Nyitókép forrása: 

 

A világjárvány alapjaiban rengette meg az uralkodó gazdasági berendezkedést. A globális ellátási láncok megroppantak, az idegenforgalom és a légiközlekedés padlót fogott. A pandémia azonban járulékos hatásként az agyelszívásra is hatással van. És nem csak a szakképesítést nem igénylő munkák miatt külföldre igyekvőkről van szó.

 

A pandémia ugyan nem fordítja meg a trendet, de az utazási korlátozások ésszerűbb, „kilométertakarékosabb” megoldások felé terelték az embereket. A Politico cikke szerint az egyik tipikus példa Olaszország, ahol a gazdag régiókból több százezren tértek vissza az ország elnéptelenedő középső vagy déli részébe. Persze, ehhez az is kellett, hogy tömegeknek legyen biztosítva az otthoni munkavégzés lehetősége.

 

A jelenség nem korlátozik Olaszországra. Görögország és Románia is abban reménykedik, hogy képes lesz megtartani a hazatérők legalább egy részét. Különösen a legrosszabb népességcsökkenési mutatókkal rendelkező Románia esetében kulcskérdés a külföldön dolgozók hazacsábítása vagy otthon tartása. A pandémia miatt 1,3 millió román állampolgár tért vissza hazájába – egy időre.

 

 hirdetes_810x300  
Sokba kerülnek a kivándorlók

 

A 2009-es világválságot követő években a nagy tagállamok sem úszták meg véráldozat nélkül. Elsősorban a déli, adósságválságba kerülő országokból indult meg az elvándorlás. Ezek közé tartozik Olaszország is, amely a belső, regionális elvándorláson túl 800 ezer munkavállalóját veszítette el a külföldi irányú agyelszívás miatt. Ez évente 14 milliárd eurójába kerül az országnak.

 

Olaszországban egyébként egy ideje már számos mozgalom foglalkozott azzal, hogy visszacsábítsa a fiatalokat a félig kihalt közép-olasz és dél-olasz településekre. Tavaly márciusban South Working néven alakult egy csoport, amely azt tűzte ki célul, hogy kiépítse az infrastruktúrát a home office fenntartására a járvány után is. Ha a tervük működik, akkor a pandémia után sem feltétlenül indulna meg az újbóli elvándorlás az északi régiókba vagy külföldre.

 

Persze, a déli fiatalok délen tartásának vannak gazdasági szempontjai is. Feltételként ott van a megfelelően gyors internet biztosítása, hozadékként pedig az, hogy az ott letelepülő családok helyben költik el jövedelmüket.

 

Közép-Európa is megfordíthatja a trendet

 

Közép-Európa sem marad ki a sorból. A közép-kelet-európai régió országainak 2004-es uniós csatlakozása után iszonyú mértékű agyelszívás indult meg. Szlovákiában az elvándorlás olyan egyoldalú gazdaságpolitikával társult, amely meg sem próbálta érdemben hazacsábítani a több százezer külföldön jobb életet kereső szlovákiai állampolgárt. Az eredmény az ország versenyképességének és termelékenységének leépülése.

 

A pandémián kívül a Brexit is katalizátorként hatott. Nagy-Britannia idén januártól véglegesen elszakadt az EU-tól, és bár volt módja annak, hogy az uniós polgárok életvitelszerűen ott maradhassanak a brit szigeteken, így is 1,3 millió fővel csökkent az Egyesült Királyság népessége a tavalyi év második felében.

 

Az Egyesült Királyságban a legnagyobb létszámú közép-európai nemzet a lengyel volt, számuk azonban egy év alatt 1 millióról 815 ezerre csökkent. A hivatalos adatok szerint a Nagy-Britanniában élő közel 100 ezer cseh állampolgárból mindössze 58 ezer igényelte a letelepedési státuszt 2020 végéig, az ott élő 200 ezer magyarból szintén „csak” 131 ezer nyújtotta be a kérvényt.

 

A Business Insider összefoglalója szerint a tendenciát látva egyre több elemző véli úgy, hogy a Közép-Európa feltörekvő gazdaságai kis szerencsével hatékonyan tudják majd megfordítani az agyelszívás irányát, hazacsábítani földijeiket, és visszájára fordítani a negatív demográfiai trendeket, amelyek egyre súlyosabb méreteket öltenek.

 

Úgy tűnik tehát, hogy a járvány, a válsághelyzet, az álláshely- és létbizonytalanság sokakban felértékelte az otthon és a haza jelentőségét. Nyilván a legfontosabb tényező az otthon maradt szülők iránti kötelességtudat és aggódás lehetett. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a család közelsége és a javuló gazdasági lehetőségek miatt tömegek fontolgatják végleges hazatérésüket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.