Nyitókép forrása: sme.sk

 

A magyar parlamenten kívüli pártok egy lépéssel közelebb vannak a megállapodáshoz és a közös fellépéshez a parlamenti választásokon. Céljuk a kormányváltás, a közös listával szeretné megszólítani a választókat és biztosítani képviseletüket a parlamentben. A Most-Híd legutóbbi ajánlatával csak megosztani akarja a kialakulóban lévő egységes magyar képviseletet – ezt mond Zsolt Simon, a Magyar Fórum elnöke mondta, aki az MKP, az Összefogás Mozgalom és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala képviselőivel tárgyalt csütörtökön.

 

Simon szerint a csütörtöki találkozóval „egy lépéssel közelebb kerültek az egyezséghet, bár ez még nem az utolsó lépés”. Kijelentette, még az MKP álláspontja kérdéses, amelynek még pártstruktúráiban kell döntést hoznia irányválasztásáról.

 

Bugár Béla, most-hidas pártelnök MKP-nak tett minapi ajánlatát Simon úgy értékelte, hogy a vegyespárt „csak megosztani akarja a formálódó egységes listát”. Hozzátette, ha a magyar szereplők egységes listát hoznak létre, a Most-Híd nem feltétlenül jutna be a parlamentbe.

 hirdetes_300x300  

 

Simon azt is elismerte, hogy a közös választási párt létrehozására több lehetőség is fennáll, ezek egyike, hogy az Összefogás Mozgalom biztosítaná a jogi kereteket.

 

Az MKP-n a sor

 

Pénteken ülésezik az MKP elnöksége, szombaton az MKP országos tanács, elvileg arról születik majd döntés, hogy milyen formában indul neki a párt a 2020-as parlamenti választásoknak. Variációból a különösen bonyolilt helyzetben van elég.

 

Ott van az Összefogás lehetősége, valamint Igor Matovič is felajánlotta a koalíciós indulást a magyar pártnak az OľaNO-val szövetségben. A legutóbbi kiszivárgott hírek szerint pedig Bugár Béla sem véletlenül hozakodott elő a közös választási párt lehetőségével. A Körkép.sk információi szerint titkos tárgyalások folynak a Most-Híd és az MKP egyes vezető politikusai között.

 

A Most-Híd részéről Bugár Béla, Ravasz Ábel és Agócs Attila, az MKP-s oldalon Menyhárt József, Farkas Iván és Őry Péter ültek tárgyalóasztalhoz a háttérben, hogy a Most-Híd szatellitpártján, az MKDSZ-en megvalósítva a közös listát mentsék át magukat a 2020-as választásokra. (További részletek az alábbi linken).

 

Kiszivárgott Bugár és Menyhárt titkos egyezsége. Az MKDSZ lenne a közös választási párt. De mit szólnak ehhez a választók?

 

Nehéz tehát megjósolni, hogyan dönt (vagy dönt-e egyáltalán) az MKP a hétvégi üléseken. A hírek szerint az Összefogás vele szemben is támasztott valamiféle személyi feltételeket a közös lista kapcsán, ám annak tartalmát nem hozzák nyilvánosságra, míg le nem zárulnak a tárgyalások (így vagy úgy). A Most-Híd esetében három személy ellen volt kifogásuk: Bastrnák Tibor (most-hidas frakcióvezető), az ukrán diplomája miatt botrányba keveredett Jakab Elemér és természetesen a „teljesen elhasználódott” Bugár Béla ellen.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.