Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Hétfőn viszonylag nagy visszhangot keltett a közösségi hálón Jaroslav Paška, az SNS alelnökének bejegyzése, amelyben azt közölte, hogy Németország lefoglalta a Szlovákiának szánt egészségügyi védőfelszerelés-szállítmányt a hamburgi kikötőben. Nem kéne meglepődni, Csehország mellett Németország a második olyan uniós tagállam, amely betiltotta a maszkok, kesztyűk és más védőfelszerelések exportját. A probléma gyökere sokkal mélyebb, mint elsőre gondolnánk. 

 

A védőeszközök exportjának tilalmát az uniós jog sem tiltja a jelenlegi körülmények között. A helyzet így inkább csak azt mutatja meg, hogy mekkora szolidaritás uralkodik a tagállamok között. A koronavírus közben tovább szedi áldozatait.

 

Kedden Olaszország teljes karantén alá került, délután pedig Csehország jelentette, hogy nyilvántartásba vették az első olyan esetet, mikor fertőzött területről érkező személlyel való kapcsolat nélkül fertőződött meg valaki. Magyarul: a vírus már nem kívülről lopja be magát az országba, hanem megvetette a lábát.

 hirdetes_300x300  

 

Mit jelent a házi karantén? Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztat – Változások a templomokban és a Munkahivatalokban is

 

Nem csak Németország csinálja és nem csak Szlovákia kárára

 

Bár az Unióval kapcsolatban elfogultan ellenséges Jaroslav Paška és az SNS kijelentéseit érdemes fenntartásokkal fogadni, a külügy is megerősítette, hogy a szállítmányt feltartóztatták. A szlovák diplomácia igyekezett óvatosabban fogalmazni, és belecsempészte a nyilatkozatba az „átmeneti” kifejezést, ez azonban nem változtat a tényen, hogy Németország akadályozza, hogy fontos eszközök jussanak ki határain kívülre – és mindez más tagállamok kárára történik.

 

Igaz, hogy nem csak Szlovákiával szemben léptek a németek: Svédországba és Ausztriába szánt szállítmányokat is lefoglaltak. És nem is csak európai országok tiltják az eszközök exportját, hanem például a dél-koreaiak és az oroszok is.

 

Az egészségügyi dolgozók számára nélkülözhetetlen maszkok és kesztyűk már hetek óta hiánycikknek számítanak világszerte. A koronavírus több mint 100 országban terjedt el, a készletek pillanatok alatt elfogytak. Szlovákiai példák is vannak arra, hogy az emberek oktalan félelemből nem árulják el az orvosnak, hogy fertőzöttek lehetnek, aki így – hogy takarékoskodjon a maszkokkal és a kesztyűkkel – nem visel védőfelszerelést az illető kivizsgálásakor. Ez nagyon kockázatos, mert az orvos megfertőzésével több tucat, akár néhány száz emberhez is eljuthat a kór.

 

Koronavírus – Elemzés: Nagyobb a pánik, mint a kockázat. Kétfajta végkifejlete lehet a járványnak

 

A most gyártott mennyiség többszörösére lenne szükség

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint globálisan mintegy 40 százalékkal kell növelni a maszkok gyártását. A WHO közvetlenül eddig 47 országba juttatott kisebb nagyobb szállítmányokat, főleg Iránba, Kambodzsába és Ugandába. Hamarosan azonban nagy hiány lesz a készletekből, különösen az N95-ös jelzésű maszkból, amelyek már képesek a levegőben lévő részecskék 95 százalékát kiszűrni.

 

Egyes döntéshozók most amiatt aggódnak, hogy ha a koronavírus váratlanul mutálódna és gyilkosabbá válna a jelenleginél, az védőfelszerelések exportkorlátozásai miatt két csoport jönne létre: a kevésbé érintett gazdag országok csoportja, és a megtizedelt szegényeké.

 

Persze a hiány pótlása nem egyszerű dolog, mert például a forgalomba hozott maszkok felét is Kínában gyártották le. Ez még a járvány előtt történt, azóta a mennyiséget az ötszörösére növelték, de még mindig nincs elég maszk. A kínai hatóságok most azt tervezik, hogy kötelezik az autógyárakat, hogy térjenek át maszk- és kesztyűgyártásra.

 

Egész Olaszországot lezárják a koronavírus miatt

 

A gyártás központosításával van a fő gond

 

A koronavírus által tapasztaltak miatt az Orvosok Szövetsége most azt javasolja a politikusoknak, hogy a legnagyobb piacokon (Egyesült Államok, Európai Unió) hozzanak létre gyártó és elosztókapacitásokat, legalább olyan hatásfokúakat, hogy az ottani (majd egymilliárd fős keresletet) maradéktalanul ki tudják elégíteni válsághelyzetben is. Ebbe az intézkedésbe beletartoznának a gyógyszerek és a védőfelszerelések is.

 

Más szavakkal: a központi probléma, hogy csak néhány ország foglalkozik a most nélkülözhetetlen eszközök gyártásával, és ha ők betiltják ezek exportját, akkor az egész ellátási lánc veszélybe kerül, ami csak növeli a vírus terjedésének lehetőségét.

 

Persze, kór feltartóztatása a döntéshozók szemében másodlagos, ha a hazai készletek eladása egyet jelent politikai karrierjük végével.

 

WHO: valós a világjárvány veszélye, de még kontrollálható a koronavírus terjedése

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.