Nyitókép: Archívum, szervezők

 

Február 17-én immár 17. alkalommal került megrendezésre a Balassi Kupa nyílt baranta szablyavívó verseny Pozsonyban, a történelmi Magyarország koronázó városában, amely idén emlékezik meg a pozsonyi csata 1117-ik évfordulójára.  

 

Február 17-én Pozsony ad otthont a XVII. Balassi Bálint Szablyavívó Kupának

 

A 2006-ban alapított kupának Magyarország, Erdély, Délvidék után a Felvidék negyedik alkalommal adott otthont. A Felföldi Baranta Szövetség és az anyaországi Országos Baranta Szövetség szervezésében lebonyolított versenyre 108 versenyző és 50 fő kísérő érkeztek a Kárpát-medencéből. 

 hirdetes_300x300  

 

 

Az ünnepélyes megnyitón a Szenci Mögyes néptáncosok Csallóközi verbungot táncoltak, majd a Somorjai Csali néptánc csoport csallóközi népmesét, csallóközi táncokat és pozsonyi polgári táncokat adtak elő. A versenyzők az ördög útja tánca, és a közös fogadalom tétel után megkezdték a versenyzést, mégpedig öt kategóriában: 

 

Öskü (2007 előtt született férfiak), Menyét (2011 előtt született nők), Kese (2006 után, de 2011 előtt született fiúk), Kiscsikó (2010 után, de 2014 előtt született gyerekek) és Nagycsikó (2013 után született gyerekek). 

 

 

 

A verseny célja, hogy a történelmi magyar harci testkultúrára épülő hagyományos magyar harcművészeti stílus keretén belül létrehozott szabadvívó rendszer gyakorlati jellegű továbbfejlesztését célozza meg szakmai találkozó és verseny formájában, ahol eldöntésre kerül a „Balassi Kupa győztese” cím. A Baranta versenyek alkalmazott szabályai szerint a valódi harc és a magyarságra jellemző belső tartás minél pontosabb modellezésével és felelevenítésével kívánja felmérni az egyes közösségek és versenyzők felkészültségének szintjét. 

 

Az egész napos versenyen a résztvevők szablyavívásban mérték össze tudásukat polifoam szablyákkal. Védősisak és nőknél mellvédő használata kötelező volt. A párbaj 10 pontig tartott, vagy 2 perc tiszta küzdelmi idő lejártával beállt a végeredmény. A csoportmérkőzések után a gyereknél és hölgyeknél helyosztó, míg a férfiaknál egyenes kieséses rendszer döntött a helyezésekről.

 

 

Helyezettek:

Öskü – 1. Lennert András Áron, A Szablya Iskolája 2. Szilágyi Péter Kolos, Budafokos Baranta 3. Füstös Zoltán, Királyi Sólymok Buda Barant

Menyét – 1. Kovács Bernice Csenkey Baranta 2. Zámbó Csilla Budafokos Baranta 3. Fintor Sarolt Budafokos Baranta

Kese – 1. Mike Hunor, Kapos Baranta Egyesület 2. Rybárik Máté, Dél Lovagok Egyesület 3. David Damian, Csenkey Baranta

Nagycsikó – 1. Alsószentiványi Csaba, Budafokos Baranta 2. Barkuti Levente, Dél Lovagok Egyesület 3. Győrffy Levente, Királyi Sólymok Buda Baranta

Kiscsikó – 1. Varga Csellő, Egri Várvédők Baranta Bandérium 2. Varga Bulcsú, Egri Várvédők Baranta Bandérium 3. Magony Bence, Nyakas Baranta

 

A győztesek az érmeken és a kupákon kívül különböző felajánlásokat is haza vihettek: egy Regenyei “Verseny szablya” a Regenyei Armory KFT felajánlásából, egy Regenyei “Verseny szablya” Rakota László felajánlásából, egy PBT vívósisak a Királyi Sólymok Buda Baranta csapat felajánlásából, egy tarsoly Rongics Kristóf bőrdíszműves felajánlásából és egy tarsoly Rébeli Szabó János bőrdíszműves felajánlásából. 

 

 

Másnap a résztvevők és kísérőik közös kiránduláson vettek részt Mihajlovics József idegenvezetésével Pozsony történelmi belvárosában. A menet a Grassalkovich-palota előtti térről indult, majd az óvároson keresztül a magyar királyok koronázási temploma a Szent Márton-dóm érintésével a Pozsonyi várig jutott.

 

 

Felföldi Baranta Szövetség beszámolója alapján, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.