Nyitókép: reprofoto (OLaNO fb-live)

 

Az elmúlt években igazi vegyespárti maffiakör épült ki az állami pénzeket kezelő Kisebbségi Kulturális Alapnál (Kultminor, illetve KKA). A jelenleg épp az Aliancia-Szövetségbe magukat átmenteni igyekvő Most-Híd korrupt, maffiamódszerekkel dolgozó holdudvara saját, közeli embereiket ültette a pénzosztó bizottságba.

 

Ők aztán önmaguknak, haveri körüknek, társulásaiknak, csókosaiknak, szeretőiknek, élettársaiknak, hidas gazdáiknak utalták át az eurómilliókat. Ez ment éveken keresztül. Az egész A. Nagy László alatt kezdődött (erről az időszakról oknyomozó sorozatban számoltunk be olvasóinknak itt, itt, itt és itt), és folytatódott az alkalmatlanságáról és gerinctelenségéről elhíresült Molnár Norbert igazgatása alatt is a Kultminornál.

 

Gyimesi: Ebből elég volt!

 hirdetes_810x300  

 

Ezt elégelte meg Gyimesi György, az OĽaNO politikusa, aki június 17-i sajtótájékoztatóján megrajzolta a felvidéki magyar kultúrmaffia sémáját, lerántva a leplet a személyi összefonódásokról.

 

Íme, a mindennél beszédesebb ábra, mely azt mutatja, hogyan privatizálta le a Rigó Konrád – Barak Bálint – Beke Zsolt féle hidas érdekkör az eredetileg a nemzetiségi kultúra támogatására szolgáló állami pénzeket.

 

A Most-Híd által üzemeltetett kultúrmaffia. Kép: Körkép.sk

 

Gyimesi György szerint az egész kultúrmaffia feje Rigó Konrád, a Most-Híd sokszorosan bukott politikusa volt, aki jelenleg is a vegyespárt alelnöke. A Smer – SNS – Most-Híd éra államtitkáraként Rigó alá tartozott politikailag a Kisebbséki Kulturális Alap felügyelete.

 

Barakék saját maguknak

 

Rigó cimborája, Barak Bálint a pénzosztó bizottság tagjaként ítélte meg az euróban számított súlyos százezreket saját magának. Értsd, az általa igazgatott és apja, Barak László által főszerkesztett Paraméter hírportálnak (3 projektre 114 ezer eurót), valamit az apja tulajdonában levő, vulgáris köteteiről is ismert Nap kiadó számára (17 projektre szintén 114 ezer eurót). Barak több hidas kampányban is segítette a vegyespártot, melyért szintén komoly pénzösszegeket kapott. Erről szintén írtunk már korábban a Körképen.

 

Az MKP által irányított pártmédiát nem érdekelte

 

Érdekesség, hogy az MKP által irányított csicskamédia, a Ma7 és a Felvidék.ma nem tartotta szükségesnek, hogy a helyszínről tájékoztassa olvasóit a mai sajtótájékoztatóról.

 

De jól járt Juhász László, a Parametér munkatársa is, akinek 6 552 euró jutott (korábban ő maga is a pénzosztó bizottság tagja volt), illetve a Barak Bálint féle bizottság az apjának még külön is megítélt 8 735 eurót.

 

 

Súlyos hidas érdekellentét

 

Természetesen, látszólag minden rendben volt.Erkölcsileg azonban korántsem. Az ördög ugyanis a részletekben lakozik. Egy-egy bizottsági tag saját magáról ugyan nem szavazott, mégis jól jártak. „Nem most jöttünk le a falvédőről, ismert, hogy hogy működnek ezek a dolgok“ – jelentette ki a sajtótájékoztatón Gyimesi György, aki szerint a pénzek akár a politikai vezetés kasszáját is növelhették.

 

Gyimesi szerint azok a pályázók voltak a kultúrmaffia időszakának károsultjai, akik nem rendelkeztek ilyen személyi kapcsolatokkal.

 

Ezek a számok és összegek az elmúlt két év döntéseinek összegzése. Azaz a 2020 és 2021-es évre vonatkozóak, Azóta van hatalmon az OĽaNO vezette kormány. Gyimesi György ezzel is azt kívánta illusztrálni, hogy ő maga és az OĽaNO semmilyen formában nem szólt bele a döntésekbe.

 

Beke Zsolt mint kultúrmaffiózó

 

Barak mellett legalább ilyen toxikus személy egy másik pénzosztó bizottsági tag, Beke Zsolt. Beke saját, az általa főszerkesztett hírportáljának is jutott közel 100 ezer euró, de gyermekei anyjának, valamint több hidas érdekkör is jól élt az elmúlt években az állami pénzekből. Közéjük tartozik Németh Ilona, aki Ravasz Ábel (Most-Híd) édesanyja és Zuzana Čaputová államfő nemzetiségi tanácsadója.

 

 

Beke Zsolt társulása, a Gurigongo számára is aranybánya volt az elmúlt időszak, hiszen 13 projektje 88 100 euró támogatásban részesült. Ugyanúgy a Bolemant Lilla és Éva képviselte, progresszív, liberális érdekkör, akik csak az elmúlt 2 évben legkevesebb 156 ezer euró támogatásban részesültek, miközben több pályázatot forráshiányra hivatkozva elutasítottak.

 

Gyimesi György szerint nem az a gond, hogy valaki sikeresen pályázott. A politikus a problémát abban látja, hogy lejtett a pálya a hidas érdekkör számára, illetve összeférhetetlenség állt fenn a pályázati anyagokról döntők és a pályázok között.

 

Gyerekkori cimborák

 

A szoros személyi összefonódást Gyimesi egy közös fotóval illusztrálta, melyen Rigó Konrád, valamint Barak Bálint és Molnár Norbert, a Kultminor leköszönő igazgatója látható. Molnár egyébként a ma már Penta kezében levő Új Szónak több mint háromszázezer euróban írt alá támogatási szerződéseket az alap nevében csak az elmúlt két évben.

 

 

A Körkép.sk kérdésére Gyimesi elmondta, hogy a parlament Kisebbségi és Emberjogi Bizottságán is téma lesz a kultúrmaffia ügye, és szavazni fognak arról, hogy képviselői kiszállást indítványoznak-e az alapnál.

 

Ezen kívül szeretnék szigorítani a pályázók és a pénzosztó bizottságban ülők közti személyi átfedések lehetőségét.

 

 

Kérdés, sikerül-e mindezt elérni, tekintve, hogy a KKA élére épp folyamatban van az új igazgató kiválasztása, a Most-Híd pedig már keményen lobbizik, hogy emberük, az Összefogás egyes tagjaihoz is közel álló Petőcz Kálmán (aki 2013-ban a Körképnek még úgy nyilatkozott, hogy a pénzosztás nem neki való) válthassa Molnár Norbertet az alap élén. Ezt követően az értékelő bizottság tagjainak kiválasztása következik, ahol szintén erős a hidas, mától kultúrmaffiának nevezhető érdekkör.

 

Gyimesi mindenesetre szintén a Körkép.sk kérdésére úgy fogalmazott, hogy ezzel a vegyespárti érdekkörrel politikailag semmilyen együttműködést nem tud elképzelni.

 

A felvidéki magyar kultúrmaffia. Kép: Körkép.sk. (Kattintással nagyítható)

 

Körkép.sk/KT

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 52 olvasónak tetszik ez a cikk.