Nyitókép: ta3.com

 

Július 1-től megszűnik az antigéntesztelés az országban, az Egészségügyi Minisztérium a továbbiakban a PCR-tesztelésre fordítja a figyelmet. A covid-automatát feltehetően újra átdolgozzák, hogy a már beoltott lakosságnak több előnye legyen, mint azoknak, akik nem élnek az oltás lehetőségével. Július 9-től augusztus 9-ig az oltással nem rendelkező ingázóknak 7 napnál nem régebbi negatív PCR-tesztre lesz szükségük a karantént elkerülendő, augusztus 9. után pedig csak az oltás válthatja ki a karanténkötelezettséget. Mindez az Egészségügyi Minisztérium mai sajtótájékoztatóján derült ki.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, június 30-cal megszűnt az Egészségügyi Minisztérium és az antigénteszteket végző állandó mintavételi helyek közötti szerződés, így a továbbiakban csak díjazás ellenében végeznek ezek a helyek antigéntesztet. Vladimír Lengvarský mai tájékoztatója azonban rávilágított arra, hogy az antigéntesztekre a jövőben nem is nagyon lesz szükség, mivel gyakorlatilag mindenhol PCR-tesztet kérnének a továbbiakban, ahol azt az intézkedések megkövetelik.

 

A nyári szünet kezdetével megszűnik az ingyenes antigéntesztelés Szlovákiában?

 

 hirdetes_300x300  

Ilyen helyzet például az ingázóké, akik idáig nem éltek az oltás lehetőségével. Ők június 9-től augusztus 9-ig amolyan átmeneti időszakban kizárólag 7 napnál nem régebbi PCR-teszt felmutatásával jutnak át a határon gond nélkül, augusztus 9. után viszont ha nincsenek beoltva, akkor nem tudják elkerülni a karantént a hazatérés után. Ráadásul nem elég csak az első oltással rendelkezni, mivel augusztus 10-től kétfajta „beutazót” különböztet majd meg Szlovákia – a „teljesen beoltottatakat” és a „többieket”. Bizonyos kivételek természetesen lesznek, itt főleg azokról van szó, akik komoly egészségügyi okok miatt nem oltathatják be magukat. Martin Klus külügyi államtitkár szerint a várandós nőkre is külön kitérnek majd ezzel kapcsolatban.

 

Lengvarský miniszter elmondása szerint az állam azokban az esetekben fizeti át továbbra is a PCR-teszt költségeit, mint eddig – táborba készülő gyerekeknek, fertőzött kontaktszemélyeinek, stb.

 

Július 1-től 120 PCR-teszt mintavételi hely fog működni az országban napi 30 ezer tesztkapacitással országosan, ezt a későbbiekben 200 mintavevőhelyre növelnék. A sajtótájékoztatón kiemelték, hogy a már teljesen beoltott személyeknek nem fog kelleni tesztelniük.

 

Megváltozik az utazási szemafor intézménye

 

Ahogy arról szintén beszámoltunk korábban, a kormány megváltoztatja az utazási szemafor fogalmát is. Eszerint már csak kimondottan kockázatos országok listáját teszik majd közzé azzal, hogy oda nem ajánlják a kiutazást. Mivel úgy tapasztalták, hogy a szlovákiai polgárok jó része kijátszotta a mostani szemafort, és nem vallotta be, hogy ha rizikós országból tért haza, ezért július 5-től szigorúbb határellenőrzési rendszert vezetnek be. Erről itt számoltunk be bővebben:

 

Júliustól új ellenőrzési rendszert vezetnek be a szlovák határátkelőkön

 

forrás: spravy.rtvs.sk

 

A kormány által elfogadott új szabályok szerint teljesen beoltott személynek számítanak azok, akik

 

  • megkapták a kétadagos oltás mindkét adagját, és a második oltástól eltelt 14 nap. Ennek érvényessége 1 év.
  • megkapták az egyadagos oltást, melytől eltelt 21 nap. Ennek érvényessége is 1 év.
  • átestek a koronavírusfertőzésen, majd a fertőzést követő 180 napon belül megkapták első adag oltásukat, aminek időpontjától eltelt 14 nap. Ennek érvényessége is 1 év.

 

Augusztus 9-ig ezeknél az eseteknél is érvényes az átmeneti időszak – teljesen beoltottnak tekintik azokat, akik megkapták az első oltásukat, amivel időt kapnak a második oltás felvételére is.

 

A határátlépéskor fel kell tudni mutatni az oltási igazolást (GreenPass, Nemzeti Oltási Igazolás QR-kóddal).

 

Az új utazási szemafor két féle országot, és két féle személyt különböztet meg

 

Aki nem kapott oltást, az köteles beregisztrálni az eHranica rendszerében, 14-napos karantént kell tartania, melyet legkorábban a karantént 5. napján elvégzett PCR-teszttel válthat ki. A karanténja akkor ér véget, mikor megkapja a negatív PCR-teszteredményt. A 12 éven aluliakra ugyanazok a feltételek érvényesek mint szüleikre. Ha a szülő be van oltva, a gyerek is beoltottnak számít. A 12-18 éves gyerekek augusztus 9-ig ugyanolyan karanténfeltételeket kell hogy teljesítsenek, mint szüleik, feltéve, hogy a szülők megkapták legalább az első oltásukat. Augusztus 10-től viszont őket is „teljesen beoltottnak” vagy „mindenki másnak” tekintik majd.

 

Az egészségügyi tárca nem titkolt célja, hogy a fentiekkel is arra motiválják az embereket, hogy mielőbb oltassák be magukat, mivel Szlovákiában egyelőre nagyon messze vagyunk a kollektív immunitás megszerzésétől.

 

A közeljövőben ismét megváltozhat a covid-automata, hogy több előnyhöz juttassa azokat, akik beoltatták magukat. A tervek szerint például az oltás nélkülieknek tesztre lenne szükségük például ahhoz, hogy étterembe, kocsmába, konditerembe, tömegrendezvényre menjenek, miközben a teszt költségét az állam nem fizetné át.

 

Miután a sajtótájékoztatón néhány pontban az egyes felszólalók által elmondottak nem teljesen voltak egyértelműek, érdemes lesz megvárni a hivatalos rendeletek megjelenését.

 

Pénzjutalom a beoltottaknak és a közvetítőknek

 

Az egészségügyi miniszter sajtótájékoztatója idején Igor Matovič pénzügyminiszter is beszámolt néhány újdonságról. Eszerint azt tervezik, hogy az állam sorsolást csinálna minden héten a 18 éven feletti beoltottak számára két millió eurós összdíjazással. Azoknak, akik rábeszélik egy polgártársukat az oltásra, szintén fizetnének egyfajta közvetítői bónuszt 30-90 euró értékben attól függően, hogy mennyi idős az oltásra rábeszélt fél. Értelemszerűen az kapna magasabb közvetítői bónuszt, aki 60 év felettieket beszél rá az oltásra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!