Tavaly a világ megdöbbenve figyelte a portugál tűzvész okozta pusztításról szóló híreket. Összesen 11 ember esett áldozatul a lángoknak. A legtragikusabb eset az volt, mikor a tűz elől menekülők a lángok közé szorultak az autóúton, és bennégtek a kocsijukban.

 

A katasztrófa után megjelent elemzések aztán rávilágítottak, hogy a tűzvész az ember természetbe való felelőtlen beavatkozása miatt terjedt olyan gyorsan. Pontosabban, a portugál gazdaság egyik sarokkövét alkotó papíripar miatt betelepített, majd minden más fafajta rovására teret hódító eukaliptusz volt a ludas. Ez az Európában nem őshonos fafajta égés közben „levedli” vékony kérgét, amelyet aztán izzó állapotában könnyen felkap a szél és kilométeres távolságokra is elhordja.

 

Portugália a tavalyi sokkból felocsúdva lépéseket követelt a kormánytól. A kormányzat pedig megpróbált választ adni a kihívásokra. A papíripar alapját adó eukaliptuszt megpróbálták törvényjavaslattal behatárolni, a felelősség pedig természetesen a földtulajdonosokra hárult.

 

 hirdetes_810x300  

Kétélű intézkedés

 

A kormányzat a tiltakozások ellenére elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, amely előírja, hogy a háztartásoktól számított 50 méteres és a falvak határától számított 100 méteres sávban ki kell vágni a fákat és az aljnövényzetet. A földtulajdonosoknak idén március 15-ig kellett eleget tenni a kötelezettségnek, amely közelebbről megnézve nem bizonyult a legjobb megoldásnak.

 

Aki azonban nem teljesített, az 5000 eurós pénzbüntetésre számíthatott (cégek esetében a bírság felső határa 60 ezer euró). Mivel mindenki tartott a bírságtól, ezért megtették, amit a törvény követelt tőlük.

 

Mivel azonban az állam nem járul hozzá semmilyen mértékben a munkához, sokan ráfizettek a törvényre. A Politico.eu által megszólaltatott egyik földtulajdonos így fogalmazott:

 

„Én ezer százalékig támogatom az erdőtakarítást, de a kivágott eukaliptuszaimat 800 euróért adtam el, aztán 600-at fizettem a gyökerek felszedetéséért. A helyi önkormányzat segített, sokkal inkább, mint a kormányzat”

 

Portugál erdőtüzek: Ezért terjednek gyilkos sebességgel a lángok

 

A zöldek sem örülnek

 

De a törvényt maguk az eukaliptuszt termesztést élesen bíráló környezetvédők is bírálják. Ők már évek óta az eukaliptusz veszélyes égési viselkedéséről beszélnek. Most azonban amiatt háboroghatnak, hogy a „nagytakarításnak” minden fafajta, még a védett parafatölgy is áldozatul esik. A zöldek szerint az intézkedés egyetlen pozitívuma, hogy végre foglalkoznak a tűzveszéllyel – bár rossz válaszokat adnak rá.

 

A szociáldemokrata portugál kormány természetesen más véleményen van. Az átfogó erdőirtás szerintük eléri a célját. A közlekedési minisztérium hivatalosan is bejelentette, hogy hamarosan  a 14 ezer kilométeres portugál főúthálózat minden szakaszán, az út két mindkét oldalán 10-10 méteres növényzetmentes biztonsági sávot hoz létre.

 

Ez az intézkedés pontosan arra a tragikus esetre próbál reagálni, amire tavaly júniusban került sor – 47 ember égett bent autóikban egy autóúton, miután körbezárták őket a lángok. Most a politikusok azt hangoztatják, hogy a katasztrófa azért következett be, mert a megelőző intézkedésekre vonatkozó törvények már 2006-tól léteztek, csak nem alkalmazták őket. A probléma a telek valódi tulajdonosának meghatározása.

 

TOPSHOT – A halál útja nem messze Figueiro dos Vinhos városától. A tragédiára 2017. június 18-án került sor. FotÓ. GettyImages, Forrás: Politico.eu

 

Nincs garancia

 

Ma már könnyebb a dolguk – állítják ők – az egykor erdőségek közepén élő, állattartásból tengődő emberek megélhetési gondjaik miatt elköltöztek a városokba, így alig maradt lakott terület az erdőkben.

 

A biztonsági intézkedések azonban garanciákat nem gyújtanak. A tűzoltók munkáját a növényzetmentes sávokkal ugyan megkönnyítik, de az oltás hatékonysága a tűz nagyságától is függ. Márpedig ha a tavalyi évhez hasonló szárazság alakul ki, egy, a tavalyinál nagyobb katasztrófa is kialakulhat a dél-európai országban.

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!