Robert Ficonak semmi keresnivalója a szlovák törvényhozás alelnöki posztján. A parlament elnökének, Richard Sulíknak (SaS) e velős megállapítása annyira megtetszett a kormánykoalíció egyes tagjainak, hogy azon nyomban javaslati formát is öntött. A volt kormányfő visszahívását az SaS-en kívül így immár az SDKÚ-DS minisztere, Ivan Mikloš, valamint a Mo(k)st – Híd polgári konzervatív négyese is támogatja. Az indok:

különösen nagy anyagi kárt okozó felelőtlen politizálás, mely alkalmatlanná teszi őt a poszt betöltésére. Függetlenül attól, hogy a javaslat teljességgel irreális, hisz semmi esélye, hogy átmenjen (többek között a KDH és Iveta Radičová elutasító álláspontja miatt), felvetése a közbeszédben nagyon is szükséges. A Fico-szavazó ugyanis – aki még mindig Szlovákia választópolgárainak többségét alkotja – csak az ilyenekből ért.

Robert Fico rovásán természetesen jóval több van annál, mint az egészségbiztosítói haszonstop, vagy a sztrádaépítés miatti magántulajdon állami kisajátításának alkotmányellenes voltát kimondó alkotmánybírósági ítélet, mely több száz millió eurós kártérítéssel fenyegeti az országot. Fico a fő felelőse annak is, hogy a napokban távozó főügyészt, Dobroslav Trnkát a parlament a kormánykoalíció egyes tagjainak segítségével titkos szavazással kis híján újraválasztotta.

És itt érkeztünk el gondolatmenetünk lényegéhez: Dobroslav Trnka ugyanis utolsó hivatalban eltöltött napján a Markízának (ittasan, vagy egyéb tudatmódosító szerek hatása alatt?) nyilatkozva akarva-akaratlanul sokkal többet árult el annál, mintsem szeretett volna. A búcsúzó Trnka mondatai…

„Mondjon nekem valamit, amit Radičová miniszterelnök tett volna ezért a nemzetért, azonkívül, hogy villogott korábban, amikor hősiesen lemondott mandátumáról, mert a parlamentben két képviselő helyett szavazott. Én itt, ebben a környezetben élek egész életemben. Ezek az emberek itt átokádják, átbolyongják magukat szociológusoktól a politikusokon keresztül a filozófusokig, szociológusokig, majd ismét, más irányba. Ki ez a Zajac? Mit csinált ez a képviselő? Dostál? Matovič? Mit csináltak, hol voltak ezek az emberek? Kóboroltak itt valahol az országban, és egyszeriben csak megválasztott képviselők lettek? Ezek a nép választott képviselői? Ne haragudjanak rám. Ez Humberto cirkusz a negyediken. Nem a négyzeten, a negyediken.”

 hirdetes_300x300  

…ugyanis értelmezhetők úgy is, mint azon személyek megnevezése, akik megakadályozták, hogy sötét politikai alkuk útján újra főügyésszé válasszák. Egyrészt ugye Radičová volt az, aki választás elé állította koalíciós társait: vagy ő, vagy Trnka. Másrészt a Mo(k)st képviselői, Zajac, Dostál, Šebej és Osuský voltak azok, akik bár először ellenezték, a koalíció fennmaradása értekében végül mégis támogatták a nyílt szavazást (az árulók kivédése miatt). Harmadrészt Matovič és az SaS frakció volt  talán az egyetlen, melyre már első körben sem vetődött a gyanú legkisebb árnyéka sem, a szavazócéduláik kölcsönös lefényképezése miatt.

Dobroslav Trnka újraválasztása több csúcspolitikusnak is kifejezett érdeke. Robert Fico a "hangjához hasonló" hangfelvétel miatt izgulhat, mely pártja finanszírozását ecseteli. Mikuláš Dzurindának az SDKÚ-hoz korábban köthető korrupciós ügyek jegelése miatt felelne meg, melyeket a főügyész befolyásolhat (ne feledjük, Dzurinda egyik hü embere, Stanislav Janiš vetette fel Trnka esetleges jelölését a parlamenti frakcióban). Vladimír Mečiar pedig Ivan Lexa, Jozef Majský, ill. a korábbi privatizérok (Poór, Soboňa) büntetőeljárásainak leállítása kapcsán lehet a lekötelezettje Trnkának. A gond csak az, hogy a parlamentből kiesve közvetlenül most nem segíthet. Ide sorolható még az ex KDH-s, volt pozsonyi főpolgármester Andrej Ďurkovský, akinek a PKO és a fővárosi vízszolgáltató miatt lehet még forró a lába alatt a talaj.

A Most – Híd egyes képviselőinek meggyanúsításairól már nem is beszélve. Állítson bármit is Zoltán Horváth Bugár Béla pártjáról, írjon bármit is a .Týždeň a Most – Híd esetleges morális csődjéről, bizonyítékok hiányában mindez pusztán feltételezés. Ám ha az illetékesek nem akarják, hogy a gyanú erősödjön, a kérdés az, miről tárgyalt november elején Bugár Béla Vladimír Mečiarral, és mi vitte rá a legnépszerűbb magyar politikust arra, hogy egy héttel a főügyészváltás előtt Trnkával találkozzon

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!