A. Nagy pénzosztás - szlovákiai magyar valóság IV. - Körkép.sk
Dóra, Dorottya
 • HUF: 388.38
 • USD: 1.08
 • -5 °C
 • 2 °C
politika

A. Nagy pénzosztás – szlovákiai magyar valóság IV.

1 850 euró minden hónapban, 4 éven keresztül. Ennyit kapott a Paraméter internetes portál működésre a közösből.

 

Fico és Bugár együttműködése úgy látszik, működik. A kormányhivatal honlapján immár 1332 sikeres pályázat teljes anyaga olvasható, 5,36 millió EUR értékben. Az idei pénzek egy hónappal szilveszter előtt megérkeztek. Kihez több, kihez kevesebb sikerrel. A kisebbségi kultúrák finanszírozásának idei kórképe felettébb érdekes olvasmány.

 

 

SJE Nyílt nap

A Barak család megélhetését biztosító Most-Hídhoz közeli Paraméter idén 30 ezer eurót kaszált (a miheztartás végett tavaly 22 500 eurót, 2010-ben 13 200 eurót, 2009-ben pedig 23 ezer eurót).

 

Parademokrata, parafüggetlen

 

Az idei tízezrekből 18 ezer eurót bérköltségre, 3 ezer eurót szlovák fordításra, 3 600 eurót a honlap üzemeltetésére,  5400 eurót pedig technikai és grafikai szolgáltatásokra, valamint  honlapfejlesztésére fordítanak. „A pályázat célja a parameter.sk kétnyelvűsítése, mivel kezdeményezésünk egyedülálló a maga nemében Szlovákiában“– fogalmaz Barak Mónika és a pályázat szakmai gesztora, Barak László.    “A projekt befejeztével a parameter.sk továbbra is közérdekű információkat szolgáltat majd, szlovákiai magyar szerzők irásai mellett. Mindezt folyamatosan a legmagasabb újságírói színvonalon. A Parameter.sk demokratikus és független hírportál marad“ ígérik Barakék.

 

Ha tetszik a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

 

Borult a bili

 

Szeptember végén a Körkép elsőként szellőztette meg, hogy – bár tavaly sem volt éppen minden piskóta, – idén a szokásosnál is durvább dolgok várhatók a nemzetiségi pénzcsomag elosztása körül. A bizottsági döntések és a szerződésekben szereplő végösszegek közti különbségek esetenként arra engedtek következtetni, hogy gyomorforgató dolgok vannak a háttérben.

 

Mint ismert,  már eleve a pénzosztó bizottságok összetétele is az aktuális hatalom szája íze szerint történt, így az elbírálások során voltak pályázók, akiket hátszél segített, míg mások komoly szembeszéllel viaskodtak.

 

A kormánybiztos mégsem elégedett meg ennyivel. Bosszúállásból (?), gátlástalanságból (?), kicsinyességből (?), emberi gyengeségből(?) – döntse el mindenki saját magának – tovább nyírbálta a bizottsági szűrő után valamilyen csoda folytán állva maradt „ellenérdekelt“ pályázatok költségvetését. Másokat pedig, fittyet hányva a bizottsági elutasításnak, mégis támogatásban részesített.

 

A Szabad Újság hetilapnak pár hete azt is kerek-perec kimondta, hogy politikai okok vezérelték döntését.

 

Nem nyertek, aztán mégis

 

A kormánybiztos az egyes alprogramokban összesen 60 esetben bírálta felül a bizottságok döntését, 147 380 euró összegben. Ennyi pénzt osztott ki önhatalmúan olyan pályázatokra, melyeket még saját bizottságai sem tartottak támogatásra érdemesnek. Ezekből mutatunk be most néhányat.

 

1. Novitas – MEMOSAIC.SK

 

 •  Szervezet: Novitas
 • Kért támogatás: 28 ezer euró
 • Bizottság által javasolt: 0 euró
 • A.Nagy László által megítélt összeg: 20 ezer euró
 • Kik ők?

