Cikkünk a jobboldali mozgások lehetséges olvasatáról. Politikai iskola haladóknak.

Žitňanská, Beblavý és Vášáryová kiléptek az SDKÚ-DS-ból, melynek parlamenti frakciója nyolc főre apadt. Mikloš és Dzurinda maradt. Előbbi a közösségi hálón úgy fogalmazott, távozásuk okát megérti, és részben azonosul is a kritikájukkal, amivel a pártot illették. Nem azonosul viszont a módszerrel, ahogy a problémát kezelték. Frešo ezt követően bejelentette, pártja fővárosi üdvöskéjét, Ivo Nesrovnalt indítja Pozsony főpolgármesteri székéért a novemberi önkormányzati választásokon, holott még a fél évvel korábban sorra kerülő köztársaságielnök-választás kapcsán sem tudni, kit támogat a párt. Azt viszont már igen, hogy a KDH és a Most-Híd Pavol Hrušovskýt, és Frešo nyaka körül is egyre jobban szorítják a hurkot. Ennek tekinthető Figeľ és Bugár fenyegetőzése, akik bejelentették, hogy nekik is lehet főpolgármester-jelöltjük (a KDH Pozsony-Rózsavölgy polgármesterét, Dušan Pekárt lebegteti).

Cikkünk a jobboldali mozgások lehetséges olvasatáról. Politikai iskola haladóknak.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

A távozók

Žitňanská és Beblavý (Vášáryovát most hagyjuk, mivel eleve nincs egy súlycsoportban az előző kettővel) hosszú ideje elégedetlenek voltak a párton belüli viszonyokkal, az egykor szebb napokat látott SDKÚ-DS folyamatos zsugorodásával, marginalizálódásával. Žitňanská Frešo kihívója is volt Dzurinda után, de nem járt sikerrel. A Pavol Frešo (egyébként megérdemelt) sikerével zárult megyei választások után esélyét is elveszítette annak, hogy párton belül bármin is változtathasson. Beblavýval mindketten a jobboldal perspektivikus, munkaképes, vízióval rendelkező politikusai közé tartoznak, akiket megkímélt a Dzurinda-éra okozta bizalmi válság. Nem véletlenül kapta a legtöbb szavazatot a parlamenti választásokon. Az SDKÚ-DS legnépszerűbb politikusaként Beblavýval tandemben akár egy más konfigurációban is lehet keresnivalója. Mondjuk az államfőválasztás második körébe jutott jobboldali jelölt vezetésével, ha ez Radoslav Procházkának összejönne.

zitnanska
Pavol Frešo nincs könnyű helyzetben. Már csak Pozsonyban irányít. Kép: webnoviny.sk

Dzurinda és Mikloš maradása egyben azt is jelzi, egyikük sem tett le még arról, hogy visszavegyék az irányítást. Dzurinda külpolitikai sikerei (EPP-s think tank vezetése), Mikloš belpolitikai reaktivizálódása (az utóbbi időben ismét rendkívül aktív) mindenesetre ezt vetíti előre.

 hirdetes_300x300  

Pavol Frešo nincs könnyű helyzetben, hiszen tény, hogy az SDKÚ-DS egyre inkább regionális párttá süllyed. Akinek ambíciói legfeljebb Pozsony-megye határáig és a parlamentig terjednek. De már meg sem tudja közelíteni a korábbi sikereket (melyhez a Dzurinda korszak öröksége is hozzájárul.) Ráadásul Figeľ és Bugár zsarolása valószínűleg sikerrel jár majd: főpolgármester-jelöltjeik visszaléptetéséért cserébe az SDKÚ-DS nagy eséllyel végül Pavol Hrušovský mellett teszi le a lantot.

Népi Platform mindenek felett.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!