Hazaárulózó csőcselék, durcáskodó Gašparovič, kezdődő hokivébé és egy szakállas-estélyis győztes az Eurovíziós Dalfesztiválon. A hét eseményei a Körképen.

Gaudi Nagy Tamás és a hazaárulózó, köpködő csőcselék

Kedden letette az esküt az új magyar Országgyűlés. Ugyanaznak a Jobbikból kiszorult Gaudi Nagy Tamás is bemutatkozott, csőcseléi pedig bár Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökét turházták le minősíthetetlen módon, valójában az egész magyar nemzeti oldalt köpték szemen. Tettük Áder János köztársasági elnök ingerküszöbét is elérte, aki rendkívüli sajtótájékoztatón vette védelmébe Pásztort, és utasította vissza Gaudi Nagy Tamásék szavait és tetteit. A Körkép az esettel foglalkozó cikkében megpróbálta szóra bírni Gaudi Nagy Tamást, aki nem reagált megkeresésünkre. Bár a Jobbik ugyan elhatárolódott Gaudi Nagy Tamástól, de a párt EP-képviselője, Morvai Krisztina is ott volt a tüntetésen, szorosan mellette. Kérdésünkre, miszerint elfogadható-e a Jobbik számára, hogy EP-képviselőjük azonosul azokkal a véleményekkel, hangulatkeltéssel, mely a közönség részéről Pásztor István megalázásához vezetett, Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetvezetője nem kívánt érdemben hozzászólni.

pasztor2-620x393
Pásztor István és a köpködő csőcselék

Gašparovič nem fogadta Kiskát

Andrej Kiska újonnan megválasztott köztársasági elnök még április folyamán kért találkozót leköszönő kollégájától. Válasz azonban hetekig nem érkezett. Végül egy hónap után mégiscsak rászánta magát az elnöki hivatal a válaszra, melyben elutasítják Kiska kérelmét. Gašparovič-nak nem sikerült átlépnie a saját árnyékát utolsó napjaiban sem. Szégyeltük magunkat miatta a kinevezés első percétől kezdve, és így is fejezte be. Megszégyenülten, méltatlanul az államfői poszthoz, megvetve Szlovákia jóérzésű, demokratikusan gondolkodó része által. Az esetről ajánljuk Ondrej Dostál blogját.

blogger-image-719726921
Kép: Cynická obluda

Elkezdődött az A-csoportos hoki-vb

 hirdetes_300x300  

A nagyon is gyenge összeállitásban szereplő Szlovákia meglepően összeszedetten, jól, és szimpatikusan játszik egyelőre. Több fiatallal, köztük az új tehetségnek tartott Réway-val alaposan megszorongatták a cseheket pénteken, két harmadon keresztül jobbak voltak. Jágréknak két perccel a vége előtt sikerült csak kiegyenlítenük, majd a hosszabbításban a győztes gólt is beütötték. A szlovák fiúk menetelése a nagy favorit Kanada ellen is folytatódott. És bár 4:1-re ugyan kikaptak, a játék képe alapján nem ilyen eredményt érdemeltek. A következő napokban papíron gyengébb ellenfelekkel folytathatják Šatanék.

Pozsonyban járt kedden Jean-Paul Juncker, az Európai Néppárt EU biztos-jelöltje

A közös sajtótájékoztatón a szlovákiai jobboldal apraja nagyja is mind ott tolongott. Mi is befértünk a terembe, és láttuk azt is, ahogy Juncker busza letiporja a Carlton hotel előtti virágokat. Lényeg, hogy jól mutatott a felmatricázott buszban. Juncker és az ellenzék pártelnökei és EP-listavezetői mondtak néhány udvarias mondatot, de a túlságosan protokollizű rendezvény unalmassá tette az egészet. A találkozót röviden úgy foglalhatjuk össze, hogy az ellenzék igyekezett megtámogatni Junckert a biztosi székbe, Juncker pedig cserébe az MKP-t, KDH-t, SDKÚ-t és a Most-Hidat, hogy minél jobban szerepeljenek az EP-választásokon, biztosítva ezáltal a néppárti többséget az EP-ben.

10245417_874648082562106_5595211923111010345_n
Balról: Berényi, Fígeľ, Dzurinda, Juncker, Frešo, Bugár és Simon a találkozón

Štefánik és a magyarok 

95 éve hunyt el az újkori szlovák történelem egyik legnagyobb alakja. A szlovák legendagyár ezúttal sem bírta megállni, hogy ne szője tovább a rossz magyarok, jó szlovákok című történetet. Ezúttal Milan Rastislav Štefánik szájába adva olyan történetet, ami kérdéseket vet fel és nem mutatja be túl jó fényben az akkori magyarokat. A héten ezt is megirtuk, itt elolvasható.

