Nyitott, átlátható hivatalt akar pártjelölések nélkül. Nyitra megye regionális különbségeinek kiegyenlítését hirdeti. Azt mondja, a nemzetiség nem lehet prioritás. A jobboldal megyefőnök-jelöltjével, Tomášom Galbavýval beszélgettünk.

Nyitra megyében a magyarok a szlovák összefogásnak köszönhetően évekig karanténba voltak kényszerítve. Mi fog változni ezen, ha Ön nyer?

Nem nevezném magyarellenes összefogásnak, de nem is akarom védeni. A jelenlegi megyefőnök és köztem az a különbség, hogy nekem meggyőződésem, Nyitra megye Nagytapolcsánban kezdődik és Komáromban végződik. Találkozok az emberekkel, tudom, milyen a helyzet délen. Dél olyan, mintha el lenne vágva a külvilágtól. Ez a régió mellékvágányra lett állítva, ami nem helyes. Sőt, egyenesen káros. Én nem megosztani, hanem összefogni jöttem.

Nyitra megye határai nem kezdődhetnek Nyitránál, és nem fejeződhetnek be Érsekújvárnál. Kiegyensúlyozottságra van szükség. Mindenkire emberként kell tekintenünk. Elsősorban mindenkiben az embert fogom látni, nem az egyik vagy a másik nemzetiség képviselőjét. A nemzetiség nem lehet prioritás.

Milyen az együttműködése az MKP-val és a Most-Híddal?

Nagyra becsülöm, hogy sikerült megszereznem mindkét párt támogatását, Azt hiszem, ez az egyetlen példa erre az egész országban, hogy a két part ugyanazt a megyefőnök-jelöltet támogatja. Nagy győzelemnek tartom, hogy a Nyitra-megyei választások során most először sikerült összefognom a jobbközép pártokat, akik értékrendben és véleményüket tekintve hasonlóak.

 hirdetes_810x300  

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Ez saját belső feltételem is volt ahhoz, hogy elinduljak. Azt gondolom, hogy ezen a választáson először kerül sor két olyan jelölt összecsapására, akik a politikai paletta két széléről érkeznek. Ilyen értelemben a vélemények és értékek csatájáról beszélhetünk.

Mik választási programjának legfontosabb pontjai?

A legfontosabb a megye megnyitása az emberek előtt. Engem nem súlyt 12 éves sztereotípia és rutin. A megyefőnöki poszt nem életre szóló, tiszteletbeli funkció, hanem felelős menedzseri állás. Törekedni fogok az együttműködésre a hivatallal és a hivatali alkalmazottakkal, hogy megnyissuk a megyét, hogy csökkentsük a bürokráciát. Törekedni fogok arra, hogy a hivatal átlátható, nyitott, politikai jelölések nélküli legyen. Ez az első számú prioritásom.

Amit még fontosnak tartok, hogy a polgárok visszakapják a pénzüket minőségi szolgáltatások, megyei hatáskörök tekintetében, azaz minőségi egészségügyet, minőségi szociális szolgáltatásokat kapjanak. Az elfogadhatatlan, hogy a kórházak olyan állapotban legyenek, mint vannak a megye hatáskörében.

Vágsellyén a kórház már nem működik, a sellyei lakosok, akik egészségügyi ellátásra szorulnak, kénytelenek vagy Galántára, vagy Nyitrára, esetleg Érsekújvárba menni. Két kórház, amelyet a megye kezel, katasztrofális állapotban van. Nincs mágneses rezonancia, hosszú a várólista az operációkra, az épületek állaga romlik…Ez tényleg nem az, amiért az emberek az egészségbiztosítóknak fizetnek. És természetesen az idegenforgalmat is be kell indítani. Nagyon jó feltételeink vannak az élmény- és agroturizmus terén. Ez a legjobb, és egyelőre az egyedüli lehetőség arra, hogy a megye pénzt juttasson vidékre.

galbavy (2)

Belica azt hirdeti magáról, hogy szakember, aki mögött nincs botrány. Miben jobb Ön Belicánál?

Nem akarok kemény lenni, de azt gondolom, hogy teljesen más ember vagyok mint ő. A problémákat nem csak a bankszámla kivonatokon keresztül látom. A kórházaknak nincs pénzük alapvető egészségügyi segédeszközökre, az iskoláknak a szükséges javításokra, de az ispán azzal dicsekszik, hogy költségvetési többlet van. Hisz a megye van az emberekért, nem a bankokért. Ami a botrányokat illeti, kinek az idejében jártak kommandósok a hivatalban? Belica úr azt mondja magáról, hogy szakember, akit elkerültek a botrányok. Ez nem igényel további kommentárt. Ön elhiszi, hogy ez tényleg így van?

Ezt majd a választók eldöntik.

