Előd
  • HUF: 364.41
  • USD: 1.18
  • 10 °C
  • 18 °C
politika

2020 – 2006? Ismét Zászló(s)t bontana a magyar gazdasági lobbi

Hogy mi haszna volt a felvidéki magyarságnak belőlük az elmúlt évtizedekben, nehéz megmondani.

Nyitókép: asb.sk

 

Előbb Menyhárt József nyilatkozta le a magyarországi sajtóban, hogy nyárig ki kell egyezni a Most-Híddal, különben baj lesz.

 

Majd Világi Oszkár tett egy félreérthetetlen kitérést a himnusztörvény kapcsán az OĽaNO-ra gondolva, miszerint „Itt mindenféle elképzelések vannak mindenféle koalíciók létrehozásáról, és közben megszavazzák ezeket a törvényeket a potenciális koalíciós partnerek.“

 

Világi – Zászlós – Menyhárt

 

Végül korábbi FMK-s párttársa és liberális kollégája, Zászlós Gábor írt egy átlátszó és populista cikket az Új Szóban,  melynek mondanivalója ugyanaz. Bent kell tartani a magyarokat a parlamentben, kerül amibe kerül.

 

A lényeggel természetesen egyikük sem foglalkozik. Mégpedig, hogy ezt Bugárral, vagy nélküle képzelik-e el. Mivel erről szó sem esik, valószínűsíthető, hogy mindezt az ő vezetése alatt gondolják. Főleg, hogy maga Bugár is azt hangoztatja, esze ágában sincs visszavonulni, és a következő parlamenti választásokon is ő lesz a listavezető.

 

Csakhogy velük szemben áll – a himnuszbotrány óta különösen –  a felvidéki magyarság vélhető többsége (a Körkép több mint ezer fős, nem reprezentatív, de az eddigi legnagyobb felméréséből ez derül ki), akik nemhogy Bugárból, de már a Most-Hídból sem kérnek.

 

Szükség van az MKP és a Most-Híd összefogására a következő parlamenti választások előtt?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Nem kell a pöcegödör

 

Zászlós Gábor üzletember, akinek saját pénztárcája, a hatalmi kapcsolatok adta lobbilehetőség a mérvadó. Ő az az ember, aki aláírt szinte minden létező, nemzeti alapú politizálást kritizáló, ellehetetlenítő kezdeményezést. Például 2002-ben 89 társával együtt Duray Miklós elítélését, annak Kossuth-téri beszéde miatt („Felvidék veled van, Viktor!“). Ő az, aki nekiment Csákynak is, miután Csáky két éve azt mondta, „nem hajlandó pöcegödörbe lépni“, ezért elutasítja a Most-Híddal való együttműködést.

 

Tetszik amit csinálunk? Támogasd a Körképet ITT!

 

Világi, Zászlós, és politikai befektetésük, Menyhárt a jelek szerint a gazdasági lobbi irányította magyar politizálás újbóli felélesztésén dolgoznak. Azén, mely Bugár 2006-os leváltásáig az MKP, majd azt követően a Most-Hídban működött és működik.

 

Elvégre ez gazdasági létük alapja, melynek könnyen vége lehet, ha a Most-Híd kiesik a parlamentből, és nem lesz folytatás.

 

A receptet is ismerik

 

Zászlós azt is leírja, mire van szükség. Egy populista kérdés feltevésével (akartok-e egységes, erős parlamenti képviseletet?) indokot kreálni. Majd a borítékolható válaszból, ahogy írja:

 

„világossá válik a hogyan is. De az már nem a választók – megrendelők feladata. Az már a pártok dolga, hogy megkeressék (reményeim szerint a döntő többség) a választói akaratnak megfelelő optimális megoldást.“

 

Értsd, kedves választópolgár, te csak bólints rá újból, mi aztán már tudjuk, mire van szükség. Hogy milyen is lenne a megfelelő, optimális megoldás, sejthetjük. Valami olyasmi, mint ami Bugár, Simon, Gyurovszky, Világi, Czucz, Hideghéty, stb. idejében volt, és ami oly remek terepet kínált a lobbira és egyéb másra is (Lásd Gorilla leirat).

 

Hogy mi haszna volt a felvidéki magyarságnak belőlük az elmúlt évtizedekben, nehéz megmondani. Hogy mi hasznuk volt nekik belőlünk, az pontosan lemérhető.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Mihályi Molnár László
2019. ápr. 09. 10:27

Leselejtezett kibic

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket