Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkárt tilthatták ki Ukrajnából – írja a Mandiner. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Ukrajna megtiltotta a beutazást két magyar tisztviselőnek, arra hivatkozva, hogy Magyarország „beavatkozott” az ukrán belügyekbe. Kijev agresszív viselkedése az önkormányzati választások eredményére is visszavezethető, amelyen a kormányzópárt a vártnál gyengébben szerepelt.

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter facebookos videóüzenetében már jelezte, hogy az egyik Ukrajnából kitiltott magyar politikus a magyar miniszterelnökség egyik államtitkára. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján jelezte, hogy neveket hivatalosan ugyan még nem hoztak nyilvánosságra, azt feltételezi, hogy az egyik kitiltott személy ő lehet.

 

„Egyelőre sem a Külügyminisztérium, sem a Miniszterelnökség, sem én személyesen nem kaptam semmilyen hivatalos értesítőt arról, hogy nem kívánatos személy lennék Ukrajnában. Egyelőre nem tudom, hogy elárulják-e a neveket, feltételezést tudok csak mondani, hogy az egyik én lennék. A másikat viszont nem tudjuk, keressük”

 

– fogalmazott.

 hirdetes_300x300  

 

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kutlruális Szövetség vezetője közölte, hogy a „kitiltási botránnyal” Ukrajna  „teljesen abszurd helyzetbe sodorta magát, már csak azért is, mivel Ukrajnának egyetlen útja szabad csak Európa felé, hiszen Magyarországot kivéve az összes környező ország lezárta előtte határait” – idézte a politikust a PestiSrácok.hu.

 

A portál megkérdezte az ügyről Potápit is, aki úgy nyilatkozott, meglepő az ukrán fél lépése, tekintettel arra, hogy Magyarország támogatása nélkül sem az uniós sem a NATO-csatlakozásra nincs esélye.

 

„Nagyon érdekes a viselkedésük, mert amikor személyesen találkozunk ukrán politikusokkal, akkor mosolyognak és szívélyesek, mégis, politikájukra tapasztalataim szerint az jellemző, hogy nem ígérnek semmit, de ha mégis, azt sem tartják be”

 

idézte az államtitkárt a PS.

 

A magyarkártya ismételt előhúzása Ukrajnában több okra is visszavezethető. A kormánypárt gyengébb szereplése az önkormányzati választásokon csak az egyik alternatíva, ám ne feledjük, hogy ahogy minden európai országban, úgy Ukrajnában is nagy nyomás lehet a politikuson a járvány miatt. Ráadásul Ukrajna gazdasági kérdésekben nemrég ismét tárgyalóasztalhoz ült Oroszországgal. A kevésbé jelentékeny találkozónak van egy lényeges üzenete: Kijev uniós és NATO-csatlakozásába vetett hitét kérdőjelezi meg. Más szavakkal: Ukrajna épp most teszi mérlegre, mit nyert és mit veszített a nyugati integrációs törekvésekkel.

 

Körkép.sk

Szijjártó az ukrán helyzetről: Kijev nonszensz és kulturálatlan döntéseket hoz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!