Krisztina
  • HUF: 354.80
  • USD: 1.18
  • 16 °C
  • 27 °C
Mindennapjaink

Belga külügyminiszer: tizenhárom ország védelmébe vette az LMBT-jogokat Európában

"Kiállunk minden uniós állampolgár jogainak védelme mellett" - fogalmazott a belga tárcavezető

Nyitókép: dpa/h. keiser

 

Tizenhárom európai uniós tagország aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a magyar parlament olyan törvénymódosításokat fogadott el, amelyek hátrányosan megkülönböztetik a szexuális kisebbségekhez tartozókat, és a gyermekek védelme ürügyén sértik a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot – közölte a belga külügyminisztérium internetes oldalán Sophie Wilmes tárcavezető kedden.

 

Tájékoztatása szerint Belgium mellett Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország, Svédország és Lettország csatlakozott a nyilatkozathoz.

 

Wilmes, aki az általános uniós ügyekért felelős miniszerek Luxembourgban zajló ülésén vesz részt, kijelentette: mivel az új magyar jogszabályok aláássák Európa alapvető értékeit, a Benelux-országok “mint a szexuális kisebbségek jogainak hagyományos védelmezői” felvetették a kérdést a tanácsülésen. Az Európai Unió értékei nem választhatók szabadon – tette hozzá.

 

“Kollektív felelősségünk az összes uniós állampolgár jogainak védelme, ezért kötelességünk felszólalni és reagálni, ha ezeket a jogokat és értékeket aláássák. Kötelességünk azt is elmondani partnereinknek, amikor mélyen meg vagyunk győződve arról, hogy rossz útra tértek” – fogalmazott.

 

A német államtitkár szerint a magyar pedofiltörvény “nyilvánvalóan szembe megy” az európai értékekkel

 

A Belgium kezdeményezésére megfogalmazott nyilatkozat szerint a magyar törvény módosításai tiltják a születéskori nemtől eltérő nemi identitás, a homoszexualitás, illetve a nemváltoztatás ábrázolását és népszerűsítését a 18 év alattiak esetében. Sértik a véleménynyilvánítás szabadságát, és korlátozzák a véleményalkotás, valamint az információk befogadásának és továbbításának szabadságát. A szexuális kisebbségekhez tartozók megbélyegzése a méltósághoz való alapvető jog egyértelmű megsértését jelenti. Mivel ez a szexuális irányultságon, a nemi identitáson és az önkifejezésen alapuló megkülönböztetés kirívó formája, el kell ítélni – húzták alá.

 

“A befogadás, az emberi méltóság és az egyenlőség az Európai Unió alapvető értékeit jelentik, nem engedhetünk meg kompromisszumot ezen elvek elfogadásában” – fogalmaztak.

 

Wilmes tájékoztatása szerint az aláírók arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy minden rendelkezésére álló eszközt használjon fel az uniós jog teljes tiszteletben tartásának biztosítására, szükség esetén utalja az ügyet az Európai Unió Bírósága elé.

“Kiállunk minden uniós állampolgár jogainak védelme mellett” – tette hozzá.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Gerembes Karcsi
2021. jún. 23. 06:19

Ez a genyes belga holvolt mikor halálra vertek egy európai állampolgárt azta bizonyos reptéren mert ugye Szlovákia is unióban van ! Kedves Caputova miért hallgatót mint pók a lucernaban

Béla
2021. jún. 23. 13:49

Szabad véleménynyilvánítás az is, hogy nem való sem utcára sem médiába atranszfetita, sem príde felvonulás annyi ,,bulival,, akik viselkedni sem tudnak. Nekik mindent szabad, sőt gyermekpornográfiát, gyerekek megrontását is, stb... Éljenek úgy mint régen, úgy mint a többi ,,normális,, ember....

B, Gy.
2021. jún. 24. 19:35

Ez a szerencsetlen nyugat visszakormanyoz minket az oskorba.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket