Peter Krajňák most-hidas oktatási államtitkár hatáskörét nemrégiben jelentősen megnyirbálta az SNS-es miniszterasszony, kedden pedig kiderült, hogy hat havi bérének is búcsút inthet. A Most-Híd által jelölt védelmi államtitkár, Ondrejcsák Róbert pedig a facebookon panaszkodott az SNS-es védelmi miniszter kicsinyes praktikáira. 

 

Ebből még bármi lehet. Akár még kormányválság is, ami a szokatlan koalíció megalakulása óta mindig ott lóg a levegőben. Annak ellenére, hogy egy hárompárti koalícióról van szó, olyan erők feszítik szét a kormányt, mintha legalább tucatnyi különböző pártérdek ütközne egymással.

 

Kétségkívül a Most-Híd van a legszorultabb helyzetben. Pártpreferenciái  a parlamenti küszöb felé araszolnak. Óriási szüksége lenne a pártnak eredményekre, ám legfeljebb részeredményekkel büszkélkedhet, amelyek azonban nem arányosak az Smerrel-való kormányzás „áldozatával”. Bugár Béla újra és újra elmondja, hogy ebben a koalícióban teljesítik a programprioritásokat. Mégis, az utóbbi hetekben már a vegyespárt sem próbálja a kulisszák mögött lejátszani a vitás kérdéseket: helyette a nyilvánosság előtt tárgyalja ki azokat.

 

 hirdetes_300x300  

Krajňákra rájár a rúd

 

Peter Krajňáktól decemberben Lubyová minszterasszony elvette a regionális iskolaügyben gyakorolt hatásköreit, vagyis a jogot, hogy ráhatása legyen a tanárok, iskolaigazgató számára megfogalmazott irányelvek alakításába. Beleértve a tantárgyak kerettantervét is.

 

Pénzekről ugyan eddig sem dönthetett az államtitkár, ám a Denník N vonatkozó kommentárjában éleslátóan leszögezi:

 

Nyilvánvaló, hogy az államtitkár ezekről nem egymaga döntött, mindig ott állt fölötte Lubyová miniszter (előtte pedig Plavčan.) De nem lehetett megkerülni őt, így az SNS nem ültethetett át bármit. (…) Most, hogy a regionális oktatásügyet illetően az SNS nemcsak Krajňák államtitkárt és embereit sakkozta ki, hanem a minisztérium elemzőinek jó nevű vezetőjét, Šiškovičot is, megnyílt a mozgástere arra vonatkozóak, hogy mit tanítsanak és hogyan az alap- és középiskolákban”

 

Hiába jelentette be pár nappal később Bugár Béla, hogy kisebbségi főosztály alakul az oktatási tárcánál, annak létrehozását lehetetlen volt sikerként kommunikálni, ha a párt tényleges ráhatása az oktatásügyre – amely a magyar kisebbség számára kulcskérdés – csökkent.

 

Peter Krajňák megpróbáltatásai azonban ezzel még nem értek véget: kedden a parlament összeférhetetlenségi bizottsága hat havi bérmegvonással büntette, mert az államtitkári posztja betöltése alatt pénzt vett fel az eperjesi Közútkezelő Vállalat felügyelőbizottsági tagjaként. A hírek szerint nem egész 95 eurót kapott, ami hat havi minisztériumi bérébe került.

 

Peter Zajac: A magyar kérdés

 

Az SNS a Védelmi Minisztériumból is kiszorítja Bugárékat

 

A koalíció létrejöttekor szinte minden tárcánál minden párt kapott egy-egy miniszteri vagy államtitkári posztot. Ez lett volna az egymás megkerülhetetlenségének záloga. Ha érdekütközés lenne, egyezségre kell jutni – vagy ki kell zárni az ügymenetből a másik párt jelöltjét.

 

A jelek szerint ez zajlik a védelmi tárcánál is. A minisztérium súlyos milliárdokat költhet el a következő években (és évtizedekben) a hadsereg modernizálására. A készülő vadászgép-beszerzés tárgyalásai időben korábban kezdődtek, ám az SNS-es miniszter, Peter Gajdoš újraírta a haderő prioritásait, és a harckocsik modernizációját sorolta előre. Erre a tételre a szlovák nemzetiek tárcája 1,2 milliárd eurót költhet – és korántsem biztos, hogy nem titkosítják majd az adásvételi szerződést.

 

A történet előzménye, hogy tavaly szeptemberben Gajdoš úgy halasztotta el az új vadászgépek megvásárlását, hogy arról a Most-Híd védelmi államtitkára, Ondrejcsák Róbert nem is tudott. Azokban a napokban ráadásul felmerült a lehetősége, hogy a minisztérium orosz vadászgépekre is árajánlatot kér (ma már tudjuk, hogy a tárca az amerikai F16-osok és a svéd Gripenek közül választ majd a következő 12 évben valamikor).

 

„A jelenlegi MiG-ek lecserélésének elhalasztása Oroszországtól való függőségünket hosszabbítja meg, ami ellentétes Szlovákia proeurópai és proatlanti irányultságával.”

 

fogalmazott akkor Ondrejcsák. Nem titok, hogy a két párt geopolitikai „irányultsága” előbb utóbb problémát okoz. Az SNS a választások után csak rövid időre vetkőzte le orosz-szimpátiáját, a Most-Híd pedig elkötelezett atlanti és európai értékrendet vall.

 

Megint zűr van a koalícióban: most az SNS és a Most-Híd került szembe egymással (Frissített)

 

Nem zörög a haraszt

 

Ondrejcsák legújabb kirohanása látszólag egy kisebb horderejű ügyre vonatkozik, ám kijelentései és a tény, hogy nyilvánosan kritizálta Peter Gajdošt, az SNS – Most-Híd szembenállás fokozódására utal.

 

Ondrejcsák kedden a facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azért bírálta a minisztert, mert az meghiúsította egyik kollégájának külföldi továbbképzését a német-amerikai Marshall Centernél. A bejegyzés vége ismét a korábbi ellentétre hívja fel a figyelmet:

 

„Miért nem mehetett? Nincs szükségünk művelt állami tisztviselőkre? Vagy a Védelmi Minisztériumnak olyan kiválóan kidolgozott kommunikációs stratégiája van, hogy már nincs mit tanulnia a németektől és az amerikaiaktól?  Vagy a nyilatkozatokkal szemben a transzatlanti kapcsolatok és az USA-val fenntartott viszony nem is annyira fontosak?“

 

Mindettől függetlenül az SNS-nek 1,2 milliárd oka van arra, hogy ez a kormány még kibírja egy darabig, de közben igyekszik „megvakítani az ellenséget“, hogy szabadabban dönthessen bizonyos kérdésekben. Kíváncsian várjuk, veszít-e újabb bástyát a Most-Híd, mondjuk az agrártárcánál…

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!