A Novitas Rigó Konrád legújabb projektje, a MEMOSAIC.SK nevű elektronikus médiumra vonatkozóan. Pályázati anyaga szerint integrált adatbázissal rendelkezik a nemzetiségi és etnikai csoportokról, „emészthető“ formában.

 

Rigó Konrád egyébként a Paraméteres Barak család jóbarátja, a Paraméter főmunkatársa is egyben (lásd mellékelt kép). Brainsum nevű cége weboldalak készítésével és fenntartásával foglalkozik. Az Új Szó, a Paraméter és a Most-Hidas politikus Hégli Dusán vezette Ifjú Szívek táncegyüttes honlapját is az ő cége készítette, azok rendszergazdája és üzemeltetője is egyben. Rigó Konrád egyébként dörzsölt pénzlehívó, nevéhez olyan kamuhonlapok tartoznak, mint a kisebbségi támogatásból tavaly 34 ezer eurót kapott Kultiplex.sk oldal, mely így néz ki.

 

Ezúttal 20 ezer eurót sikerült második körben zsebre tennie. A pályázati anyag itt található, a költségvetés és annak tételes magyarázata pedig itt és itt.

 

2. COOL Club CC

 

 • Kért támogatás: 29 920 euró
 • Bizottság által javasolt: 0 euró
 • A.Nagy László által megítélt összeg: 10 ezer euró
 • Kik ők?

 

A gútai Kiss Juraj projektje regionális tehetségkutató versenyeket szervez 6 járás 30 községében, melyeken gyakran fordulnak meg hidas politikusok. A társulás 2010 augusztusában alakult, TAT nevű programja 2011-ben valósult meg először. Az idei a második évad. A költségvetés alapján a megítélt támogatás leginkább a bemutatókról készült videók készítésére (300 EUR x 30 fellépés) és fényképészre (100 EUR x 30 fellépés) lett fordítva.

 

„Csillog a napfény, hull a hó, mi mindig tudjuk, hogy élni jó“. Narancssárga pólóban. Kép: Facebook

 

További bizottságokon elbukott, A. Nagy Lászlónak köszönhetően mégis sikeres projektek és azok összegei (a teljesség igénye nélkül):

 

3. Remény hetilap

 

 • Kért támogatás: 36 150 euró
 • Bizottság által javasolt: 0 euró
 • A.Nagy László által megítélt összeg: 10 ezer euró
 • Kik ők?

 

A pályázat szakmai védnöke a Fehér Csaba fémjelezte új politikai kezdeményezést, a Magyar Kerekszténydemokrata Szövetséget támogató Herdics György apát.

 

4. Microgramma

 

 • Kért támogatás: 28 000 euró
 • Bizottság által javasolt: 0 euró
 • A.Nagy László által megítélt összeg: 5 500 euró
 • Kik ők?

 

Haraszti Július, aki a legsikeresebb pályázók közé tartozik (a televízió.sk-val pl. 22 900 eurót nyert idén), 6 rövid dokumentumfilmre is pályázott. A bizottság ugyan elutasította, A. Nagy László azonban fizetett. Harasztiék újabb sikeres projektumának leírása és költségvetése itt olvasható.

 

5. Kempelen Intézet

 

 • Kért támogatás: 10 500 euró
 • Bizottság által javasolt: 0 euró
 • A.Nagy László által megítélt összeg: 2000 euró
 • Kik ők?

A Most-Híd külügyi titkári teendőit is ellátó Bara Zoltánnak a Pátria rádiótól frissen elbocsátott Keszegh Béla komáromi városi képviselő nevével is fémjelzett Kempelen intézettel harmadszorra is sikerült befutnia. Így idén összesen e három pályázatnak köszönhetően 36 ezer euróval gyarapodott a bankszámla. A 2012-es választások a szlovákiai magyarok tükrében pályázatra kapott 6 ezer euró és a MIDAS 2012-re kapott 28 ezer euró mellé A. Nagy László harmadszorra  is megítélt 2 ezer eurót.

