Marcell
  • HUF: 391.99
  • USD: 1.03
  • 21 °C
  • 32 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Szlovák áltörténészek a külügy segítségével lobbiznak a pozsonyligetfalui népirtást feldolgozó dokumentumfilm ellen

A történelmi múlttal való szembenézés helyett ellenpropagandát indítottak Skrabskiu Fruzsináék filmje ellen

Nyitókép forrása: reprofotó

 

Szlovák (ál)történészek lobbiznak  egy a pozsonyligetfalui népirtásról szóló film ellen. Több filmfesztivál szervezőjét is megkeresték és történelemhamisítással vádolták meg az alkotás készítőit. Ami azonban igazán felháborító, hogy a szlovák diplomácia is részt vesz a nyomásgyakorlásban.

 

„Eleinte csak csodálkoztunk, hogy volt olyan fesztivál, ahol versenybe került a filmünk, aztán írtak, hogy kikerültünk a versenyből. Máshol megnyertük a fődíjat, ilyen volt az Edufest, akik írták, hogy szlovák “történészek” (ők tették idézőjelbe) írtak nekik, hogy történelmet hamisítunk. Szerencsére ettől még nem vették el a díjunkat. Minden vádat egyenként cáfoltunk és ezt lefordítottuk angolra és szlovákra is. Majd egy újabb fesztivál írt, hogy megkereste őket ugyanaz a csapat…

 

A kedves csapat, aki ily módon próbálja a történelmi igazságtételt akadályozni, a facebookomat nézi, és ha kiteszem, hogy valahol versenyben van a film, már írják is a feljelentést. Szeretném megkérni őket, hogy nekem írjanak, és üljenek le a történészekkel, vitassák meg, mert én mint producer csak azt tudom garantálni, hogy a filmet valós kutatási eredményekre alapozzuk; a történelemszemlélete minden országnak más, ezzel együtt kell tudnunk élni!””

 

írta Skrabski Fruzsina a Népirtás Pozsonyligetfalun című film producere a facebook-oldalán. Azt is közölte, hogy

 

„Most a Magyar Mozgókép Fesztivál versenyprogramjába válogatták be a filmet. Nekik is írtak, hogy ne vetítsék!  – de persze nem saját néven, hanem a diplomácián keresztül.”

 

A Mandinernek nyilatkozva Skrabski Fruzsina beszélt arról, hogy nem először próbálják megakadályozni szlovák részről a történelmi múlttal való szembenézést. Voltak ugyan pozitív példák is, de például az egyik legolvasottabb szlovák (liberális) hírportál, az Aktuality.sk több cikkben is élesen támadta a filmet „történelmietlenségre” hivatkozva.

 

Tavaly novemberben és idén februárban is közölt a portál egy-egy elfogultan kritikus írást, ugyanannak az újságíró hölgynek a tollából. Mivel a szlovák történetírást már megalakulása óta súlyosan átitatja a politika, egyáltalán nem nehéz olyan „történészi” véleményeket felsorakoztatni, amelyek vitatják a filmben bemutatott eseményeket. Főleg, hogy a tömegmészárlást elkövető katonák és tisztek is szlovák nemzetiségűek voltak.

 

A dolog szinte már nevetség tárgya lehetne egy olyan országban, ahol a „legnagyobb szlovák” történelmi alak kereséséről szóló tévéshowban olyan nevek jelennek meg, mint Benyovszky Móric vagy Mária Terézia. Csakhogy a szlovák történelemhamisítás itt ismét intézményi jelleget ölt, ugyanis a szlovák diplomácia (értsd az SaS-es Ivan Korčok vezette külügyminisztérium) is hozzájárult a film elleni kampányhoz, azzal a céllal, hogy azt a filmfesztiválok ne részesítsék díjban.

 

Az Aktuality.sk gyalázkodó cikke írásakor is megkereste a szlovák diplomáciát a film kapcsán.

