Kiss Beáta, az MKP oktatásügyi alelnöke keddi sajtótájékoztatóján ismertette a párt oktatási stratégiáját.

 

A program alappilléreit a Tanuló Szlovákia című stratégiai dokumentum véleményezése során is benyújtották Peter Krajňak (Most-Híd) oktatásügyi államtitkárnak.

 

Nemzetiségi iskolaügy mint fogalom

 

 hirdetes_810x300  

Az MKP fontosnak tartja, hogy a közoktatási törvényben megjelenjen a nemzetiségi iskolaügy fogalma, melyre az alelnök szerint a Pedagógusszövetség rozsnyói találkozóján a Most-Híd államtitkára ígéretet is tett.

 

A magyar párt javaslatai között szerepel, hogy a normatív finanszírozásban megjelenjen a kisebbségben levő iskolák specifikus helyzete. A nemzetiségi iskolahálózat számára ezért egy külön normatív finanszírozást javasol, figyelembe vége az ottani alacsonyabb diáklétszámot.

 

Államilag támogatott pedagógiai intézményt

 

Az MKP oktatásügyi javaslatai között szerepel továbbá egy olyan államilag támogatott pedagógiai intézmény létrehozása, amely kifejezetten a kisebbségi oktatás céljait szolgálná. Például a kerettantervre, tankönyvekre, módszertani segédeszközökre, mérésekre vonatkozóan.

 

Kiss Beáta.

 

Kiss Beáta szerint amíg nem születik rendszerszintű megoldás a nemzetiségi- és a magyar iskolákkal kapcsolatban, addig egy alapítványi formában működő pályázati rendszer finanszírozhatná a felvidéki magyar oktatásügyet. Amint az a sajtótájékoztatón elhangzott, óvodáskorúak esetén támogatva a licenchez kötött és a magyarországi Bethlen Gábor Alap által anyagilag finanszírozott Cseperedő program kiterjesztését, amely keretén belül a Ringató program és a Baba-mama program is működik.

 

Ehhez kapcsolódik a református egyház által, illetve később részben önkormányzati hatáskörben már megvalósuló óvodafejlesztési program is.

 

Költségkiegészítést az alacsonyabb diáklétszámú magyar iskolákban

 

Az MKP további javaslata a vázolt pályázati rendszerben az alacsony diáklétszámú iskolák költségeinek kiegészítése. Kiss Beáta kistérségi megállapodások megkötését tartja indokoltnak ahhoz, hogy a legéletképesebb iskolák működőképesek maradhassanak. A pályázat feltételeként megszabná, hogy a kistérségi megállapodásokban a kritériumrendszer részeként a pályázó iskola kimutatható jövőképet vázoljon fel, illetve elegendő számú gyermeket a környezetében.

 

Kiss Beáta.

 

A pályázati javaslatcsomag részét képezi az elengedhetetlenül szükséges infrastrukturális fejlesztések támogatása. Az elmúlt években ugyanis nem minden iskola részesülhetett uniós forrásokból, hiszen létszámkorláthoz voltak kötve a fenntartók.

 

A Körkép.sk kérdésére Kiss Beáta elmondta, hogy a javaslatcsomag anyagi vonzatára nem készült tervezet.

 

Iskolabuszok hálózatának bővítése

 

Felvidék szerte már évek óta több helyen működnek iskolabuszok. Ezek bővítésénél az MKP alelnöke szerint a legfontosabb elkerülni, hogy konfliktust szülő eszköz legyen iskola és iskola között. A kísérleti jelleggel magyar régióban beindított, a doborgazi iskolabusz néven elhíresült szlovák állami forrásból finanszírozott projekt az MKP szerint nem a magyar érdekeket szolgálja.

 

A párt erre voantkozóan a leginkább érintett térségekben egy 17 útvonalas javaslatot dolgozott ki, melynek konzultációjára a fenntartókkal a közeljövőben kerül sor.

 

A sajtótájékoztató másik részében Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke értékelte a nemrég elfogadott Kisebbségi Alapról szóló törvényt. Erről szóló cikkünkkel később jelentkezünk.

 

Körkép.sk/KZS

 

Képek: MKP sajtóosztály

 

További ajánlott írások:

 

Anyám! Én nem ilyen iskolabuszt akartam

 

Magyar faluból szlovák iskolába – Érsekék beindították az iskolabusz-projektet

 

Kiss Beáta: Iskolabuszokról – kicsit másképp

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!