Nyitókép forrása: aktuality.sk/TASR/Jaroslav Novák

 

Pénteken kellene üléseznie a Koalíciós Tanácsnak, hogy megvitassák, biztosítani tudják-e a parlamenti többséget a közös javaslatokhoz, vagy sem. Az ülés azonban elmaradt, miután Peter Pellegrini (Smer) kormányfő váratlanul elgáncsolta az SNS-es védelmi tárca milliárd tendereinek kormány elé terjesztését.

 

Bár az SNS viszonylag higgadt sajtóközleményben úgy nyilatkozott, hogy nincs arról információja, hogy a kormány ne támogatná az összesen közel egymilliárd dolláros, három tételből álló közbeszerzéseket, azért azt sejteni lehet, hogy az egy éve húzódó haderőfejlesztési döntés Pellegrini húzásával a bizonytalan kategóriába került át.

 

Pellegrini hivatalosan azért hívta össze a Koalíciós Tanácsot csütörtökre, hogy megbeszélje a kormánypártokkal, mely javaslatcsomagok kerülhetnek még a parlament elé. Nem véletlenül, a koalíció ugyanis már koránt sem annyira egységes, mint például egy évvel ezelőtt.

 hirdetes_300x300  

 

Ezt sokan azzal indokolják, hogy bár a koalíciós szerződés „technikailag” még érvényes, de már nem köti a pártokat, vagyis egymás eredményeinek elgáncsolása immáron legitim politikai döntésnek számít a koalíción belül is.

 

A másik, nem elhanyagolható ok, hogy a kormánypárti képviselők száma igencsak megcsappant, és a törvények, javasatok elfogadásához sokkal fegyelmezettebb morálra lenne szükség. A Most-Híd frakciójából távozott Martin Fedor, magából a pártból pedig kilépett Katarína Cséfalvayová, így a koalíció jelenleg 75 képviselővel rendelkezik a többséghez szükséges 76 helyett.

 

Tény, hogy adott esetben néhány független képviselőnek hála így is 78-79 támogató szavazatot tudnának összehozni, de egyre nagyobb árat kellene fizetni érte, a kormánypártok nyakán pedig itt van a jövő évi költségvetés kérdése, amelyben szintén nincs egyezség.

 

A költségvetés kérdése politikai szempontból kettős: vannak, akik a politikai túlélés érdekében nagylelkű szociális csomagokkal és adócsökkentésekkel terhelnék azt (Smer, SNS), és vannak, akik ezzel nem tudnak egyet érteni. Vagy azért, mert nem fér bele a Brüsszel által szabott keretbe, vagy azért, mert az egész történetre a szlovák gazdaság látványos lefékeződése vet árnyékot, és félnek, hogy nekik kell viselniük majd a politikai következményeket (Pellegrini).

 

Ha a Koalíciós Tanács pénteki ülése meg is valósul, a belső feszültségek megmaradnak. Egyelőre egyik párt sem tudja bebiztosítani magának a többséget azokhoz a javaslatokhoz, amelyeket választói számára eredményként szeretne bemutatni.

 

Nő a feszültség a koalíciós partnerek között: milliárdos katonai közbeszerzést gáncsolt el a Smer

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!