Nyitókép: Körkép.sk (montázs)

 

Nagy vihart kavart a felvidéki magyar sajtóban Gyimesi György múlt csütörtöki sajtótájékoztatója, melyen lerántotta a leplet a felvidéki kultúrmaffiáról.

 

Gyimesi lebuktatta a hidas kultúrmaffiát! Így osztogatták egymásnak évekig a milliókat a Szövetség-Alianciába igyekvő hidasok

 

Az OĽaNO parlamenti képviselője nevén nevezte azt a szűk, jellemzően balliberális, progresszív érdekkört, mely a Most-Híd holdudvaraként évek óta szivattyúzta ki az állami eurómilliókat az eredetileg a nemzetiségi kultúra támogatását szolgáló Kisebbségi Kulturális Alapból.

 hirdetes_810x300  

 

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, jött is a prüszkölés, ködösítés, terelési kísérlet az érintettek részéről. Ami közös volt bennük, hogy mindenféle érdemi cáfolat nélkül. A sajtótájékoztató után a Most-Hídhoz közeli Pátria rádióban találkozott Gyimesi György, és Rigó Konrád, a kultúrmaffia feje.

 

A Most-Híd holdudvara által működtetett kultúrmaffia. Kép: Körkép.sk

 

Molnár – Petőcz csere?

 

A sors fintora, hogy ugyanez a banda próbálja meg átmenteni magát az Aliancia-Szövetségbe, hogy ott akár  másokkal is kiegészülve folytathassák mindazt, amit eddig is tettek. A Most-Híd és az Összefogás egyes emberei által támogatott személy Molnár Norbert helyére a liberális Petőcz Kálmán, aki korábban már keményen támadta Gyimesit, például a népszavazás kettős nemzetiségre vonatkozó kérdésénél.

 

Gyimesi elmondta, hogy már a választások után több megkeresést kapott arra vonatkozóan, hogy tegyen rendet a Kisebbségi Kulturális Alapnál tapasztalható visszaélések terén. Ugyanakkor többször kiemelte, hogy célja nem egyesek kizárása, hanem az állami pénzek igazságos szétosztása, hogy ne csak egy szűk, politikailag érdekelt kör, hanem mások is hozzájuthassanak a forrásokhoz, ha jó pályázati anyagot adnak le.

 

 

Az OĽaNO politikusának konkrétumaira reagálva Rigó Konrád a tőle megszokott kioktató, pökhendi stílusában afféle semmilyen érdemi cáfolattal nem tudott szolgálni.

 

„Ön tökéletesen beállt abba a populista irányba, amit Matovič és Fico művel. Ez a politikai latrina legalja”

 

– próbálkozott a műsorban Rigó, elfeledkezve arról, hogy épp a Most-Híd ült közös kormányban a Robert Fico vezette Smerrel.

 

 

Rigó és barátai

 

Majd védekezésében, afféle figyelemelterelésként a Csemadokot hozta fel, akik szerinte az MKP holdudvarához tartoznak, mégis fél millió eurót kapnak évről-évre a csomagból. Gyimesi erre azzal válaszolt, hogy a Csemadok emberei nem ülnek a pénzosztó bizottságban összeférhetetlenül, ráadásul egész Dél-Szlovákiában aktív szervezetről van szó, több tízezer taggal.

 

Rigó szerint nagyon sok szervezet köré lehetne hasonló ábrát rajzolni, mint amit Gyimesi megrajzolt.

 

A magyar parlamenti képviselő erre úgy reagált, hogy a kultúrmaffia feje ferdít, mint máskor is.

 

„Azt vázoltam, amit eddig senki sem cáfol. Hogy három jóbarát (szerk. megj. Rigó Konrád, Barak Bálint, Molnár Norbert), akik 2016-ban nem voltak a politikában egyikükből államtitkár lett, másik a KKA igazgatója, harmadik a pénzposztó bizottság tagja“

 

– szembesítette Gyimesi a tényekkel vitapartnerét.

 

 

„Az 5 tagból ráadásul 2 egy szerkesztőségből, a Paraméterből van. A kultúrmaffia szinte minden pályázata sikeres, ez összeférhetetlenség”

 

– tette hozzá Gyimesi, aki azt is elmondta, hogy sajtótájékoztatója után rengeteg támogató megkeresést kapott arra vonatkozóan, megköszönve, hogy végre rámutatott az eddigi állapotokra.

 

„Kérem, foglalkozzon a munkájával, ne verjen szét dolgokat, hanem építkezzen”

 

– próbált hárítani Rigó.

 

„Én másfél év alatt soha nem árultam el egyetlen embert sem, nem tiltottam be a himnuszunkat, nem élősködtem a pénzeken, nem helyeztem előnybe saját oligarchámat. Eredményeim is vannak, ha csak az elmúlt egy éven nézzük, említhető a Nagygéres – Nagyrozvány út, a dunai komp, Ipoly-hidak, valamint több sikeres törvény“

 

– reagált Gyimesi.

 

A megoldás

 

Megoldást a jövőre nézve szerinte az hozhatna, ha törvénybe fektetnék, hogy bizottsági tag ne pályázhasson, amivel ki tudnának szűrni több, jelenleg összeférhetetlenségben levő embereket.

 

„Ha transzparensen, igazságosan fog működni a Kisebbségi Kulturális Alap, én elégedett leszek“

 

– tette hozzá.

 

A műsor felvétele itt visszahallgatható.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 34 olvasónak tetszik ez a cikk.