politika

Korčok: Nem vagyok hungarofób. Az országunk neve nem Felvidék, hanem Szlovákia

A külügyminiszter szerint nem szép dolog Szlovákia területén a "Felvidék" szót használni

Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter terjedelmes facebook-bejegyzésben magyarázta bizonyítványát Kövér László magyar házelnök somorjai beszéde miatti felháborodása kapcsán. A külügy csütörtökön hivatalos jegyzékben fejezte ki rosszallását amiatt, hogy Kövér László felemlegette: Szlovákia még mindig adós a felvidéki magyarságnak egy bocsánatkéréssel a kitelepítések és a Beneš-dekrétumok miatt.

 

Korčok szerint a magyar házelnök szavai nem “a jószomszédi viszonyt tükrözték”, de a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy Korčok többször tett demagóg kijelentéseket Magyarország terhére korábban.

 

A szlovák külügyminiszter szerint helytelen, hogy a magyar fél nem értesítette előre Pozsonyt a látogatásról Ugyanakkor, amikor a szlovák külügy legutóbb magyarellenes hisztériakeltésben vállalt szerepet, akkor is azt a benyomást próbálta kelteni, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter meghívás nélkül érkezett Komáromba és találkozott Gyimesi György parlamenti képviselővel. Valójában azonban bejelentett, hivatalos látogatásról volt szó, csak Korčok az utolsó pillanatban lemondta a kétoldalú találkozót.

 

Facebook-bejegyzésében a szlovák diplomácia vezetője most azzal érvel, hogy ő csak reagál az eseményekre. Kiemelte ugyanakkor, hogy

 

“Országunkat nem Felvidéknek nevezik. Országunk neve Szlovákia, illetve Szlovák Köztársaság. A Felvidék szó használata a magyar állami tisztviselők részéről diplomatikusan fogalmazva sem a jószomszédi viszony jele”

 

írta. Arra “kérte” a magyar politikusokat, hogy “ne oktassák ki Szlovákiát történelemből.”

 

“Emlékeztetem őket arra, hogy minden európai nemzet szenvedett el történelmi sebeket, és amit az egyik sértésnek él meg, az a másiknak igazság, a szabadság kezdete, a szolgaság vége. Így volt ez 1918-ban is, azzal, hogy a történelem nem akkor kezdődött. Épp ellenkezőleg, bizonyos tettek vezettek az akkori döntésekhez”

 

fogalmaz Korčok. Érvelésével az a fő probléma, hogy Kövér László magyar házelnök nem Trianonról beszélt Somorján, hanem a Beneš-dekrétumokról, amelyekre a mai napig hivatkozik a szlovák állam, ha érdekei éppen úgy kívánják. A mai napig nem kért érte bocsánatot semna magyaroktól, holott hasonló gesztust a zsidók és a németek felé hajlandó volt megtenni. Korčok azzal folytatja demagóg terelését, hogy

 

“vegyük észre, hogy Szlovákia nem nyit meg történelmi témákat a jövő nevében”

 

majd azzal folytatja, hogy a szlovák politikusok sem járnak át arról szónokolni Magyarországra, hogy mit jelentetett az élet a szlovák nemzet számára 1918 előtt.

 

Bejegyzése végén pedig a szlovákiai magyar politikusoknak üzent:

 

“Felkérem a szlovákiai magyar politikusokat, hogy értsenek meg egy dolgot: ha elhatárolódom Budapesttől, vagy más véleményen vagyok európai kérdésekben, az nem a magyar polgártársak ellen irányul. (…) Vegyék tudomásul, hogy a külügyi és európai ügyekért felelős szlovák miniszter vagyok, és úgy fogok eljárni, ahogy szerintem az ország érdeke megkívánja egy másik ország viszonya kapcsán”

 

írta.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2021. aug. 05. 16:32

Az mar jol ismert, hogy szlovakokkal csak ugy es arrol lehet beszelni ahogy nekik megfelel a tobbi tabu.Egy jottment nemzet.

