Nyitókép: Besztercebánya megye archívuma

 

A Rimaszombat-Tajti autóbusz-közlekedési vonal Gömör leghosszabb vonalai közé tartozik. 45 kilométer hosszú, a Medvesalját és a Gortva-patak mellett fekvő településeket köti össze Rimaszombattal. Vasút a Medvesalján nincs, így sok utas számára ez az egyedüli utazási lehetőség. A vonal autóbusz járatain utazik a nép munkába, iskolába, orvoshoz, intézni ügyes-bajos dolgait.

 

Ezekre a járatokra, azok működésére, mindig nagy figyelmet fordítottak a felettes hatóságok. Sokan bizonyíthatják, ahogy e sorok írója is, hogy a „Tajtibusz” a maga történetében legenda volt. Ha nem is mindig pontosságából, de megbízhatóságából kifolyólag. Menni kellett neki, vinni a népet, akár esett, akár fújt. Ment is mindig, rend volt, vagy ha mégis előfordult valamilyen baki, azt a felelősek gyorsan rendbe tették.

 

 hirdetes_300x300  

Ma a vonal autóbusz járatainak a fenntartója a Besztercebányai Megyei Önkormányzat, kivitelezője, működtetője a losonci autóbusz-közlekedési vállalat (SAD Lučenec). A megye, mint megrendelő, egyben fenntartó, február 1-től új integrált autóbusz- közlekedési rendszert (IDS) vezetett be a járatain. Szándéka szerint ezáltal átláthatóbbá, gazdaságosabbá, tehát hatékonyabbá tenné az autóbusz-közlekedést. Hogy ez mennyire sikerült kezdetben, arról itt írtunk részletesen.  

 

 

Hogyan alakul az új rendszer bevezetése most, mit tapasztaltunk az azóta eltelt 15 nap alatt?

 

Az új rendszer bevezetésével továbbra is problémák vannak. Az új berendezés az autóbuszokban elégtelenül működik, sok esetben nem működik a nyomda, máskor a beolvasó, vagy a tablet. Így gyakran egyes utasok fizetnek, mások nem. Az előfizetett kártyák beszámolásával is gondok vannak. A berendezés elégtelen működése magával hozza, hogy sok esetben továbbra is ingyen utaztatnak a járatokon. 

 

A nép morog, nem tudja, hol tart, mire számítson holnap. Az utas a kötelességét teljesíti, miszerint megveszi, előfizeti az utazást, igazolványt csináltat, kreditet tölt fel, de cserébe bizonytalanságot, sokszor az átverés kellemetlen érzését kapja. Morognak a sofőrök is, akik elárulják, hogy szintén nem tudják, mihez tartság magukat. Reményüket fejezik ki, hogy talán már majd iskolázást is tartanak nekik az új berendezések használatáról.

 

Cziprusz Zoltán megyei képviselő az új rendszer bevezetéséről így nyilatkozott a Körkép.sk-nak:

 

„Mint minden új rendszerre való átállás ez sem zökkenőmentes. Tudni kell, hogy a megye a megrendelője a buszközlekedésnek es egy monopol vállalat, a SAD a kivitelezője. Sajnos egy több mint 25 évvel ezelőtti rossz legiszlatívának hála, szinte követhetetlen volt az a számlázási rendszer az SAD részéről, amit aztán a megyének kellett, azaz mindannyiunknak megfizetnie. Éves szinten euró 10 milliók lettek átláthatatlanul kihúzva a megye zsebéből, ami ha maradt volna pl. ma már nem lenne rossz út és híd a megyénk területén. Ezért is volt elkerülhetetlen a váltás a jelenlegi új rendszerre, ami sokkal átláthatóbb és követhetőbb. Sőt, az ingyenes január ellenére is úgy néz ki sokkal többet takarít meg a megye az új rendszernek hála, mint amit a kezdetleges hibák miatt ráfizet. Sajnos tény, ez a SAD-vállalatnak nagyon nem tetszik és most derül ki egy csomó obstrukció, amivel próbálják ellehetetleníteni az új IDS rendszer zökkenőmentes átállását.” 

 

A képviselő így folytatta:

 

„Biztos történtek mindket oldalon tervezési hibák is, úgy tudom ezek javításán dolgozik egy csapat, ha az SAD részéről is a megoldásra fognak törekedni garantáltan hamarosan elhárulnak a gyermekbetegségek és kiküszöbölődnek a hibák. Azt a tévhitet is el szereném oszlatni, hogy más megyékbe ez az átállás zökkenőmentesebben ment mint nálunk, ez nem igaz, állítólag sokkal több járatkiesés és nagyobb leállások voltak, minálunk járatkiesésekről nem beszélhetünk. Valamint azt se feledjük, egy hónapig mindenki ingyen járhatott és jelenleg, ha valami hiba van, akkor sem az utas fizet rá, hanem a megye az utasok helyett. Elégedett én sem vagyok, de bízom a szakemberekben, hogy elhárítják a hibákat és amennyiben 1 év múlva értékeljük ki az IDS működését, azt mondhatjuk majd, volt értelme átállni a rendszerre!” 

 

Tény, hogy másfél hónap nem volt elég az új rendszer zökkenőmentes bevezetésére. Morognak a sofőrök, morog a nép, mert tudja, hogy úgyis ő fizeti meg a probléma árát.

 

Új integrált közlekedési rendszert vezettek be Besztercebánya megyében. Egyelőre vannak gyerekbetegségei

 

Az új rendszerrel nagy baj van, a vak is láthatja. A megyei képviselet feladata (lenne) a cselekvés és a gondok mielőbbi orvoslása.

 

Mede Géza

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 53 olvasónak tetszik ez a cikk.