Nyitókép forrása: Photo by Fusion Medical Animation on Unsplash

 

A nyitrai kari kórházban sikeresen kezelték betegek COVID tüneteit monoklonális antitest-terápiával – közölte az RTVS. A nyitrai kórházban is csúcsra jár a koronavírusos betegek felvétele, az elmúlt héten kétszer annyi COVID-os eset került hozzájuk, mint egy héttel korábban.

 

A nyitrai kórházban a szerdai adatok szerint 45 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen. A kórház a járvány okozta nyomás miatt jelenleg már a harmadik reprofizilációs fázisban van, vagyis kénytelen volt korlátozni a betegellátás egyes részeit, és kapacitásokat csoportosítani át a COVID-os betegek számára. A zobori kórházban jelenleg húsz fertőzöttet ápolnak, többségüket a nyitrai kari kórházból küldték át. A betegek két harmada nem teljesen beoltott.

 

A közmédia riportja szerint mindkét kórházban a betegség kezdeti fázisában lévőknél monoklonális antitesteket alkalmaznak a betegség kezelésében, és elég jó eredményeket érnek el. A terápia főleg a 65 felettieknek előnyös, illetve azoknak, akiknek van valamilyen elsődleges krónikus betegsége (cukorbetegség, krónikus elhízás, és hasonlók).

 

 hirdetes_810x300  

A monoklonális antitestekkel való kezelés jelentősen csökkenti a súlyos lefolyású koronavírusfertőzés kialakulását. November eleje óta több mint 60 személynél alkalmazták már az eljárást, és egyik betegnek sem kellett azóta visszatérnie a kórházba COVID miatt.

 

A monoklonális antitestek lényegében mesterségesen létrehozott ellenanyagok, amelyek blokkolják a vírus szaporodási képességeit. Ha idejében, például még a súlyos tüdőgyulladás kialakulása előtt elkezdik alkalmazni őket, akkor ezek az ellenanyagok sikeresen akadályozzák meg, hogy a betegség úrrá legyen a szervezeten.

 

A terápia hatékonysága 90 százaléknál nagyobb a kórházi kezelés szükségességének elkerülését illetően. Azoknál is előszeretettel alkalmazzák, akiknél a vakcinák nem vagy csak gyenge immunválaszt váltanak ki.

 

A kezelést a körzeti orvos javaslatára alkalmazzák, ám az egészségügyi minisztérium rendelete értelmében egy ideje már a kórházak is kezdeményezhetik azoknál a betegeknél, ahol más krónikus betegség is jelen van, így fontos lenne  súlyos COVID-tünetek elkerülése.

 

Már Szlovákiában is alkalmazzák a monoklonális antitest-terápiát a covidos betegeknél

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.