Nyitókép: webnoviny.sk

 

Szlovákiában extrém alacsony a regisztrációs kedv az oltásra. Róbert Suja, az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) igazgatója szerint reális előrejelzések szerint az átoltottsági szint Szlovákiában nem fogja elérni a 38 százalékot.

 

Érdekességként megjegyezzük, hogy az MKP elnöke, Forró Krisztián 100 eurós utazási utalvánnyal motiválná az embereket az oltásra. Az utalvány csak 65 százalékos átoltottsági mértéken felül kerülne kifizetésre. Kérdésünkre, hogy mennyire reális ilyen magas átoltottsági arányhoz kötni az ajándékozást, az MKP elnöke kitérő választ adva annyit felelt, hogy épp a 100 euró lenne a motiváció arra, hogy minél többen oltsák be magukat.

 

A Szövetség üdülési utalványokkal növelné az oltási hajlandóságot

 hirdetes_300x300  

 

Suja szerint optimista előrejelzés szerint augusztusra legfeljebb 48 százalékra emelkedhet az átoltottság szint, ami továbbra is messze van a nyájimmunitás elérésétől.

 

„Nem tudom elképzelni, hogy az elkövetkező hetekben bárki, aki igényli, ne kapna vakcinát,“

 

jelentette ki Suja hétfőn. Elmondása szerint a legnagyobb probléma a tömeges igénylés elérése, hogy az emberek csoportosan kezdjenek el jelentkezni az oltásra.

 

Magyarország: Egyre többen kérik az oltást

 

Magyarországon eközben rekordszinten van az oltási kedv. A KSH legújabb felmérése szerint a válaszadók 64,8 százaléka jelezte, hogy mindenképp beoltatja magát. Tavaly novemberben ez a szám még csak 14,9 százalék volt.

 

Az április első felében készült felmérés kimutatta, hogy az oltást csak a lakosság 18,8 százaléka utasítja el. Novemberben ez az érték még 36 százalék volt. A felmérés szerint a bizonytalanok aránya 5,8 százalék, ami alig egynegyede a novemberen mért 20 százaléknak.

 

A megyefőnökök az oltóanyagokon veszekednek

 

Szlovákiában nagy regionális különbségek vannak az egyes megyék között az oltási időtartamban. Míg az ország keleti felében sok a vakcina és kevés az igénylő, a nyugati részen fordított a helyzet. Emiatt virágzik a vakcina turizmus, sokan ugyanis kénytelenek végigutazni az országon. A keleti, északkeleti oltóközpontokban hamarább kapnak időpontokat.

 

A megyefőnökök ennek ellenére hallani sem akarnak a vakcinák elosztásának ésszerűsítéséről. Besztercebánya megye, Kassa megye, Trencsén megye számára elfogadhatatlan, hogy Pozsony megyébe és más kerületekbe szállítsák át a keletre küldött oltóanyagok mennyiség egy részét.

 

Körkép.sk összefoglaló

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.