Nyitókép és további képek: XVI. Balassi kupa, Temesvár

 

2124. február 17-én a szlovák fővárosban találkoznak a kárpát-medencei baranta közösségek. A nagyszabású rendezvényről Molnár Attila, a Csenkey Baranta csapat vezetője számolt be a Körképnek.

 

A Balassi Bálint Szablyavívó Kupa létrejötte a 2006-os évhez kötődik, amikor a Balassi alapítvány egyik vezetője, az akkori Magyar Rádiónál és a Magyar Nemzetnél is dolgozó Molnár Pál újságíró találkozott Vukics Ferenccel, a baranta alapítójával, aki Makovecz Imrével közösen a „Balassi Bálint emlékkard” irodalmi díj eredményein felbuzdulva próbáltak magyar civil szervezeteket meggyőzni arról, hogy Bálint napján, azaz bebruár 14-én Balassi Bálint költő és hadvezér emlékét felelevenítő rendezvények egész sora kerüljön megrendezésre.

 

 hirdetes_300x300  

Ettől a dátumtól kezdve minden év február 14-én, a Bálint napon, Balassi fesztivál néven Európa szerte irodalmi estekre kerül sor, amibe a magyar nyelvterületeken élő közösségek kapcsolódnak be. Az alapító levélben a magyarországi Országos Baranta Szövetség a Balassi Kupa Országos Szablyavívó Verseny évenkénti megrendezésében, a lebonyolítás elősegítésében és az eredmények közzétételében állapodott meg a szervezőkkel.

 

 

A Felföldi Baranta Szövetség a 2024-es évben már negyedik alkalommal lesz a házigazdája Felvidéken a Balassi kupának, az idei évben a főszervezői tisztséget is ellátva, az Országos Baranta Szövetség mellett.

 

Az előző években egy alkalommal Hidaskürt, két alkalommal pedig Dunaszerdahely városa adott helyet a rendezvénynek. Idén Pozsonyban kerül megrendezésre, mégpedig február 17-én a Dom Športu Junácka utca 6-szám alatti épületében. A helyszín a Balassi alapszabályoknak megfelelően évről évre váltakozik Magyarország, illetve Felvidék, Délvidék, és Erdély magyarlakta települései között, a lehetőségek szerint sorba véve a barantás közösségeket.

 

A Balassi Szablyavívó Kupa minden évben a legnagyobb, legnépesebb versenyzői létszámmal lezajló , egész Kárpát-medencére kiterjedő versenye a Barantának. Az utóbbi években a Felföldi Baranta Szövetség minden Balassi kupán sikeresen képviseltette magát“

 

mondta el a Körképnek Molnár Attila, a szervezet vezetője, a rendezvény főszervezője.

 

 

A verseny során a versenyzők életkoruk és nemük szerint kis és nagycsikó (gyermek), kese (ifjú), menyét (női), valamint öskü ( férfi) kategóriákban vannak besorolva, általában több csoportba, a nevezők létszámától függően. A küzdelmek polifoam bevonattal ellátott, műanyag betétes gyakorló szablyával zajlanak, a szabályokban meghatározott pontszámok, illetve az időkorlát eléréséig.

 

A sérülések elkerülésének érdekében a mérkőzés során vívóálarc, hölgyek részére pedig még a mellvédő viselése is kötelező. A találati pontok mindíg a vívó által eltalált testrésztől függenek, és csak a tiszta találat érvényes. Ha mindkét fél egyszerre találja el a másikat, az együttes találatnak minősül, pontot viszont egyikük sem kap érte. A verseny során a pontozó bírókat az Országos Baranta Szövetség biztosítja.

 

A Balassi Bálint Szablyavívó Kupa célja az, hogy a hagyományos magyar harcművészettel (Baranta stílussal) foglalkozó egyesületek, csapatok, barantás közösségek versenyzői ezeken az eseményeken találkozzanak egymással, és saját kategóriájukban a vívó képességeiket egymás között, verseny körülmények közt is felmérjék“

 

vázolta az ambíciókat Molnár Attila.

 

 

A résztvevők számára ez nagy próbatétel, hiszen a kupák jórészt kora reggeltől estig zajlanak, egymást követik az egyre szorosabb mérkőzések, és itt kell, hogy megmutatkozzon a kitartás, a sportszerűség, és a becsület mind a versenyzők, mind a bírók, mind a szervezők részéről.

 

Beszámoló a versenyről ITT:

 

Sikeres volt az idei Balassi Kupa Baranta szablyavívó verseny Pozsonyban – Képekkel, videóval

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!