Én parlamenti politikus vagyok, és mögöttem sincsenek botrányok. Mindig becsületesen dolgoztam, parlamenti funkciómra nem úgy tekintettem, mint tisztségre, hanem mint közszolgálatra. Nekem is van tapasztalatom, törvénytervezeteket nyújtottam be, melyeket el is fogadtak. A sajtószabadságról szóló kezdeményezésemet az amerikai szenátusban is kiemelték, de nem szokásom ezzel dicsekedni. Úgy neveltek, hogy ha valaki dolgozik, azt a legjobban kell végeznie, vállalva a felelősséget isérte. Belica úr a megye feje immár 12 éve, és nem mondható el az, hogy a megye ezalatt botrányok és afférok nélkül lett volna. Kérdezem, ki a felelős ezért, ha nem ő? Ha Belgiumban vagy máshol kisiklik a vonat, a miniszter automatikusan benyújtja lemondását. De úgy tenni, mint akit ez nem érint, nem szerencsés.

Van különbség a vegyes lakosságú és a tisztán szlovák területek között, most hogy járja a megyét?

Igen, a határ menti területek, a déli városok és régiók, összehasonlítva nyitrai régió más járásaival mindenképpen rosszabb állapotban vannak. Meggyőződésem, hogy komoly felelősség terheli e téren a megyefőnököt is. Olyan érzésem van, mintha az elosztás során előítéletek lennének. Ezt tényekkel is alá lehet támasztani. Ezekben a járásokban jóval magasabb a munkanélküliség, délen van a legtöbb olyan község, ahol csatornahálózat és központi vízvezeték rendszer sincs, rosszabbak ott az utak és az egészségügyi ellátás is. A komáromi kórház például olyan szinten van, mint Ukrajna a korábbi rendszerben, Vágsellyén már meg is szüntették a kórházat. A nyugdíjasotthonok is sokkal alacsonyabb színvonalon működnek, mint északon. A megyének itt komoly mulasztásai vannak. Mindent megteszek annak érdekében, hogy a régió kiegyenlítődjön, nemcsak életszínvonal tekintetében, hanem szolgáltatások terén is. Hisz mindannyian otthonáról van szó.

02

Milyen konkrét elképzelései vannak a magyarlakta régiók fejlesztése érdekében?

Ilyenek például az árvízvédelmi intézkedések. A nyitrai régión keresztül öt nagy folyó is átfolyik, amelyek minden évben kiöntenek. Milliós károkat okozva, még a megye vagyonán is. Mégsem hagyott jóvá egyetlen eurót sem a költségvetéséből árvízvédelemre. Tudom, hogy bizonyos mértékben ez állami hatáskör, de a megyefőnöknek olyan embernek kell lennie, aki az állammal együttműködve pénzt szerez erre a célra. Árvízvédelmi alapot akarok létrehozni. A másik lehetőség a már említett idegenforgalom. Hol máshol, ha nem a mi megyénkben kellene ennek működnie? Borutak, gazdaboltok, gasztrofesztek, ahol tradicionális ételeket és italokat kínálnak. Morvaországban a vidéki turizmusból egész területek élnek. Kezdeményezni fogok egy közös turisztikai szervezet létrehozását, speciális alappal a turizmus támogatására.

Javítanunk kell az alapszolgáltatások minőségén a polgárok számára. Vágsellyén új kórházra vagy poliklinikára van szükség, és természetesen a komáromi kórházat is talpra kell állítani. Olyan szintre kell hoznunk őket, mely méltó egészségügyi ellátást tud biztosítani az itt élő emberek számára.

galbavy4

Tervez valamilyen meglepetést a második kör előtt?

Bízom benne, hogy nem lesz második kör. A választási kampányban korrekt módon harcolok, csak megengedett eszközökkel. És ha mégis lesz második kör, akkor hagyják magukat meglepni.

Miért szavazzanak Önre a Nyitra megyei magyarok?

Nyitott vagyok minden itt élő ember számára. Az embereket nem a nemzetiségük alapján ítélem meg, hanem úgy nézek rájuk, mint emberre. És tudom, hogy a nyitrai régió hét járásból áll, és mindegyik egyenlő elbánást érdemel, egyik sem lehet elnyomva, sem kiemelve. Azt szeretném, hogy minden itt élő polgár büszke lehessen régiójára, és elmondhassa, hogy ő lokálpatrióta. Valakik már most janicsárként próbálnak bemutatni engem, mert a magyarokkal vagyok, de én ezt nem szégyellem. Ellenkezőleg, büszke vagyok a támogatásukra. A polgári elv közel áll hozzám. Picit magyarul is tudok, tanulok, és tisztelek minden itt élő embert.

Tomáš Galbavýval Lengyel Diana beszélgetett.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Ajánlott cikkek a megyei választások témakörhöz:

Nagy József: Túlteszek Berényin

Berényi-Nagy: Józsefek harca – a nagy összehasonlítás

Józsefek harca. Összecsap az MKP és a Most-Híd

– See more at: https://korkep.sk/cikkek/category/politika#sthash.2Nh4rzzw.dpuf

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!