Nyitókép: kukkonia.sk

 

Bár az MKP minden lehetséges fórumon igyekszik hangsúlyozni, hogy ők a magyar kormány stratégiai partnere, van egy gazdasági szereplő, aki tőlük is „stratégiaibb“ kapcsolatokat ápol a magyar kormányzattal.

 

Ezt látszik alátámasztani az a mai adományozási bejelentés is, melynek során több százezer szájmaszk érkezett a Felvidékre.

 

MKP helyett Kukkonia – nem először

 hirdetes_810x300  

 

A magyar kormány a felajánlás lebonyolítására nem a stratégiai partnernek nevezett MKP-t, sem valamelyik hozzá közeli civil szervezetet, hanem egy Világi Oszkárhoz köthető társulást kért fel. Nem először.

 

A DAC mezein is látható Kukkonia így 400 ezer egészségügyi maszk elosztásában segédkezhetett, mely a magyar Külgazdasági- és Külügyminisztérium közreműködésével érkezett Szlovákiába. A maszkokat egy magánvállalat, a Chi Fu Investnent és annak kínai származású, de magyar állampolgárságú vezetője ajánlotta fel a koronavírus elleni harc jegyében szerte a Kárpát-medencében.

 

Kép: kukkonia.sk

 

A Kukkonia társulás képviseletében Világi Réka elmondta, hogy a maszkok elosztása érdekében 165 településsel, alapiskolákkal, nyugdíjas-, illetve szociális otthonokkal, kórházakkal és egyéb intézményekkel vették fel a kapcsolatot.

 

„Az adományok jelentős része a települések polgármesterein keresztül jut majd el a rászoruló magyarokhoz“

 

– olvasható a Kukkonia nyilatkozatában.

 

Kép forrása: kukkonia.sk

 

A nemes felajánlás pozitív üzenetének hatásából így nem a „zegységre“ törekvő felvidéki magyar politikai szereplők, illetve azok holdudvara, hanem a leggazdagabb felvidéki magyar oligarcha, Világi Oszkár és köre húzhat hasznot.

 

A maszkok ünnepélyes átadására november 30-án került sor, többek között Pető Tibor, Magyarország szlovákiai nagykövetének részvételével.

 

RMDSZ, HMDK, VMSZ, MKP Világi

 

Hasonló felajánlás természetesen más határon túli magyar közösségek irányába is történt. Erdély esetében a segítségnyújtást és annak marketing  értékét az RMDSZ hasznosította, ugyanez történt a Délvidéken és Horvátországban is.

 

 

Mindkét területen maga a helyi politikum (Romániában az RMDSZ,  Szerbiában Pásztor István és a VMSZ, Horvátországban a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége) kommunikálhatta a felajánlást.

 

Felvidék esetében azonban immár másodszor nem így történt.

 

Koronavírus-járvány idején: Míg Erdélyben az RMDSZ, Felvidéken az MKP helyett Világi Oszkár a magyar kormány stratégiai partnere

 

Az eseményen egyébként az egyik intézmény fenntartójaként Polák László, Ekecs “örökös“ polgármestere, az MKP megyei képviselője is feltűnt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.