Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő szeptemberben bejelentheti, hogy indul-e a legnagyobb kormánypárt elnöki posztjáért. Erről Pellegrini a Markíza Na telo című műsorában beszélt,kiemelve, hogy a párt fontos kérdéseiről még az uborkaszezon megkezdése előtt döntés születhet.

 

A Smerben egyre erősebbek a hangok a pártvezetés leváltására, amelyet a csökkenő pártpreferenciák, a korrupciós ügyek és a tagság csökkenése indokolna – legalábbis ezzel érvelnek a Robert Fico távozását követelő, kelet-szlovákiai tagszervezetek, akik éppenséggel Pellegrini pártelnökké választását sürgetik.

 

Pellegrini azonban óvatoskodik, a műsorban úgy fogalmazott, hogy „nem áll szándékában ártani a pártnak”, vagyis mindenáron nem fogja erőltetni a változást.

 hirdetes_300x300  

 

Ugyanakkor retorikai szinten a kormányfő, és a megválasztott államfő, Zuzana Čaputová  között már kialakult egyfajta együttműködés. Pellegirni szerint a legfőbb közjogai méltóságoknak a jövőben sokkal szorosabban együtt kell működniük.

 

Focus-felmérés: Az emberek harmadát hidegen hagyja, hogy ki lesz az új kormányfő

 

Pellegrini vitapartnere Szlovákia megválasztott új köztársasági elnöke, a balliberális Zuzana Čaputová volt. Beszélgetésükből az is kiderült, hogy Pellegrini és Čaputová már többször egyeztettek nem hivatalos találkozókon.

 

Čaputovát június 15-én iktatják be ünnepélyes keretek között. A dolog érdekessége, hogy Andrej Danko házelnök az ünnepségre meghívta Čaputová összes elnökjelölti ellenfelét, köztük Harabint és Martin Daňot is.

 

Némi kritikai felhanggal pártja felé Pellegrini elismerte, hogy a Smer nem tudott győzni az EP-választáson.

 

„Hazug lennék, ha most dicsőítő ódákat zengenék. Férfiasan ki kell mondani a valóságot, és nem kell első helyet fabrikálni a másodikból”

 

Pellegrini: A Smernek átfogó megújulásra van szüksége. Ha ez nem sikerül, többet nem találkozunk

 

A Smeren belül már jó ideje törésvonalak mutatkoznak. A jelenlegi pártvezetés eléggé összpontosított, miután az utca nyomására lemondásra kényszerült a kormányfői posztról, Robert Fico 15 tagúra szűkítette a párt vezetését, és teljesen a befolyása alatt tartja.

 

Nemrég pedig a Smer elkezdett a szélsőjobboldali ĽSNS felé kacsingatni, például az alkotmánybíró-jelöltek megválasztásának legelső körénél, de retorikailag több hasonlóságot is fel lehetett fedezni Fico és Kotleba között.

 

Sokat mondó, hogy mindezek után Pellegrini egyre többször bírálta pártja a szélsőségesek felé való közeledését. Legutóbb pedig kijelentette, hogy ő is egyetért a párt jövőjével való vita megkezdésének javaslatával, amivel kvázi elismerte, hogy a Smeren belül egyelőre nincs jele önreflexiónak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!