A Felvidéken főzik a világ legjobb söreit

Méltatlanul kevés szó esik azokról, akik valóban sikereket tudnak felmutatni saját munkájuknak, kitartásuknak köszönhetően. Hétfői cikkünkben egy ilyet mutattunk be olvasóinknak. A világszínvonalú kézműves söröket gyártó Kaltenecker sörgyár alapító tulajdonosával, étteremtulajdonossal, fesztiválszervezővel, nemzetközi sörkóstolójával, a rozsnyói Kovács Lászlóval beszélgettünk az igazán jó sör titkáról. Ő már csak ismeri, hiszen kézműves sörei Szlovákiában és Csehországban is elnyerték már az év söre díját. Termékeit a világ legjobbjai között tartják számon, a dán, holland, német, spanyol kocsmák is az ő nedűit csapolják – van mire büszkének lennünk!

KL10-620x307
Felvidéki ínyenceknek felvidéki ínyenc sörök.

Procházka beinditotta a rakétákat

A Polis első felmérése szerint új pártjával (ami be sincs még nevezve) rögtön a második helyre futott be a Smer után. Úgy látszik, a köztársaságielnök-választáson elért 20 százalék feletti eredmény nem volt véletlen. Szlovákia valami újra vágyik, és ezt egyre inkább Procházkában véli meglelni. Az EP-választásokon nem indul, legközelebb a novemberi helyhatósági választások mutatják meg valódi erejét. Addig törvényjavaslatokkal vétetik magukat észre. Elég ügyesen. Féltékenyek is rá a parlamentben ülő dinoszauruszok. Meglátjuk, mekkora halfogás jön össze a Hálóval (Sieť, a párt neve.) És azt is, betartja-e Procházka és Hrnčiar nyilatkozatukat, hogy május végén visszaadják parlamenti mandátumát. Figyelni fogjuk.

shooty_velky
Kép: Shooty

A szakállas énekesnő tarolása

Az osztrák Conchita Wurst művésznevű énekes(nő?) tarolt az Eurovíziós Dalfesztiválon. Valódi nevén Thomas Neuwirth osztrák transzfesztita győzelme komoly kritikákat hozott maga után, hiszen teljesen biztos, hogy nem a középszerű, gyenge popszáma lett sikerének titka, hanem estélyije és szakálla, illetve ez a kettő így együtt. Kenyeret és cirkuszt a népnek? Tényleg erre van igény? Ide vezet a liberalizmus?

A hét kommentjei

Molnár Tibor: Magyarországon 15 éve ez megy…..az egymásra köpködés. Hol az egyik köpköd hol a másik. Mindenki sorra kerül lassan. Hányingerem van a magyarországi politikai stílustól és metódusoktól. Nem mintha az ittenitől nem lenne az. Itt már teljesen állami és hatalmi terror van minden téren.

 Gaudi Nagy Tamás, Jobbik és a köpködő csőcselék (Körkép FB oldala)

Lovász Ákos:A nyomtatott sajtónak nincs jövője, felvidéki magyar TV csatornába invesztálni pedig hülyeség, hacsak nincs valakinek erre egy zsák lóvéja. Miért jár mindenki a győri moziba és nem a szerdahelyibe? Mert jobb/szebb/nagyobb. Amíg a felvidéki nézheti a legújabb filmeket és legbutább sorozatokat a magyarországi kereskedelmi adókon, senki nem fogja bekapcsolni/előfizetni a helyit, ami valószinű nem fogja elérni azt a minőséget (ill. „”””minőséget””””), mint egy TV2 vagy RTL. A felvidéki magyar politika pedig sajnos nem csak ezügyben nem tett semmit 🙁

Identitásváltás, „lappangó” magyarság, kiútkeresés – Hajszálrepedések 16. rész (Körkép FB oldala)

Don Norberto:  Gondolatébresztő, tanulságos szösszenet. Nem lepődnék meg ha az „eredeti” ferdítésekkel lenne tele. Körülbelül olyan arányban, ahogy Hedvig ügye és története.

Štefánik és a magyarok (Körkép FB oldala)

napi öröm a söröm: Nem is tudtam, hogy a Kaltenecker ilyen magasra tette a lècet. Jó volna egy helyen is hozzájutni a söreikhez. A kocsmában, ahol csapolják nekem, nincs mindegyik, pedig szivesen megkóstolnám. Kösztök az interjút.

A világ legjobb söreit készíti – Felvidéki magyar sikersztorik IV.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!