Tihamér, Annamária
  • HUF: 396.49
  • USD: 1.05
  • 19 °C
  • 33 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Krajčí állítása szerint a gyógyszerfelírással kapcsolatban semmi lényeges dolog nem fog változni

A páciens számára továbbra is az általános orvosa fogja felírni a gyógyszereket a szakorvos 2021-es ajánlása alapján.

Nyitókép: Getty Images

 

A páciens számára a gyógyszerfelírással kapcsolatban semmi lényeges dolog nem változik – jelentette ki Marek Krajčí (OĽaNO) parlamenti képviselő, egykori egészségügyi miniszter, aki az egyike volt a gyógyszerek felírására vonatkozó módosítás beterjesztőinek.

 

„A páciens számára továbbra is az általános orvosa fogja felírni a gyógyszereket a szakorvos 2021-es ajánlása alapján. A páciens számára az lesz a pozitív változás, hogy amikor 2022-ben elmegy a szakorvosához, akkor a vizsgálat után nem kell az általános orvosához menni kiíratni a gyógyszereket, hanem egyenesen kiveheti azokat a gyógyszertárban“

 

– írta Krajčí a közösségi oldalán.

 

Az általános orvosok újonnan már nem írhatják ki a szakorvosok által ajánlott gyógyszereket

 

Hozzátette: a szakorvos kiírhat egy ismétlődő receptet, amellyel a páciens orvoslátogatás nélkül is rendszeresen kiveheti a gyógyszereit a gyógyszertárban.

 

„Ezt egészen addig teheti meg a páciens, amíg a szakorvos nem hívja be újbóli kivizsgálásra az egészségi állapotával kapcsolatban“

 

– pontosított Krajčí.

 

A gyógyszerek felírásával kapcsolatos módosítást az OĽaNO frakciójának képviselői – Eva Horváthová, Marek Šefčík és Marek Krajčí – terjesztették be. A módosítást azzal magyarázták, hogy az átruházott receptfelírás adminisztratív szempontból rendkívül leterheli az általános orvosok rendelőit, és feleslegesen növeli a látogatottságukat.

 

Az új törvényt az orvosi szakmai társaságok képviselői és az egészségügyi minisztérium szakemberei is kritikával illették, egyúttal felszólították Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztert, hogy állítsa le az új törvény hatályosságát.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket