Teljes a káosz a koalíciós pártok megyefőnök-jelölése körül Pozsony megyében. Jelenleg a megyei választási erőviszonyok a főváros régiójában enyhén szólva is átláthatatlanok, annak ellenére, hogy néhány nap múlva hivatalosan is lejár a határidő a jelöltek és jelöltlisták véglegesítésére.

 

Ha valaki azt hitte, hogy a Besztercebányainál aligha lehet bonyolultabb helyzet, az tévedett. Pozsony megyében még a kormánypártok sem tudtak megegyezni, kit támogatnak, saját vagy közös elnökjelölttel vágnak-e neki a kampánynak.

 

„Túl nagyok az ellentétek az egyes pozsonyi szervezetek és pártok között”

 

idézte a Denník N szlovák napilap Anton Hrnkot, az SNS alelnökét.

 hirdetes_810x300  

 

Fico régi ismerőse

 

A Most-híd az uniópárti Daniel Krajcert támogatná, aki a SKOK! minipárt tagja, de őt a Smer és az SNS is elutasítja. Krajcer ráadásul hivatalosan még nem döntötte el, indul-e a megmérettetésen.

 

Az SNS korábban saját jelöltet akart állítani a megye élére, de a koalíciós válság után meghátráltak és közös megoldást keresnek a vegyespárttal és a Smerrel. Ennek eredményeképpen Besztercebányán nem állítanak saját megyefőnök-jelöltet, Nyitra megyében a Most-Hídhoz hasonlóan a smeres Milan Belica mögé sorakoznak be.

 

Pozsony megyében még a Smer sem nevezte meg favoritját, de nagyon valószínű, hogy a Robert Fico-val szoros ismeretségben lévő Milan Ftáčnikot támogatja majd a legnagyobb kormánypárt. Ftáčnik már a korábbi polgármester-választáson is maga mögött tudhatta a Smert. Ftáčnik a felmérések szerint az egyik legerősebb jelölt lenne, Ficoék aligha találnának alkalmasabb jelöltet helyette.

 

Független vagy Smer közeli? Ki a fő esélyes pozsonyi megyefőnöknek?

 

Szempillantás alatt borulhatnak az erőviszonyok

 

A kormánypártokhoz hasonlóan a Sme rodina elnöke, Boris Kollár is a kivár az utolsó pillanatig, és még nem erősítette meg, hogy indul a novemberi választásokon.

 

Meg kell még említeni Juraj Drobát (SaS), aki az SaS-OĽaNO-KDH-Nova-MKP-OKS-Zmena zdola koalíció jelöltjeként száll versenybe.

 

Pozsony megye jelenlegi megyefőnöke, Pavol Frešo is ringbe száll. Négy éve az SDKÚ színeiben indult, most „polgári jelöltként” igyekszik majd megtartani hivatalát.

 

További jelöltek még: Rudolf Kusý (független), Pozosnyszőlős polgármestere, Ján Mrva (egykori sieťes), Jozef Uhler egykori SDKÚ-s városatya, a szórakoztatóiparból ismert Martin Jakubec, Ľubomír Huďo az ĽSNS támogatásával, Rastislav Blaško (független), Milan Lopašovský (SMS), Ľubomír Kolárik (Strana zdravotne a sociálne znevýhodnených občanov).

 

Pozsony megyében tehát – egyelőre – 11 potenciális megyefőnök-jelölt neve merült fel. Ez azt jelenti, hogy a hagyományosan alacsony részvételi arányok mellett egy erősebb jelölt jelentősen felforgathatja az erőviszonyokat.

 

Körkép.sk, DenníkN.sk

Nyitókép: DennikN.sk

 

Megyei választások: Közös jelöltet indít a Smer, az SNS és a Most-Híd Nyitra megyében

 

Megyei választások: Smer – MKP együttműködés lesz Kassa megyében

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!