Nyitókép forrása: sme.sk

 

A pénteki nappal (július 17.) lejárt Jaromír Čižnár főügyész hivatali ideje, aki most a TASR hírügynökség megkeresésére reagálva értékelte saját munkáját.

 

„A meggyilkolt Ján Kuciak oknyomozó újságíró utolsó cikke nyomán született több tucatnyi nyomozati anyag, elemzés, illetve az Agrárkifizető Ügynökség  kapcsán megszólalt gazdák elmondásai alapján több vállalkozót és PPA-beli vezető tisztviselőt letartóztattak”

 

sorolta érdemei közé Čižnár a Dobytkár-ügyben történt fejleményeket. Érdemes azonban leszögezni: valószínűleg semmi sem történt volna a PPA korrupciós ügyeivel, ha Ján Kuciak és újságíró kollégái nem derítik fel a smeres kormányok viselt dolgait és ha még mindig Jaromír Čiznár osztálytársa, Robert Fico lenne a kormányfő.

 

 hirdetes_300x300  

„Kétszer is találkoztam ebben a kérdésben a volt mezőgazdasági miniszterasszonnyal,és jeleztem neki, hogy a PPA háza táján sok a furcsaság, és a rendszer rohadt”

 

mondta a mai nappal leköszönő főügyész.

 

A Kuciak-gyilkosság után Čižnár kijelentette, hogy ha bebizonyosodik, hogy tényleg a munkája miatt ölték meg az oknyomozó újságírót „elszabadítja a poklot”, ám ígéretét nem váltotta be. Ma már csak azzal érvel, hogy „a poklot csak abban az értelemben gondolta, hogy mindent megtesz az ügy felderítése érdekében”.

 

„A lehető legtöbbet megtettem annak érdekében, hogy felderíthessék ezt a megbocsáthatatlan bűncselekményt. Sajnálom, hogy kiragadva a kontextusból visszaélnek a szavaimmal, és az ellenem folyó gyűlöletkampány eszközeként használják őket”

 

mondta Čižnár.

 

Elmondta, hogy a nemzetközi nyomozócsoport felállását követően számos ügyészt és rendőrt mozdítottak el hivatalából, vagy indítottak ellenük eljárást.

 

Hivatali ideje alatt ítélték el a Fico luxuslakását fenntartó Ladislav Bašternákot adócsalásért (igaz, csak a sajtó nyomozásának köszönhetően, és Bašternák viszonylag olcsón megúszta egy kevésbé szigorú fegyintézetben).

 

Ugyanebben az évben robbant ki a galántai reszocializációs intézet botránya. A Čistý deň kapcsán Čižnár most elmondta, hogy annak idején jelezte nemtetszését a munkaügyi minisztériumnak (akkor a smeres Ján Richter vezette), amiért nem vonta meg az akkreditációt az intézettől. Bár történtek azóta bírósági ítéletek az ügyben, Čižnár ezúttal is kesztyűs kézzel bánt volt osztálytársa kormányával. Egyébként a Čistý deň-ben történt visszaélésekkel a hatóságok csak azután kezdtek el foglalkozni, hogy az egyik ellenzéki politikus beszámolt róla a nyilvánosságnak. Első körben a rendőrség szőnyeg alá söpörte az ügyet.

 

Átment a törvényhozáson a „Lex Lipšic”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!