Nyitókép: hvg.hu

 

Frissítve 15:31-kor – Az Egészségügyi Minisztérium (legalább részben) meghátrált, miután ingázók egy csoportja hétfőn leblokkolta a Dunacsúny-Rajka határátkelőhelyet. Magyarországon emiatt kilométeres sorok alakultak ki. Az ingázók nem értettek egyet az újonnan bevezetett határintézkedésekkel. Bár Vladimír Lengvarský miniszter személyes tanácsadójával tárgyaltak a helyszínen, előrevetítették egy újabb blokád megszervezését, amennyiben a minisztérium nem vezet be könnyítéseket.

 

Láthatóan nem kellett sokáig várniuk némi eredményre. A Közegészségügyi Hivatal készülő rendelete szerint könnyebbé válik a határ túlsó felén élők ingázása. Az egészségügyi tárca közlése szerint a már beoltottaknak nem fog kelleni negatív PCR-tesztet felmutatniuk, ráadásul az is beoltott személynek minősül, aki csak az első adag koronavírus elleni oltást kapta meg. Ez a meghatározás augusztus 9-ig az oltást követően azonnal érvényes, tehát nem kell további 14-21 napot kivárni.

 

A tárca szerint szintén könnyítés, hogy a beoltottaknak július 9-től elég félévente egyszer regisztrálniuk az eHranica rendszerében.

 

 hirdetes_300x300  

„Azon nem beoltott szlovákiai lakosok, akiknek állandó vagy átmeneti lakhelyük van a szomszédos országok azon határmenti régióinak 100 kilométeres körzetében, ahol található nyitott határátkelőhely, a Közegészségügyi Hivatal július 9-től hatályos rendelete szerint negatív eredményű PCR-tesztet kell felmutatniuk, mely nem öregebb 7 napnál”

 

fogalmaz az egészségügyi tárca.

 

Az EU-s covid-útlevélen, vagy a szlovákiai oltáson való részvételről szóló igazoláson kívül fel lehet mutatni más országok által kiadott oltási igazolásokat is, amennyiben azok szlovák, cseh vagy angol nyelven lettek kiadva.

 

Mivel a Közegészségügyi Hivatal vonatkozó rendelete még nem jelent meg, érdemes megvárni a hivatalos megfogalmazásokat és szabályokat a határátlépés mikéntjei kapcsán. Hogy az egészségügyi tárca által bezengett könnyítéseket mennyire tekintik majd elégségesnek az ingázók, szintén kérdéses.

 

A nem beoltott ingázók csak PCR-teszttel kerülhetik el a karantént, pénzjutalmat adna az állam azoknak, akik beoltatják magukat

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.