 

A sort még sokáig lehetne folytatni. Ha megnéznénk, hogy milyen politikai vezetésű falvak, községek voltak sikeresek és melyek nem, szintén érdekes eredményeket kapnánk.

 

A dolgok abszurditása azonban itt messze nem ér véget. Azon kívül, hogy A. Nagy László és a Most-Híd felügyelte rendszer kulturális szervezetek százait lehetetlenítette el teljesen anyagilag (sokan már a végrehajtókat várták), ahogy a fentiekben is látszik, egyes kiválasztottak vastagon jól jártak, eurótízezreket téve zsebre.

A szervezetek nagyrésze ráadásul alig egy hónappal az év vége előtt kapta kézhez a támogatást, amivel december 31-ig (ill. január 31-ig)  már el is kell számolnia.

Banánköztársaságokat idéző viszonyok

Korábbi írásainkban már rámutattunk a pályázati rendszert körüllengő, afrikai országokra jellemző viszonyokra.

 

Amint azt már leírtuk, maga az összefonódás nem a legnagyobb gond, hiszen egy fél milliós nemzeti közösségnél az ilyesmi megkerülhetetlen. A gond ott van, ha ezek az összefonódások a kiértékeléseknél  komoly aránytalanságokat okoznak. A kisebbségi kultúrák finanszírozásának rendszere láthatóan nem transzparens, visszaélésekre ad lehetőséget.

 

Ergó, megérett a komoly átépítésre. “Hogy a mindannyiunk adójából összeállt pénzcsomag ne egy szűk kör megélhetését biztosítsa, miközben a többség ellehetetlenül.“ – írtuk korábban, és állítjuk most is.

 

Hallgat a magyar

 

A téma kimeríthetetlen muníciót tartalmaz, a szlovákiai magyar társadalom véleményformáló része – egy-két kósza írástól eltekintve – mégis mélyen hallgat. Tavaly még, civil vonalon, futotta legalább egy ilyenre, idén már ez sem.

 

Vajon miért?

 

Király Zsolt

 

További ajánlott írások:

 

1. Nemzetiségi pénzosztás – Szlovákiai magyar valóság I.

2. Nemzetiségi pénzosztás – Szlovákiai magyar valóság II.

3. Hol a pénz, Laci? – Szlovákiai magyar valóság III.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

szomoru
2012. dec. 05. 20:12

Zsolti azért még mindig nem teljes a lista, nézzük csak meg a négy kiadó helyzetét, akiknél december 15-ig várnak, s van más érdekes példa is: http://dotacie.vlada.gov.sk/2012/formular_statistiky.php?id=1808

Keszegh Béla
2012. dec. 05. 20:39

Zsolt, Hasznos dolognak tartom, hogy aprólékosan elemzed a pályázatokat, de mivel nevemet is említed, némi személyeskedéssel fűszerezve, engedd meg hogy reagáljak. A Kempelen Farkas Társaságban már a kezdetektől dolgozok, az elején úgy szerveztünk előadásokat, hogy pogácsát sütöttünk, és kávét főztünk. Kiadványok régen jelennek meg, amiben részt vállalok, ezt azért nagyon jól tudhatod, mivel egyik kötetnek te is társszerzője voltál. A Kempelenen belül, most is szerkesztek könyveket, és társzerzőként is bekapcsolódok. Kiadványaink most is jelennek meg, olyan témákat dolgozunk fel, aminek dokumentálására senki nem vállalkozott. Itt megtalálható néhány, ahonnét szabadon letölthető: http://kempeleninst.sk/blog/category/publikaciok/ A fiatal kutatók széles csoportját vontuk be, akik különböző területekről érkeztek, és egészen biztosan nem egy holdudvarból. Az elvégzett munkáról úgy a legkönnyebb meggyőződni, hogy valaki belelapoz a kiadványba. Jelenleg az említett két kötet munkálataiban veszek részt (2000+6000 euró támogatás), ami minden előkészületi munkát magába foglal, szerzők, korrektúra, tördelés, grafika stb. A másik projekthez (MIDAS) semmi közöm. Az elvégzett munkáról remélhetőleg mindenki meggyőződhet majd, hiszen a kötet szabadon elérhető lesz. Tiszta lelkiismerettel kijelenthetem, hogy a szerkesztőként, társszerzőként egyetlen egy pályázati elbírálóval, és politikussal sem beszéltem egyetlen szót sem ezekről. A pályázatot sem én írtam, csak a kivitelezésben vállalok részt, amit örömmel teszek. Ha úgy gondolod, hogy ezek a tanulmányok (alkalmanként 5-10 szerző munkája) haszontalanok, akkor ezt is kimondhatod, de én nem úgy érzem. Kérlek, ezért a nevem feltüntetésénél pontosan fogalmazz, és kerüljük a sejtetéseket és a dolgok összemosását. Már csak azért is, mivel az egyik ilyen kötet kapcsán együtt dolgoztunk, és pontosan tudod milyen munkáról, és ahhoz kapcsolódó előadásokról van szó.