 

Juraj Tomaga a liberálisok vezette külügyminisztérium szóvivője szerint a külügy ugyan „nem kívánja csökkenteni a tragikus események súlyát, amelyek Csehszlovákiában történtek, de elutasítja azok átírását, manipulációját és az egyoldalú vádaskodást, amely feszültséget szít a szlovákok és magyarok között”. Ez egyébként a korábban már jól betanult válasz mindig, mikor a szlovákok és csehek magyarok kárára elkövetett háborús bűnei kerülnek szóba.

 

 

A Népirtás Pozsonyligetfalunt  a most, június 23-26. között zajló Magyar Mozgókép Fesztiválon is vetítik majd Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban. A dokumentumfilmet felvette programjába februárban az amerikai Ogeechee Nemzetközi Történelmi Film Fesztivál (Ogeechee International History Film Festival). A film rendezői: Géczy Dávid filmrendező és Udvardy Zoltán újságíró, szerkesztő, a hirado.hu munkatársa.

 

Szlovák áltörténészek a külügy segítségével lobbiznak a pozsonyligetfalui népirtást feldolgozó dokumentumfilm ellen

 

A Népirtás Pozsonyligetfalun két, egymással összefüggő tömeggyilkosság történetét dolgozza fel. Mindkét esetre a második világháború végén került sor, és mindkettőben a csehszlovák 17. számú gyalogezred 1. számú zászlóalja felelős – amelyben a tisztek és közkatonák is szlovákok voltak.

 

A film a csehországi Přerov közelében, az úgynevezett Svéd Sáncoknál meggyilkolt 267 német és magyar nemzetiségű, a Felvidékre egy vonattal éppen visszatérni készülő civil lakos (az áldozatok között 74 gyermek is volt) sorsa, illetve a Pozsonyligetfalunál meggyilkolt nagyszámú (vélhetően 500 és 1500 fő közötti) német és magyar nemzetiségű polgári személy lemészárlása közti összefüggéseket tárja fel.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 30 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. jún. 19. 15:09

Hat ilyenek a szlovakok csak az a jofiu aki veluk egynotat fuj az mar nem szamit, hogy hamis az egesz.

Nagy Jenő
2021. jún. 19. 22:41

Ha rá van mutatva a szlovákok magyarellenes tetteikre, akkor a szlovák diplomácia egyoldalú vádaskodást emleget magyar oldalról, , amely feszültséget szít a szlovákok és magyarok között. Nem képesek szembe nézni múltjukkal .

hugo
2021. jún. 20. 00:01

Kedves Ildikó Ónnek nagyon igaza van!!! A kérdés a kóvetkezó: a itteni "magyarnak mondott politikuskák"ezeket a témákat miért nem feszegették cca 30 éve ????Mert egy behódolt ,pénzéhes "pecsovicsok"voltak és vannak !!!!

Janko istvan
2021. jún. 20. 13:05

Igen történelemhamisítás - csak nem úgy ahogy a támadók gondolják. Szlovakia 1936. és 1945 között Hitler elsö számú fasiszta támogatoja volt. Közösen támadták meg 1939 szeptember 1 -en Lengyelorszagot,Tiszo ezt igerte a magyarlakta Területekért cserébe Hitlernek. Elfelejtették a filmben említeni ez egy fasizta lager maradéka volt, és az agyonlött emberek a háború után voltak kivégezve, nagy részük lebetonozva az autosztrada és a följáró alá.

hugo
2021. jún. 20. 17:29

Kedves Janko István.Figyelmébe ajánlok egy kis konyvet . A címe "Hodina Ypsilon".Szerzók-Valenta/Vašák Kiadta:"Vydavatelství časopisú MNO 1967 !!!Ezt a "tótok"nem merik bevallani ! Ez egy gyáva alamuszi aljas népség-tisztelet a kivételnek !

Brindzás Vojto
2021. jún. 21. 18:18

Az aktuality.sk-ban megjelent vádaskodó hangnemű cikkekben azért illett volna a magyar rendezőket és/vagy a film producerét megszólaltani.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket