Előd
 • HUF: 364.14
 • USD: 1.16
 • 7 °C
 • 14 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Meghátrált a minisztérium, könnyítések jönnek a határ túloldalán élő szlovák állampolgárok számára

A rendelet még nem jelent meg, de közleményben már reagáltak a hétfőn tüntető ingázók követeléseire

Nyitókép: hvg.hu

 

Frissítve 15:31-kor – Az Egészségügyi Minisztérium (legalább részben) meghátrált, miután ingázók egy csoportja hétfőn leblokkolta a Dunacsúny-Rajka határátkelőhelyet. Magyarországon emiatt kilométeres sorok alakultak ki. Az ingázók nem értettek egyet az újonnan bevezetett határintézkedésekkel. Bár Vladimír Lengvarský miniszter személyes tanácsadójával tárgyaltak a helyszínen, előrevetítették egy újabb blokád megszervezését, amennyiben a minisztérium nem vezet be könnyítéseket.

 

Láthatóan nem kellett sokáig várniuk némi eredményre. A Közegészségügyi Hivatal készülő rendelete szerint könnyebbé válik a határ túlsó felén élők ingázása. Az egészségügyi tárca közlése szerint a már beoltottaknak nem fog kelleni negatív PCR-tesztet felmutatniuk, ráadásul az is beoltott személynek minősül, aki csak az első adag koronavírus elleni oltást kapta meg. Ez a meghatározás augusztus 9-ig az oltást követően azonnal érvényes, tehát nem kell további 14-21 napot kivárni.

 

A tárca szerint szintén könnyítés, hogy a beoltottaknak július 9-től elég félévente egyszer regisztrálniuk az eHranica rendszerében.

 

“Azon nem beoltott szlovákiai lakosok, akiknek állandó vagy átmeneti lakhelyük van a szomszédos országok azon határmenti régióinak 100 kilométeres körzetében, ahol található nyitott határátkelőhely, a Közegészségügyi Hivatal július 9-től hatályos rendelete szerint negatív eredményű PCR-tesztet kell felmutatniuk, mely nem öregebb 7 napnál”

 

fogalmaz az egészségügyi tárca.

 

Az EU-s covid-útlevélen, vagy a szlovákiai oltáson való részvételről szóló igazoláson kívül fel lehet mutatni más országok által kiadott oltási igazolásokat is, amennyiben azok szlovák, cseh vagy angol nyelven lettek kiadva.

 

Mivel a Közegészségügyi Hivatal vonatkozó rendelete még nem jelent meg, érdemes megvárni a hivatalos megfogalmazásokat és szabályokat a határátlépés mikéntjei kapcsán. Hogy az egészségügyi tárca által bezengett könnyítéseket mennyire tekintik majd elégségesnek az ingázók, szintén kérdéses.

 

A nem beoltott ingázók csak PCR-teszttel kerülhetik el a karantént, pénzjutalmat adna az állam azoknak, akik beoltatják magukat

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Mr. Gibbon
2021. Júl. 06. 17:28

Ez sem megoldás az oltatlan ingázóknak. A PCR teszt saját költségen nagyon drága. Ennek még lesz folytatása.

  Mr. Gibbon
  2021. Júl. 06. 17:54

  pl. két munkavállalónál, ha kint dolgoznak ez havi 2x4x60=480 Euró. Ez durva lehúzás. Plusz nehogy már az ingázók legyenek a fő veszélyforrás, akik 8,5 órát dolgoznak, 1-1,5 órát utazással töltenek, 8 órát alszanak(jobb esetben), maradék idejükben meg gyereket nevelnek és már se idejük, se kedvük nincs csatangolni. Kérdem én: annyi ingázó van, akiket beoltva meglesz a legalább 60%-os átoltottság, hogy őket kell buzerálni?

   Tárnok Zoltán
   2021. Júl. 06. 21:48

   De azért megjegyezném , Párkányban ez most minimum 80euro PCR , az AG pedig 20euro!

   jani
   2021. Júl. 07. 12:54

   Olyan nagy probléma elmenni az oltásra? A család megélhetése, és egészségének védelmében ennyit igazán meg lehet tenni! Persze egyszerűbb bedőlni az álhíreknek, mint elmenni a "szurira". Bírom, hogy a legtöbb oltásellenes vedeli a piát, vagy/és szívja a cigit, zabál, mint a disznó, de egy kib*-ott oltásra nem mer elmenni.

Brindzás Vojto
2021. Júl. 06. 22:01

Az agressziv rajkai szlovákoknak mindent szabad?

Csallóközi
2021. Júl. 06. 22:06

Ez volt a pénteki ,,vestnik,,-ben is. Mi itt a könnyítés? Ezt nem a blokadosok érték el. Ha lesz itt könnyítés, az megint csak a rajkai foglalóknak.

hugo
2021. Júl. 06. 23:45

Ez állami terorr!!! A MO is buzerálja a Rajkában lakó "tótokat!!!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket