Alázattal fogadom a megkapott bizalmat. Óriási kötelezettséget jelent számomra, hogy az amit mondtam, meg is valósíthassam. Köszönöm a korrekt versenyt. Tudom, hogy sok munka vár ránk, de összefogás nélkül erre nem leszünk képesek. A verseny innentől kezdve befejeződött. Mindegyikőtök elnöke vagyok“ – hangzottak Pavol Frešo, az SDKÚ-DS új pártelnökének első szavai.

A márciusi parlamenti választásokon eddigi leggyengébb eredményét produkáló SDKÚ-DS (6,09%) szombaton tartotta tisztújító közgyűlését, miután Mikuláš Dzurinda – vállalva a választási kudarc felelősségét – lemondott a pártelnöki posztról.  

A Žitňanská, Novotný, Frešo hármasból így második körben meglepően magabiztos fölénnyel (242 – 154 szavazat Žitňanská kárára) győztesként kikerült pozsonyi megyefőnök feladata lesz, hogy pártját visszavezesse az első ligába. Oda, ahol korábban hosszú évekig tanyázott. Hogy a szlovák hokisokhoz, vagy a Chelseahez hasonlóan, akik szintén szombaton mérkőztek, Ficoval szemben újra döntőt játszhasson.

freso.jpg

Kérdéses jövő

 hirdetes_300x300  

Bár az SDKÚ-DS jövőbeli sorsa igencsak kérdéses, az világosan látható, hogy maga a párt a saját megújulást tényleg komolyan gondolja. Ezt bizonyítja, hogy Szlovákiában eddig soha nem látott nyílt küzdelem zajlott a pártelnöki posztjáért, melynek végkicsöngését, azaz az elnökjelöltek kortes beszédeit példátlan módon élő egyenes adásban a televízió is közvetítette. Ez mindenképp dicséretes és követendő példa a jövőre nézve a többi párt számára is.

Dzurinda utolsó csókja

Mikuláš Dzurinda kormányfőként vitathatatlanul sokat tett Szlovákiáért, de ugyanakkor az egyik fő felelőse is annak, hogy a párt és az egész jobboldal a idejutott. „Azt kívánom a pártomnak, az SDKÚ-nak, hogy olyan párt maradjon, amely képes megszólalni komoly témákban, amely kész a társadalmi változásokra. Isten segítsen bennünket ezen az úton“ – búcsúzott a korábbi kétszeres miniszterelnök, aki az új vezetésben már nem vállalt semmilyen funkciót.  Dzurindát érdemei elismeréseként leköszönő beszéde után i állótapssal búcsúztatták.  

miki.jpg

Atomizált, beteg jobboldal

Ha végigtekintünk a szlovák politikai paletta parlamenti képviseletén, láthatjuk, hogy annak jobboldali része súlyosan beteg. Az SDKÚ-t a legfrissebb közvélemény-kutatások már öt százalék alatt mérik, a KDH kilátástalanságát jól példázza, hogy legnépszerűbb politikusuk, Daniel Lipšic is inkább saját párt alapításán gondolkodik. Az egykor lendületes SaS is már csak árnyéka korábbi önmagának, a Matovič vezette OĽaNO pedig maga sem tudja, hogy kicsoda-micsoda. A Most-Hidat sorra hagyják ott magyar politikusai, Bugárékról e ciklus végére az is kiderül, jelenlegi formájukban képesek-e életben maradni.

Törpepártok csatározásai láthatók ellenzékben, akik Fico asztaláról lehullajtott koncokért marakodnak.

Jobboldali váltópárt

Szlovákiának jobboldali váltópártra van szüksége. Egy valódi politikai erőre, amely képes felvenni a küzdelmet a beolvasztott, konszolidált és kifelé egységet mutató baloldallal szemben. Olyan hiteles politikai tömörülésre, mely alternatívát tud nyújtani a jövőt felélő, görög irányba tartó baloldali populizmussal szemben.

20_1.jpg

És a magyarok?

A szlovákiai magyarok számára legalább annyira fontos, hogy egy ilyen váltópárt felépüljön. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyarság érdekeit felvállaló politikai párt hatalomra eddig csak a jobboldallal karöltve tudott kerülni. Az Európai Néppárt frakciójának tagjaként szintén ezen  tömörülések állnak hozzá a legközelebb. Egy túlságosan erős, kódoltan nacionalista Smertől eleve semmi jóra nem számíthatunk, hisz Robert Fico már 1998-ban, az SDĽ-ből való kiválásakor is a magyarokkal szemben határozta meg önmagát. A 2006-2010-es, vagy a legújabb tapasztalatok mindezt csak megerősítik.

 

Az SDKÚ mint váltópárt?

Hogy Pavol Frešo vezetésével az SDKÚ lesz-e ez a váltópárt (alelnökei Viliam Novotný, Ivan Štefanec, Jozef Mikuš és Martin Fedor lesznek), vagy egy teljesen más, az eddigiektől eltérő konstellációra lesz szükség a baloldali hegemónia megtörésére, a közeljövő megmutatja.

shooty.jpg

A szombati példák, azaz a szlovák hokisok, a Chelsea focicsapata, vagy Pavol Frešo eredménye is azt mutatja, hogy lehetetlen nem létezik. Az SDKÚ új elnöke a legutóbbi megyei választások előtt ispánjelöltként hasonlóan reménytelen helyzetben volt, mint most a pártja. Ennek ellenére mégis győzött. „Nem lesz egyszerű“ – fogalmazott ő maga is. Meglátjuk, mire lesz képes Robert Ficoval szemben.

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook rajongói-oldalához!

Képek: TASR, Shooty

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!