mateides
2012. dec. 06. 14:07

Ha levonjuk a tanulságot akkor megállapíthatjuk hogy aki ma kávét és pogácsát süt az a későbbiekben komoly szerephez juthat a hazai potya pénz megszerzésekor.

Bridge
2012. dec. 06. 14:51

Ebből is látszik, ez egy vidám barak:-) Lebobéla mindenkit kifizet így akit tud, a Lagzi Ľudovít meg amúgy sem pályázhat :-)

Zoltán
2012. dec. 06. 21:22

Ebben a hatalmi rendszerben nem a nép uralma (demokrácia), hanem a pártok uralma (pártokrácia) és a többség önkénye (diktatúrája) érvényesül. Ezért nincs min csodálkozni a kisebbségi pénzek elosztási módszerén. Aki ebben a hatalmi rendszerben gondolkodik, az téved, ha azt hiszi, hogy itt egy társadalmilag igazságosságosabb közpénzelosztási rendszer működtethető.

  nyomkereso
  2012. dec. 06. 22:22

  Nincsenek Illúzióim, már rég nincsenek. A legkiábrándítóbb, legelkeserítőbb mégis az az alibista csönd, ami ún. civil vonalon az egész pénzosztást kíséri. A civilek elvárják (mellesleg jogosan), hogy a társadalom odafigyeljen a témáikra (pl. kétnyelvűség). Miközben ők maguk figyelmen kivül hagyják a társadalmat, tehát önmagukat is érintő dolgokat (pl. az A. Nagy féle pénzek). Nem értem, hogy miért?

   Boldoghy Olivér
   2012. dec. 07. 06:10

   Zsolti, a civilek nem burkolóznak alibista csöndbe, hiszen a Kerekasztal komolyan foglalkozik az egész problémakörrel, és ennek hamarosan fogható és látható eredménye is lesz - de hiszen ezt Te magad is tudod, ott voltál a legutóbbi KB ülésen, és folyamatában láthattad, hallhattad a témakör vesézését, az indulatokat, stb., jócskán el is húzódott az ülés, szóval nem értem a felháborodásodat.

   nyomkereso
   2012. dec. 07. 08:44

   Olivér:nem akartam belső információkkal operálni, ezért fogalmaztam általánosan. De az érthetőség végett úgy látszik kénytelen vagyok pontosítani. Az a baj, hogy sem a Kerekasztal, sem a szervezetet dicséretre méltóan erőn felül működtető Fórum intézet részéről nem lesz semmilyen, az egyes szervezetek ügyeire való konkrét rávilágítás. Tavaly még született egy ilyen, nagyon nagyon hasznos cikk, (lásd itt:, Idén már nem készül. Miért? Egypáran tudjuk, hogy komoly munkával ugyan, de az átlagember számára teljesen értelmezthetetlen, hozzáadott érték nélkül összefoglaló táblázat készült a kisebbségi kultúrára szánt idei pénzek elosztásának kimutatásáról. Ez ki is lett küldve a tagszervezeteknek. De az Új Szó-hoz hasonló lakájmédiára bízni, hogy foglalkozzon tovább vele, tartok tőle teljesen felesleges. Maguknak a táblázatot elkészítőinek kellene megírnia hozzá a szöveges, összefoglaló részt. A Körképen megjelent írások (és egypár cikk máshol) kevés. A civil szektor hozzáállása a kisebbségi kultúrák finanszírozásának kérdéséhez idén tavalyhoz képest már jóval gyengébb. Erőtlen állásfoglalások voltak, lesznek is, de ennél több kell.

