Könnyen előfordulhat, hogy az euró-mentőcsomagról szóló keddi szavazás egyben Iveta Radičová kormányának végét is jelenti. A Koalíciós Tanács utolsó, hétfői ülésén sem született egyezség, a Szabadság és Szolidaritás pártja továbbra is ellenzi a stabilitási mechanizmust. Európa vigyázó szemét Szlovákiára veti, az eurózóna tagjai közül immár Pozsony az egyetlen, mely utolsóként elkaszálhatja az euró jövője érdekében készült közös mentőcsomagot. A helyzet komolyságát jelzi, hogy a hivatalos ázsiai útján levő államfő is a hazatérést fontolgatja, hátha épp ő kell a megoldáshoz…Bukik a Radičová kabinet?

A kialakult helyzetnek többféle olvasata van, attól függően, hogy ki melyik karámban politizál. Összeállításunkban ezeket vizsgáljuk.

Sulík és az SaS a végsőkig kitartanak

Az SaS álláspontja hosszú hónapok óta változatlan. Dicséretükre szóljon, hogy Európában talán ők tudták eddig a legérthetőbben elmagyarázni, mi is a gondjuk a mentőcsomaggal. Kár, hogy ebben a kérdésben az észérvek az utolsók, melyek számítanak. Kis országról lévén szó a felelősségünk is kisebb, így sok nyugat-európai (leginkább német) közgazdász és politikus szorít titkon a szlovák liberálisoknak, hogy tartsanak ki a végsőkig.

Az biztos, hogy Sulíkék (kényszerből) olyan helyzetbe manőverezték magukat, ahonnan nehéz lesz politikai arculatvesztés nélkül visszajönniük. Jól láthatóan a mindent vagy semmire játszanak. Ha bukik a kormány, egyedüli elvű pártként vághatnak neki a választási kampánynak. Ha végük mégis megszavazzák a csomagot (e sorok írója erre egy százalék esélyt lát), három évig talán még elkormányoznak, ezután azonban nagy valószínűséggel irány a politikai süllyesztő. Már csak emiatt sem dönthetnek kedden másként.

 hirdetes_300x300  

Dzurinda és Mikloš már a következő koalíciót készíti elő?

Aki két hete csütörtökön nézte a Lámpa c. műsorban a Sulík vs. Mikloš csörtét, láthatta Ivan Mikloš dühös reakcióját, amikor a házelnök Mikloš szemébe nézve először szellőztette meg annak lehetőségét, hogy valakik a védősánc kapcsán valójában Radičová elmozdítására törekszenek. Mai sajtótájékoztatóján az SaS elnöke megismételte ugyanezt, melyre ezúttal Dzurinda külügyminiszter válaszolt: "Sulík hihetetlen nyomás alatt van, ezért kreál ilyen őrültségeket".

Radičová előre menekül

Hogy nem feltétlenül őrültség, amit Sulík folyamatosan a sorok között üzen, jelzi a miniszterelnök-asszony legutóbbi, a Trend című gazdasági hetilapnak adott nyilatkozata is, melyben kifejtette, hogy nem zárja ki egy új párt létrehozását, amennyiben a körülmények úgy hozzák. Ezzel lényegében saját párttársainak üzent.

A jelenlegi helyzet ugyanis tetszik vagy sem, Radičová személyén áll vagy bukik. Mondhatnánk akár úgy is, hogy sokkal inkább róla szól, mint az euró-mentőcsomag megszavazásáról. Az ország második legnépszerűbb politikusaként megtűrt ember a saját pártjában. Kormányfő, de nem pártelnök, ami azzal jár, hogy nincs mögötte politikai háttér. Ez pedig komoly veszélyeket rejt magában, ha valaki hosszú távra tervez a politikában. Ugyanezt tudatosította anno Dzurinda is, amikor az SDK szóvívőjeként politikai túlélése érdekében megalapította az SDKÚ-t. Szlovákia legsikeresebb miniszterelnökévé vált, aki közel két választási cikluson keresztül vezette az országot, jóval sokszínűbb kormány és nagyobb turbulenciák közepette, mint jelenleg láthatunk.

Radičová jelen állás szerint másfél éven belül mégis immár másodszor fenyeget lemondással (az első a kassai adóhivatal-biznisz kapcsán, eredménytelenül), ami kvalitásait tekintve jóval könnyebb súlycsoportba helyezi őt, mint Dzurindát.

A nevető ex-kormányfő

Kedden kiderül, hogy az euró-mentőcsomag kapcsán bukik-e vagy sem a szlovák kormány. A honi sajtó ezzel kapcsolatban három lehetséges forgatókönyvet feltételez: 1. bizalmi szavazással összekötött euró-mentőcsomag szavazás,  2. Radičová még a szavazás előtt, vagy 3. azt követően (amennyiben nem megy át) lemond.

Bárhogy is lesz, a játszmának egyetlen egyértelmű győztese lesz. Úgy hívják, hogy Robert Fico, Szlovákia pedig hosszú időre elfelejtheti, hogy ha impotens is, de a korábbinál fényévekkel vállalhatóbb, jobboldali kormány vezeti.

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!