Mi a közös Schmitt Pálban, Gyurcsány Ferencben, Ján Richterben, Karl-Theodor zu Guttenbergben és Scott Thompsonban? Mind az öten csaltak a diplomájuk megszerzésénél, aktív politikusként/üzletemberként pedig lebuktak. Pechükre.

Schmitt Pál már lemondott, Guttenberg szintén. Thompson vélhetően csak fog, Gyurcsánynak már úgyis mindegy, Richter pedig köszöni szépen, jól van.

guttenberg.jpg

Karl-Theodor zu Guttenberg

Karl-Theodor zu Guttenberg korábbi védelmi miniszter a német kormány legnépszerűbb tagjaként nyújtotta be lemondását azután, hogy doktori disszertációjában hivatkozás nélkül használt fel részleteket újságcikkekből és más szerzők tanulmányaiból.

 hirdetes_300x300  

Hogy a pénzügyi-, IT- világ sem mentes az ilyen húzásoktól, mutatja a Yahoo vezér példája. Scott Thompson fejét most azért követelik a befektetők, mert kiderült róla, nincs informatikus végzettsége, bár hivatalos dokumentumaiban ezt tüntette fel (szerk. megj. ki nem szeretne diploma nélkül ilyen sikeres lenni?). Az amerikai részvényesek számára Thompson hazugsága sértés, az arrogancia csúcsa. „Nem tudom, mostantól hogy vehetné komolyan a Yahoo bármelyik mérnöke ezt a fickót” – fogalmazott egyikük.

inline-scott-thompson-yahoo-billboard2.jpg

Scott Thompson

Mint ismert, Schmitt Pált a plágiumbotránya kényszerítette lemondásra, bár ő maga maradt volna. Magyarországnak azóta Áder János személyében új köztársasági elnöke van, akit a szlovák sajtó már el is kezdett kóstolgatni.

Gyurcsány Ferenc diplomamunkája annak köszönhetően került célkeresztbe, hogy a Schmitt-ügy erkölcscsőszeként pozícionálta magát. Azóta tudjuk, ő sem jobb Schmittnél, hisz nagy valószínűséggel sógora egy korábbi anyagát adta le sajátjaként. Az ügy még folyamatban van, egyelőre keresik az anyagot, így politikai kivégzése még várat magára.

dip.jpg

Hazai vizekre evezve Ján Richter,szlovák szociálisügyi miniszterről pár napja derítette ki a sajtó, hogy bakalár titulusát gyanús körülmények között szerezte. Ő maga nem emlékszik a munkája címére, nem tudja, ki és mikor írta alá a diplomát. Ráadásul mást is tanult, mint ami az iskola dokumentumaiban szerepel. Biztos ami biztos, néhány diplomát azóta már bezúzták, párat újragyártottak. Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszter, aki az egész esetet tisztázhatná, az egyetem függetlenségére hivatkozva struccpolitikát folytat. Richter így jó eséllyel meg fogja úszni.

richter.jpg

Ján Richter szociálisügyi miniszter

Elnézve a magyarországi példát, ahol ha nezen is, de levonták a következtetéseket, Szlovákia a következmények nélküli országgá válhat. Itt ugyanis egy csalással megszerzett iskolai végzettség, mely annyira szégyenteljes emberi tulajdonság, hogy jobb helyeken diszkvalifikál bármilyen közfeladattól, lenyomható az emberek torkán.   

Nőügyek, korrupció, diplomabotrány. A rossz nyelvek szerint e három közül valamelyikben a közszereplők jelentős része utazik. A társadalom bizonyítványa pedig az, hogy mennyire tűri meg őket, egyáltalán mennyire mozgat meg bárkit is (lásd e cikk alatti kommenteket).

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, kövess minket a Facebookon is!.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!