Már kezdem unni azt, hogy az emkápésok és a mosztosok egyfolytában csak csesztetik egymást. Eleve furcsállottam azt is, hogy a nagy-nagy ígérgetések ellenére szinte mindenhol saját jelöltet állítottak. Kár. Szomorú. S tudom, hogy melyik megyében ez kinek volt a hibája. De ez most mindegy.

Az utóbbi két hétben voltam az MKP és a MOST kampányakcióján is Somorján. Kíváncsi voltam, hogy mit mondanak az Urak. Pár szóval jellemezném a két esetet.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Legutóbb, azt hiszem az első MOST-os akción voltam Somorján. Kíváncsi voltam, hogy azóta mit változott a rendezvény hangulata, hogy a képviselőjelölt urak mennyiben lettek szerényebbek, s hogy mennyire mutogattak megint „haza”. Azt kell hogy mondjam, hogy ha nem szólalt volna fel Bugár úr, az egész csúnya égés lett volna. Így is elég fura volt a rendezvény hangulata, Berner Lajoson és Bugáron kívül értelmes szó nem igen hangzott el, s látni lehetett, hogy a „nagy csapat” csak azért van, hogy valakik ott virítsanak minden második óriásplakáton. Már nem rosszból.

somorja
Kép: Most-Híd fb oldala

Bugár úr mindjárt az elején azzal indított, hogy „megint megy az árulózás meg  kastélyozás”, de most nem volt igaza, csak szerette volna, hogy a „konkurencia” vele foglalkozzon. A valóság viszont az, hogy nem igen volt árulózás, vagy kastélyozás a kampány ideje alatt. Maximum egy két demokrációzás. Az meg még belefér. 🙂

26
Kép: mkp.sk

Az MKP-s akción a legkellemesebb meglepetést Menyhárt József, nekem Menyhárt Tanár Úr ottléte jelentette. Nem is tudtam, hogy Ő is MKP-s. Nála államvizsgáztam Nyitrán, ez az Úr ugyanis egyetemi tanár, s Lanstyák István után a legjobb felvidéki nyelvésznek tartják. Nem mellesleg Várkony polgármestere alpolgármestere, és a legfontosabb, hogy  a Kicsi Hang gitárosa és énekese, melyben kolléganőjével megzenésített verseket adnak elő. Ja és szabadidejében még vőfélykedik is. Szóval „Dodi” szereplésén kívül is normális hangulatban telt az MKP-s est, a hozzászólókon látszott, hogy azért jártasak a megye ügyeiben. Persze nem mindenkit tartottam odavalónak. Lényegtelen.

Pár nappal  a TA3-as vita előtt volt egy kis véleménycserém Nagy Józseffel. Először idézni akartam, de nem teszem, inkább a válaszom alapján írnék ide pár sort.

 hirdetes_810x300  
VUCTA3
Nagyszombat megye elnökjelöltjeinek tévé vitája a TA 3 szervezésében. Kép: mkp fb oldala

Nyilvánvaló, hogy sem az MKP sem a MOST jelöltje nem lehet megyeelnök. Aki kicsit gondolkozik, annak ez egyértelmű. Ahhoz százalékban mérve túl kevés a magyar Nagyszombat megyében. Mert azt azért remélem senki sem gondolja komolyan, hogy SMERES kormányzás idején a szlovákok közül elegen szavaznának akármelyik „magyar” jelöltre, egy SNS, KSS, SMER, stb. által támogatott jelölttel szemben. Ezt még a mindenható Béla sem hitte el magának.

Ha a két párt valamelyike tényleg Mikuš ellen akart volna fellépni, akkor az sem segített volna, ha koalíciót kötnek, és egy jelöltet indítanak – mert a közös jelölt sem nyert volna magyarként a megyében. Akkor mondjuk beállnak Uhliarik, vagy akárki mögé – amit persze abban az esetben, ha egyikük sem kerül be a második fordulóba, még megtehetnek -, s akkor esetleg lett volna/lehet reális esélyük Mikušt eltávolítani. Én persze remélem, hogy lesz rá esély.

Persze nagyon jól tudjuk, hogy a MOST minél több képviselőt akar a megyében és azt is tudjuk, hogy az előző választásokon, amikor a pártjuk megalakult, akkor összesen két képviselőjük sem került be. Így pedig, hogy Nagy urat megyeelnöknek javasolják, egyértelmű, hogy nagyobb az esélye bekerülni a megyei törvényhozásba, mintha csak egyszerű képviselőként jelölnék.

Béla úrnak bezzeg nem volt bátorsága elvállalni a megyeelnök-jelölt szerepét, Ő megint kihúzza magát a dolgok alól, mint az évek során annyiszor. Majd bohóckodik tovább, csak nehogy egy  felelősségteljes posztot el kelljen vállalnia, mert sikertelenség esetén kapna hideget, meleget, s azt nem tudná kimagyarázni.

Inkább Önnel töröltetni fel a padlót. Hát hajrá!!!

logo

S végül, nem mondom, hogy a megye hibátlanul működik, sőt. Azt sem, hogy Berényi József szent ember, de elvei vannak, dolgozik és dolgozni akar az emberekért. Nem minden MKP-s ilyen, de ő igen. S az, hogy az MKP-nak nyolc képviselője van, azon kívül, hogy a MOST erre irigy, semmit sem jelent, mert csupán nyolc képviselővel nem lehet egy-egy megyei szintű döntést meghozni.

Ha egy külsős, aki valamilyen posztra pályázik megígéri azt is, amit nem lehet és minden rossz, amit az ellenfél csinál – kétségkívül ez a látványosabb és az érdekesebb.

Mindig is könnyebb volt ígéretekkel támadni, mint eredményekkel kivédeni ezeket, ráadásul Berényiék csak nyolcan voltak a negyven fős megyei képviselőtestületben. Így azért azt ne mondjuk, hogy minden az ő szájízük szerint alakult.

valasztasok2

S végül ironikusan Bugár Béla soraival zárnám a mondókám végének első részét. Íme:

A dél-szlovákiai (felvidéki – a szerk. – én  🙂 ) magyarságnak olyan megyei képviselőkre és megyeelnökökre van szüksége, akik már valamit letettek az asztalra, akik már bizonyítottak, akiknek fontos, hogy a szűkebb pátriájukban jól menjenek a dolgok. Olyan emberekre, akik nem csak a szavak szintjén vállalják a választóik képviseletét, de a tetteik is ezt tükrözik. A megyei választások tétje, hogy ne tehetetlen emberek képviseljenek bennünket, hanem szakértelemmel bíró, rátermett, hozzáértő képviseletünk legyen!”

Így van Bugár Úr, ebben egyetértünk. Csak abban nem, hogy az ilyen embereket – talán Berner Lajost leszámítva – az Ön „csapatában” nem találunk. Úgyhogy ez most öngól.

S végül kérem, hogy aki tud, menjen el szavazni, így legalább valamire fel tudjuk használni a személyi igazolványunkat. 🙂

Méry János

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!