Nyitókép: csodalatosbalaton.hu

 

A jeles nap egyike azoknak, amelyeket ugyan más-más időpontban, de  világszerte megtartják. Szlovákiában a gyermeknapot 1952 óta ünneplik.
Eredete az Egyesült Államokba tehető, ahol 1857-ben tartották meg legelőször, méghozzá Dr. Charles Leonard tiszteletesnek köszönhetően. Ő volt az, aki június második vasárnapját jelölte ki a gyermekek részére. Először Rózsanap (Rose Day), később virágvasárnap (Flower Sunday) volt, jelenleg pedig Gyermeknap (Children’s Day) a megnevezése.
Foto: mihald.hu
A gyermeknapot elsőként Törökországban nyilvánították nemzeti ünneppé. 1925-ben került sor az első kezdeményezésre a gyermeknap hivatalossá tétele érdekében. Ekkor egy nemzetközi találkozót tartották Genfben, ahol gyermekekkel kapcsolatos témákról egyeztettek. Ide tartozott például az oktatás, az életkörülmények és a foglalkoztatottság kérdése is.
A találkozó végén néhány ország vállalta, hogy növeli a szegény területeken élő. hátrányos helyzetű gyermekek támogatásának mértékét, így az ünnep fokozatosan formálódni kezdett. Annak ellenére, hogy a világ legtöbb országában június 1-jén ünneplik a gyermeknapot, az egyetemes gyermeknapot évente november 20-án tartják.

 

Foto: dnes24.sk

 

A jeles nap szlovákiai megtartását 1950-ben több szervezet is kezdeményezte, elsősorban a Nők Szövetsége és Tanárok Társulása (Federácia žien a združenie učiteľov). Az országban népszerű ünneplési mód a különféle rendezvények, események, programok megtartása. Szlovákia azon államok egyike, ahol a gyerekek napját június 1-jén ünnepeljük.

 

 hirdetes_300x300  

Gyermeknapi programkavalkád Kamocsán

 

A gyermeknapra nemcsak önkormányzatok, szerveztek, rendezvényszervezők terveznek rendezvényeket, hanem a családok körében is megtartják. Közkedvelt forma a gyermekek megajándékozása édességgel és számos
meglepetéssel. Az oktatási intézmények némelyikében e nap oktatásmentesen zajlik.

 

Kép: Nyárasd Község FB-oldala

 

Igaz ugyan, hogy a koronavírus-járvány megelőzésére való tekintettel nagyszabású rendezvényeket nem lehet tartani, viszont Szlovákiában is számos lehetőség van a legkisebbek meglepésére.

 

Ide sorolható az állatkertlátogatás, cirkuszos program Pozsonyban, gyermekelőadások és más programok is. Makó Város Önkormányzata (Magyarország) például úgy döntött, idén a 18 év alatti gyermekeket ingyen-fagylalatra szóló
kupónnal ajándékozza meg.

 

Bős Város Önkormányzata lufikkal lepte meg a gyerekeket az alapiskola újranyitásának első napján. (Képernyőkép: alapiskola FB-oldala)

 

De nem kell messzire utaznunk ahhoz, hogy pótmeglepetéssel találkozzunk. Csilizradvány Község Önkormányzata a korlátozásokra való tekintettel online mesével ajándékozta meg a legkisebbeket. A Pozsonyi katolikusok közösségi oldalukon tartják a gyermeknapot, méghozzá úgy, hogy értük mondanak imát.

 

 

A Körkép.sk felvidéki hírportál szerkesztősége is köszönti a gyermekeket. Kívánunk nekik örömteli gyermeknapot és boldog, élménydús gyermekkort.

 

Laky Erzsébet

Források: dendeti.sk/en.wikipedia.org/mako.hu/VTV Makoi (Youtube)/Csilizradvány Község FB-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.