Pozsony az utolsó megye az országban, amelyik az ellenzék kezében maradhat. A jobboldali széles koalíció támogatottjával, az SDKÚ-DS elnökével, Pavol Frešoval beszélgettünk a második forduló előtti esélyekről, a Népi Platform jövőjéről, arról, hogy támogatja-e az SDKÚ az MKP elnökét, Berényi Józsefet Nagyszombat megyében.

Hogyan értékeli a megyei választások első fordulójának egyértelmű eredményét Pozsony megyében?

Nem szabad félvállról vennünk. A képviselő-testületben megerősödött a koalíciónk, 10 képviselővel szereztünk többet, mint az előző választási ciklusban. Ez háromötödös többséget jelent. Együtt kell azonban mozgósítanunk a választóinkat, hogy a második fordulóban is szavazzanak, megyeelnököt választva. A legjobb úton tudunk haladni ezzel, hogy megvalósítsuk programunkat. Fontos, hogy ahol képesek vagyunk megegyezni, ott eredményesek vagyunk. Az ide vezető egyesítő munka csaknem háromnegyed évig tartott, de kiderült, hogy volt értelme. Ezt tanácsolnám a többi régióban is. Egyúttal megkérném a választóinkat, hogy a második fordulóban is szavazzanak.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Nem gondolja, hogy Daniel Krajcer feleslegesen vett el Öntől a szavazatokat? Ha nem jelöltette volna magát, valószínűleg Ön már az első fordulóban nyert volna.

Azt gondolom, hogy a választóink megértették, amit a jobbközép oldalon néhányan még nem. Ez nem más, mint az együttműködés és nem a jobboldal szétverése. A mi pártjaink,  és nem csak az SDKÚ-DS, hanem a többi partnerünk sem olyan, mint a Smer. Különfélék vagyunk,  de tudjuk, hogy együtt kell működnünk regionális és országos szinten is. Ezek a beigazolódott tapasztalatok. Daniel Krajcer választóinak van lehetőségük a második fordulóban, feléjük is nyitott vagyok.

freso_centrala
Pavol Frešo a stáb központjában a választások első köre után. Kép: cas.sk

Számít az ő támogatására is?

 hirdetes_810x300  

A koalíciónk összes választójára számítok, és természetesen tárt karokkal várom a sikertelen jelöltek csalódott választóit is.

Hogyan akarja meggyőzni a választókat, hogy a második fordulóban is részt vegyenek, és Önt támogassák?

Úgy, mint ahogy eddig is: a megválasztott képviselőkkel együtt mozgósítjuk őket többnyire terepen, utcai találkozókon és más hasonló közös aktivitásokkal.

freso_konyokol
Kép: cas.sk

Mi az Ön legfőbb előnye a baloldali jelölttel szemben, aki mögött a kormányfő és az egész kormány áll?

Legfőbb előnyöm koalíciónk eredményeiben mutatkozik meg.  Négy éven át megbízhatóan dolgoztunk, konkrét eredményeket tudunk felmutatni, mint a kerékpárhíd, összevont tömegközlekedés, kerékpárutak, stb.

Az elmúlt választási időszakban a jobboldalnak is megvoltak a maga botrányai. Elég megemlíteni az ún. “baleseti” közbeszerzést. Győzelem esetén hogyan szeretné megelőzni őket?

Ezek elsősorban célirányos mediális játékok voltak. Pozsony megye önkormányzata a legátláthatóbb, ami az információ-közzétételt illeti és második a „Nyitott önkormányzat 2013” pályázat keretében.  Pozsony megye önkormányzatának 70 ellenőrzése volt, és egyetlen esetben sem volt gond. Úgy gondolom, hogy ugyanezt megerősítheti a Közbeszerzési Hivatal és a Főellenőr is az Ön által említett üggyel kapcsolatosan.

Nagyszombat megyében az MKP jelöltje, Berényi József pártelnök jutott be a második fordulóba. A széles koalícióban az ő pártja is támogatja Önt Pozsony megyében. Kit támogat Nagyszombat megyében az SDKÚ-DS, és hogyan?

Feltételezem, hogy a támogatásról a kerületi szervezetünk fog dönteni. Az SDKÚ-DS a második fordulóban nem támogatja Mikušt. Örülnék, ha Nagyszombatban is együtt léphetnénk fel.

freso
Kép: naszupan.sk

Hogyan értékeli a jobboldal, valamint az SDKÚ-DS színeiben indult képviselő-jelöltek és megyeelnök-jelöltek eredményét a regionális választások első fordulójában?

Pozsony megyében összességében véve megerősödtünk, Besztercebányán és Nyitrán a helyzet elszomorító. Párton belül még alaposabban ki kell értékelnünk ezeket az eredményeket. Általánosságban megmutatkozik, hogy a régiók szintjén, néhány kivételtől eltekintve, hiányoznak a határozott személyiségek.

Van még értelme az ún. Népi Platformról beszélni, ha a KDH egyes megyékben opportunista módon viselkedik, és ha kell, a baloldallal is társul?

Akárhogy is nevezzük az értékrendbelileg egymáshoz közel álló pártok együttműködését, mindig rá leszünk utalva. Akármennyire is zavarhat engem a KDH regionális szinten való fellépése, de a KDH-val  vagy a Most-Híd-dal, esetleg az MKP-val vagy más pártokkal való együttműködés nélkül egyszerűen nem alakítunk kormányt. És ilyenek az ismeretek regionális szinten is, minimum Pozsony megyében. Kár, hogy a pártok  a többi megyében másfajta koalíciókban indultak és nem mindenhol együtt, ahogy mi azt javasoltuk.

F_B
Balról Németh Gabriella alispán (MKP), Berényi József, Pavol Frešo és Bárdos Gyula, az MKP megyei elnöke. Kép: mkp.sk

Pavol Frešoval Király Zsolt beszélgetett.

Nyitókép: topky.sk

További ajánlott írások:

1. Tomáš Galbavý: Összefogni jöttem, nem megosztani

2. Berényi József: A politikai hadvezér élen halad a csatákban

3. Nagy József: Túlteszek Berényin

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!