszor eláraszt minket szenzációhajsza hírekkel, sőt a közösségi portálok sok esetben álhírekkel is. Viszont vannak olyan, mindnyájunk jövőjét meghatározó eseményekről szóló hírek is, amelyeket sokszor kell hangsúlyozni különböző fórumokon.

 

Ez utóbbihoz tartozik egy történelmi jelentőségű kezdeményezésről szóló hír: uniós szintű kisebbségvédelmi  jogszabályok megalkotásához szükséges aláírásgyűjtést indítottak el az elmúlt héten Kolozsváron a FUEN (az  őshonos kisebbségek védelmével foglalkozó érdekvédelmi szervezet) kongresszusán.

 

Kép: Minority SafePack fb-oldala

 

Cél: Az őshonos nemzeti közösségek összeurópai védelme

 hirdetes_810x300  

 

[stw]

 

A Minority SafePack célja, hogy a hagyományos (őshonos) nemzeti kisebbségek, illetve a regionális és kisebbségi nyelvek érdekében az Európai Unió szintjén szülessenek olyan jogszabályok és ellenőrző intézményrendszer, amelyek hatékony védelmet nyújt a nemzeti és nyelvi közösségeknek, akár az adott uniós tagállammal szemben is – olvasható az MKP erről szóló nyilatkozatában.

 

 

Ahhoz azonban, hogy a Minority SafePack alapján az Európai Bizottság ténylegesen is kezdeményezze az uniós szintű kisebbségvédelmi jogszabályok megalkotását, 2018. március végéig egymillió aláírást kell összegyűjteni az EU legalább hét tagállamában.

 

Szili Katalin autonómia ügyekért felelős magyar kormánybiztos felvidéki látogatása során ezzel kapcsolatban kijelentette:

 

 „Bízom benne, hogy ez egy jó lehetőség arra, hogy tükröt tartsunk Brüsszel elé és hogy ne csak a bevándorlókkal, ne csak a menekültekkel, összefoglaló néven migránsokkal foglalkozzon, akik egyébként az európai lakosság 5 százalékát teszik ki, hanem a 10 százalék őshonos kisebbséggel is.”

 

A szlovákiai aláírásgyűjtést a Magyar Közösség Pártja – a FUEN régi és aktív tagja szervezi, a feladatok koordinálását Berényi József végzi. Az aláírásgyűjtés ténylegesen szeptemberben indul el a Felvidéken.

 

Minority SafePack fb-oldala

 

Jogvédelmi rendszer kialakítása

 

Esély nyílhat tehát arra, hogy a sikeres aláírásgyűjtést követően az EU létrehoz saját hatáskörében egy olyan intézményt, ami védelmezheti szükség esetén az őshonos kisebbségi jogokat akár Szlovákiával szemben is. Hosszú évek óta várnak az anyaországon kívül élő magyar nemzetrészek egy ilyen jogvédelmi rendszerre és a betartását felügyelő uniós intézményre, amely megszüntetheti a kisebbségekre vonatkozó jelenlegi kettős mérce gyakorlatát.

 

Kételkedők bizonyára most is akadnak, hiszen az EB első lépésben elutasított a jogszabály létrehozását, és csak a luxemburgi EU bíróságra benyújtott per hozta meg ezt a részeredményt, az aláírásgyűjtés elkezdését, ami még távol áll a végső sikertől.

 

Kép: Minority SafePack fb-oldala

 

Viszont hangsúlyozni érdemes a felvidéki aláírásgyűjtéssel kapcsolatban a sokat hangoztatott, és már-más elcsépelt összefogást. Várható volt, hogy a választási összefogás parancsszóra nem jön létre, kikényszerítve. Hamis lett volna! Az ellentétek mélyre ágyazódtak a két magyar érdekeltségűt párt tagjai és képviselői között. Ezt egy közös indulás a megyei választásokon nem orvosolta volna.

 

Szeptembertől kezdődik az aláírásgyűjtés

 

Viszont igazi összefogás jöhetne létre egy sorsdöntő esemény kapcsán, mint például a kisebbségi jogaink európai védelme érdekében meghirdetendő aláírásgyűjtésnél. Ennek szervezése túlnő egy párt hatáskörén, nem lenne ildomos senkinek se kisajátítania, még akkor se, ha megilleti őt, mivel a másik oldal esetleg ezért ignorálhatja a fontos kezdeményezést.

 

Minority SafePack fb-oldala

 

Az aláírások gyűjtésébe szeptembertől mindenkit be kell kapcsolni: a postást, a rendőrt, a villanyszerelőt, a szomszédot, a gázost és a díjbeszedőt, a handlét, a szódást és a képkereskedőt, a házmestert, a kisfiát és a kéményseprőt.

 

Ahogy Deák Bill Gyula mondja a Felszarvazottak balladájában. Mert különben nem leszünk sikeresek, csak „felszarvazottak” és balladába illők!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: Minority SafePack fb-oldala

 

További ajánlott írások:

 

Történelmi jelentőségű, összeurópai aláírásgyűjtés indul a nemzeti kisebbségek jogainak bővítéséért – Kérdések és válaszok

 

FUEN-kongresszus MKP-s részvétellel: Fókuszban a kelet-európai jogtiprások

 

Ma útjára indul a Minority SafePack-et támogató összeurópai aláírásgyűjtés

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!