Nyitókép: Körkép.sk

 

Nagy József (Szövetség-Aliancia) kezdeményezésére Nagyszombat Megye Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága ma helyszíni terepszemlét tartott Nagyudvarnok és Hegyéte határában, a Panattoni logisztikai nagyberuházás helyszínén.

 

Ennek apropóján a helyi lakosság és civil aktivisták Bindics Zsolt vezetésével tüntetést szerveztek a helyszínen, rámutatva a tervezett beruházás negatív hatására, mely nagyban befolyásolja a helyiek életminőségét.

 

 hirdetes_300x300  

Király Zsolt: Hegyétén (Dunaszerdahelyi járás) a falu léte a tét – A helyiek az októberi választásokon nemcsak az új polgármesterről, de saját jövőjükről is döntenek

 

Bindics Zsolt és Nagy József mellett Jozef Viskupič megyefőnök, Berényi József megyefőnök-helyettes, Patasi Ilona, a Szlovák Agrárkamara elnöke, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, és Michal Deraj, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljárója is ismertette az ügy részleteit.

 

A Körkép.sk helyszíni közvetítése alább visszanézhető.

 

Mint elhangzott, a hunyó és fő felelőse az ügynek Hegyéte 32 éve hivatalban levő független polgármestere, Bokros František, illetve a korábbi hegyétei önkormányzat, mely zöldet adott a befektetésnek. A jelenlegi hegyétei helyi képviselők szintén ellenzik a beruházást, Bokros azonban hallgat.

 

A Szövetség-Aliancia regionális politikusai minden követ megmozgatnak annak érdekében, hogy a környezetvédelmi hatástanulmány – mellyel leállítható lenne a befektetés – kötelező legyen a beruházásra nézve. Jozef Viskupič megyefőnök elmondta, hogy ha szükséges, akár bíróságra is hajlandóak adni az egész ügyet.

 

Amint arról korábban beszámoltunk, a térségben, Csallóköz legtermékenyebb mezőgazdasági területén, Európa egyik legnagyobb, Szlovákia messze legnagyobb ipari beruházása jönne létre. A megnövekvő kamionforgalom több ezer ember életminőségét rontaná le végérvényesen, eltüntetve a csendes mindennapokat a Dunaszerdahely szomszédságában levő községekben.

Hegyéte illetékesei nem vettek részt a megmozduláson.

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.