   Fiala János
   2012. dec. 07. 06:23

   Zsolti, milyen "civilek"? Tudtommal egy civil szervezet vezetője vagy és a Kerekasztal koord. biz. tagja, úgyhogy minden lehetőséged megvan rá, hogy javaslatot tegyél a civil fellépésre, legyen az akár nyilatkozat, állásfoglalás vagy más lépés. Szerintem konstruktívabb lenne mint a költői kérdések és az értelmezhetetlen sejtetések.

   Fiala János
   2012. dec. 07. 06:28

   Elnézést, Olivér hozzászólását csak azután láttam, hogy elküldtem az enyémet. Így viszont tényleg egyáltalán nem értem a dolgot. Ha foglalkozik a KB az üggyel, és te tudsz róla, akkor minek kell megjátszanod a kiábrándult/elkeseredett Don Quijotét?

   nyomkereso
   2012. dec. 07. 09:21

   János: “minden lehetőséged megvan rá, hogy javaslatot tegyél a civil fellépésre, legyen az akár nyilatkozat, állásfoglalás vagy más lépés.” – megtettem.

   Zoltán
   2012. dec. 08. 18:58

   Oszd meg és uralkodj! Így működött ez korábban is miért lenne most másként. A kedvezményezettek elégedetten hallgatnak, vagy dicsérik az elosztási rendszert a többi, pedig jól tudja, hogy érdemi változásokat nehéz elérni ezért nem tiltakozik. Azért mégis örülök annak, hogy a téma nyilvánosságra került és rámutat a hiányosságokra, mert ez társadalmi vitát gerjeszt, melyet nélkülözhetetlennek tartok egy optimális elosztási rendszer kialakításához. Egy lehetséges megoldás, hogy a polgárok személyi jövedelmük jelentős részével civil szervezeteket és intézményeket támogathatnak. Hasonlóan, mint a 2% a jövedelmi adóból. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a nagy személyi jövedelemmel rendelkező polgároknak a kérelmezők erősen kiszolgáltatottak. További lehetséges megoldás, hogy minden polgár évente aláírásával egy bizonyos összegű támogatást hagyhat jóvá valamelyik igénylőnek a közpénzből, amelyek összeadódnak. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy nagyon munkaigényes a végrehajtása. Bizottság általi pénzelosztás esetén továbbra is fennáll az összefonódás veszélye.

Levente
2012. dec. 07. 00:56

Folytassátok, írjátok ezeket a cikkeket, van hatása. A korcs, pitiáner, gyáva megélhetési magyarokat selejtezni, a beltenyészetek ellen küzdeni kell.

Texas
2012. dec. 07. 14:06

Ha van itt olyan ember aki tanácsot ad Berényi Józsefnek, kérem hívja fel, hogy gyorsan vegye át a körkép cikkét, ha már saját állásfoglalásra nem telik így az elnökválasztás előtt!

