Nyitókép: körkép-montázs

 

Habár az államfőválasztásig már nem hozhatnak nyilvánosságra friss felméréseket az erőviszonyokról, a moratórium kezdete előtti utolsó AKO-felmérés még mindig elég gondolkodni/feltételezni valót ad.

 

A Denník N internetes oldalán jelent meg Juraj Koník elemzése, melyben külön kitér a szlovákiai magyarokra is, következtetéseinek alapjául pedig a már fent említett utolsó AKO-felmérést veszi alapul.

 

Koník szerint az AKO részletesebb eredményei, melyet a szlovák portál Čaputová stábjától kapott meg, több érdekességre is rámutatnak.

 hirdetes_300x300  

 

„Alapvető változást mutat a felmérés a magyar szavazóknál – elfordultak Bugár Bélától és Zuzana Čaputová válik a befutójukká. A magyar választók egy aránylag kicsi mintájáról van szó, ezért nem lehet pontos számokról beszélni, de a trend világos: a magyar nemzetiségű választók több mint fele azt mondta az AKO felmérésében, hogy Čaputovát választanák. Bugár Bélát csak valamivel több mint 15 százalékuk”

 

A választók Bugártól való elfordulását már korábban is észre lehetett venni. Míg először az AKO-nál és a Focusnál is 7-8 százalékon állt, a kampány vége felé folyamatosan 3-4 százalékra csökkent a támogatottsága. Ugyanígy csökkenő tendenciát mutatnak a gyengébb jelöltek, akiknek két héttel a választások előtt már csak minimális esélyük volt a második körre.

 

Kire szavaznának a szlovákiai magyarok az AKO szerint? forrás: dennikn.sk

 

 

Bugár esélyei a felmérések szerint azután sem nőttek, hogy Menyhárt József, az MKP elnöke visszalépett és Mistrík támogatására szólította fel választóit. Ahogy arról korábban beszámoltunk, nem sokkal ezután Mistrík is visszalépett Čaputová javára. A Most-Híd bírálta az MKP-t, amiért nem Bugárt támogatták nyíltan, a magyar párt ezután viszonylag nyíltan arra biztatta választóit, hogy ne szavazzanak Bugárra.

 

„Az MKP arra biztatja a választókat, hogy a márciusi államfőválasztás során olyan jelöltet támogassanak, aki nem a jelenlegi kormánypártokat, illetve a szélsőséges nézeteket képviseli.”

 

Az MKP nem javasolja Bugár támogatását az államfőválasztáson

 

A Körkép.sk-nak eljuttatott levelében Zuzana Čaputová és František Mikloško is megszólította a felvidéki magyarokat – lásd alább:

 

Zuzana Čaputová a Körképnek: Nem tőlem, hanem tőlünk félnek

 

František Mikloško: Miért kellene a szlovákiai magyaroknak elmenniük választani

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.