A jobboldali kormány egyik tartópillére lehetett volna, végül nem hívták meg még a szűkebb ellenzéki szövetségbe sem. Az úgynevezett Ellenzéki Tanács, aminek megalakulását az SaS és az OĽaNO-NOVA jelentette be pénteken, egyelőre nem számol Boris Kollár és pártja, a Sme rodina közreműködésével.

 

Sajtóértesülések szerint ennek fő oka, hogy az OĽaNO pártvezérének, Igor Matovičnak nehezére esik együttműködni Kollárral. Persze Matovič ezt tagadja: „Úgy gondolom, hogy ez az SaS és a mi közös döntésünk volt, mégpedig azért, mert míg nem tudjuk, milyen is ez a mozgalom (Sme Rodina), addig nincs értelme a szorosabb együttműködésnek. Nem csak a választások előtti felvételek, beszédek és ígéretek fontosak, hanem a parlamentben végzett reális munka. Ha ezt látjuk, akkor természetes lehet szó együttműködésről”, válaszolt OĽaNO vezére arra a kérdésre, hogy később esetleg meg hívnák-e Kollárékat az ellenzéki tanácsba.

 

Boris Kollár, Richard Sulík és Igor Matovič március végén bejelntik, hogy árnyékkormányt alakítanak. Nem jött össze. Ezt a politológusok és több SaS-es képviselő is nehezményezi. Forrás: TVnoviny.sk
Boris Kollár, Richard Sulík és Igor Matovič március végén bejelentik, hogy árnyékkormányt alakítanak. Nem jött össze. Ezt a politológusok és több SaS-es képviselő is nehezményezik. Forrás: TVnoviny.sk

 

Hiába hívnák: Kollárt nem érdekli

 hirdetes_300x300  

 

Annak ellenére, hogy a két legnagyobb ellenzéki párt formálisan szövetségre lépett, és saját bevallásuk szerint nem zárkóznak el a „tanács” bővítése elől, ez valószínűleg nem fog megtörténni. Boris Kollár ugyanis nem vevő a lehetőségre. Ebben értékrendbeli nézeteltérések is szerepet játszanak, mint például a homoszexuálisok párkapcsolatának legalizálása kérdése, melyben az SaS és a Sme Rodina messzemenően nem értenek egyet.

 

Ettől függetlenül Kollár úgy nyilatkozott, hogy nem hoz létre konkurens csoportosulást Kotlebáékkal, és bojkottálni sem fogja az Ellenzéki Tanácsban részt vevő pártok ésszerű parlamenti javaslatait.

 

Bár Kollár a tanácsba való meghívó elmaradását nem tette szóvá partnereinek, a Sme Rodina egyik képviselője, Milan Krajniak nem ment szó nélkül az eset mellett. Szerinte az Ellenzéki Tanács megpróbálja „privatizálni” az ellenzéki politizálást.

 

Boris Kollár (Jobbra) és Milan Krajniak (balra). Ez utóbbi nem hagyta szó nélkül Sulíkék különutas megoldását. Forrás: Topky.sk
Boris Kollár (Jobbra) és Milan Krajniak (balra). Ez utóbbi nem hagyta szó nélkül Sulíkék különutas megoldását. Forrás: Topky.sk

 

 Félnek a csontvázaktól

 

Tomáš Koziak politológus szerint Boris Kollárt más okokból is elutasíthatta a két nagyobbik ellenzéki párt. Koziak kiemelte Kollár ellentmondásos személyiségét, hiszen a választások után napvilágot láttak olyan fotók, amelyeken maffiózókkal szerepelt. „Az ő politikai mozgalma teljesen új szereplő, és nem lehet tudni, mi várható tőle, nem lehet tudni, milyen csontvázak esnek ki a szekrényéből. Ha túl sok csontváz kerül elő, az árthat az SaS-nek és az OĽaNO-nak is”, mondta Koziak.

 

Kollár ellentmondásossága azonban a választások előtt is ismert volt. A kérdés tehát az, hogy Sulík miért lett volna hajlandó őt bevenni a koalícióba. Természetesen akkor kormányalakításról volt szó, az ellenzéki léttel szemben jóval nagyobb volt a tét. „Azelőtt arról volt szó, hogy kormányt alakítsanak. Mára a helyzet megváltozott. Ami érvényes volt a kormánykoalíció létrejötte előtt, ma már nem az.”, mondta Grigorij Mesežnikov politikai elemző.

 

2638627_atlas_sk
a-1_dennikn_sk

Nagy vihart kavaró felvételek Boris Kollárról és a közimserten alvilági személyiségekről. Forrás: DennikN.sk, Atlas.sk

 

Visszahívnák Kaliňákot

 

Sulík és Matovič Ellenzéki Tanácsa megtalálta az első olyan kérdést, ahol közösen lépnek fel. A két pártvezér tegnapi sajtótájékoztatójukon jelentette be, hogy indítványozni fogják Robert Kaliňák belügyminiszter visszahívását – a Bašternák-ügy kapcsán, ahol az ellenzék szerint kétmilliós adóelkerülés történt, és a szálak magas rangú smeres politikusokhoz (köztük a kormányfőhöz) vezetnek.

 

„Kaliňák közvetlenül felelős abban, hogy az ügyet úgy vizsgálták ki, ahogy”, mondta Igor Matovič, hozzátéve, hogy a belügyminiszter leváltásáról szóló indítványt pénteken terjesztik a parlament elé.

 

Nemrég a belügyminiszter is megszólalt az adóelkerülési botrány kapcsán. Forrás: Cas.sk
Nemrég a belügyminiszter is megszólalt az adóelkerülési botrány kapcsán. Forrás: Cas.sk

 

HNonline.sk

Nyitókép: Cas.sk

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Nem lesz árnyékkormány – a két nagy ellenzéki párt máshogy döntött

 

Kaliňák a Bašternák-ügyről: Tudom ki ő, de sosem volt a szomszédom

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!