N.EMO
2012. dec. 07. 15:47

En orulok az ilyen jellegu blogoknak, noha figyelmeztetek, hogy ovatosan kell irni. A kodosites komolytalana tenne, a konkretizalast viszont meg lehet bosszulni. Amugy itteni eletunk tele van korrupcioval, ha ugy tetszik reszrehajlassal. A. Nagynal maradva fennmaradt egy leveltari irat, miszerint Nagy Andras azert ker osztondijat a Schola Comaromiensistol 1998-ban, mert "ket testvere van, es szuleinek nehez eloteremteni a koltsegteriteses egyetemi tanulmanyainak kiadasait Magyarorszagon." Es egyebkent a Kerekszatal KB talan tiszta ugy? A bennlevoket ki delegalja?

aje
2012. dec. 08. 13:22

a Kerekasztal kussolni fog, érdeke hogy jóban legyen a MOSTtal, nekem mint adófizetonek újra és újra kinyílik a bicska a zsebemben .... ki gondolta volna hogy a Barak család luxuséletét valójában az adófizetok biztosítják be ! nemártana ha a civil szervezet is megszólalna ami az elosztást illeti, amíg hallgatnak addig nem fog változni semmi, dehát mit is várhatnánk a civilektol ha beállnak a sorba és inkább hallgatnak

aje
2012. dec. 09. 17:18

NEM FELEJTUNK KORMÁNYBIZTOSÚR ! LESZ MÉG ITT ELSZÁMOTATÁS !

  aje
  2012. dec. 09. 17:19

  pontosabban: ELSZÁMOLTATÁS !

Berlin
2012. dec. 10. 15:14

Félő, hogy a Kerekasztal civil lovagjai maguk is közpénzigénylő szervezetek tagjai, így óvakodniuk kell A.Nagy etető kezébe harapni. Neutrális magatartás esetén jövőre csurranhat-cseppenhet valami, mert a dolgok jelen állása szerint zsetont a jövőben is a pozsonyi meteorológus oszt. Ha már Barak szóba került, van-e valakinek információja Koszorús Nagy Rakásunk hosszú ideje tartó Új Szó-beli némaságának okairól? Önkéntes-e a szilencium, vagy bőkezű megrendelői is besokalltak?

  aje
  2012. dec. 10. 16:48

  az ÚjSz@r válasza - Močkošsájú Baraknak éppen székrekedése van de amint "produkál" az ÚjSz@r készségesen lehozza ! turelem-trágyát terem !, az alkoholszint csokkenése után garantált a "produkció"

Gandalf
2013. feb. 03. 22:38

Pozsonyi Kifli és a Haraszti klán előbújtak ismét: http://www.televizio.sk/2013/02/a-mi-pozsonyunk-edes-mint-a-kifli/ Hogy nem ég le a bőr a pofájukról!! Nézzétek meg a fenti videót. A Pozsonyi Kifli (akik két év alatt 25 500 EUR-t nyúltak le a közösből) http://crz.gov.sk/index.php?ID=114394&art_zs2=&art_predmet=&art_ico=&art_suma_spolu_od=&art_suma_spolu_do=&art_datum_zverejnene_od=01.01.2011&art_datum_zverejnene_do=03.02.2013&art_rezort=114688&art_zs1=&nazov=&art_ico1=42183499&odoslat=Vyh%C4%BEada%C5%A5 és a Harasztiék fémjelete nevetségesen kínos Televizio.sk (akik az elmúlt két évben 64 500 EUR-t nyúltak le a közösből) http://www.edata.sk/ico/30791006/Spolok-ANIMA-Tarsasag http://www.ezmluvy.sk/zmluvy/30791006 egymás seggébe bújva magyarázzák a bizonyitványt. Így néz ki, amikor a cinkosok, A. Nagy László megélhetési civiljei magyarázzák a bizonyítványt. Érdemes megnézni, hogy beszél Bolemant az idei terveikről. Mintha már a zsebében érezné az idei eurótízezreket is. A Pozsonyi Kifli, azaz a Most-Hidas Vörös Péter volt felesége Bolemant Éva, az alkoholista Papp Sándor fia Ifjabb Papp Sándor, az Új Szós Veres István élettársa Ivanics Júlia meg a Csanda gyerek, aki nem az Új Szó Szalon rovatos Csanda család sarja? Eszem megáll ezeken a szégyenteleneken.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 45 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben, a Heti Válaszban, valamint több országos szlovák és magyar nyelvű médiában is publikált.

Kövessen minket