Varga Lajos
2021. aug. 05. 17:58

Én sem vagyok szlovakofób, de ha vélelenól ez kor csökevény Búcsra keeredne, akkor megudhaná, hogy az agyonimádott szlovákiájának ez a részr csöppe sem tekinti ez a vidéket szlovákiának, sőt még magyarországnak sem, hanem csak úgy egyszerűen Felvidéknek, ami a valamikori Magyarország egyik tájegységének a megjelölésére szolgáló kifejezés volt és marad akkor is, ha törénetesen Praha és Bratislava kimúltával eseleg Brüsselnek hívják is majd az ország fővárosát és a külügyminiszter majd a balga ;pardon belga nemzet önérzetéből fakadóan elvárja, hogy az alatvalók őt és nemzetét dicsőítsék még a legeldugottabb szállásokon is.

Zoltan
2021. aug. 05. 18:21

Es a zahoraci ,vychodnari stb lehet.

Na-Na
2021. aug. 05. 18:44

Ne haragudj. Nekünk FELVIDÉK, pre vás SLOVENSKO!

f.
2021. aug. 05. 20:25

Ostoba, kretén, magyargyűlölő soviniszta hülye tót. EZ FELVIDÉK!!!!!!!!!!!

f.
2021. aug. 05. 20:27

Leszarjuk hogy jársz el, te barom. "Szlovákia nem nyit meg történelmi témákat a jövő érdekében" - nos, akkor nektek nincs jövőtök, mert múltatok se.

Fekete péter
2021. aug. 06. 12:20

FELVIDÉK ÉS FELVIDÉK ÉS FELVIDÉK HA SZÁZSZOR ÖSSZESZAROD MAGAD AKKOR IS FELVIDÉK.FELVIDÉK VOLT ÉS FELVIDÉK LESZ ÖRÖKKÉ!!!

Kulcsar
2021. aug. 06. 12:39

A csehek is követtek el szörnyű tetteket főleg a szudétanémetekkel(és a magyarokkal) szemben. De ők legalább képesek ezekről valamilyen szinten vitatkozni (nem veszekedni és őrjöngeni), legalább arra a minimumra hajlandók, hogy nem kizárólag mindenben nekik van igazuk. Sajnos a szlovákok 99%-a idáig még nem jutott el. Ők vakon hisznek abban, hogy az ő történelemfelfogásuk az egyedül üdvözitő.

Mihályi Molnár László
2021. aug. 06. 17:21

LOPCSINSZKO HÖRCSÖGE KORCS OK 655 éve III. Callixtus a magyarok dicsőségét zengte, azóta a déli harangszó erre figyelmeztet, de hol volt még akkor Szlovákia vagy a szlovákok. Akkor őrkeztek ezrével lengyel bevándorlók a Tátra aljára, a Zsigmond által az előtt három évtizeddel Lengyelország számára elzálogosított szepességi területekre. Belőlük, meg csehekből, meg ruszinokból lettek. ENNYIT ILLENE TUDNIA annak, aki szlováknak nevezi magát, mi meg tótnak. ÉS NE SZÓLJANAK BELE A MI NYELVHASZNÁLATUNKBA ! Úgy nevezzük, ahogy akarjuk. Főleg, ha az már 1600 éve hun eleink révén a mi földünk volt! Tahó hegyiparasztok!

Édes Erdély
2021. aug. 06. 19:51

Mi az a Szlovákia? Valami olyasmi mint az ebola, vagy az AIDS? Védőoltás létezik már ellene?

Bendegúz Ábrahám
2021. aug. 09. 20:37

Tudjuk. Cattani felügyelő voltál biztos előző életedben, hogy így hajazol rá: https://ipravda.sk/res/2021/05/19/thumbs/herec-a-reziser-michele-placido-na-zabere-z-roku-2004-galeria.jpg

Csákó László
2021. aug. 10. 01:56

Korčok valóban eléggé korcsan argumentál, Nem tudni, melyik hegyi legelon tanult érvelni, de azt tudhatná, hogy az almát a kortével ne keverje. A Felvidék ugynis nem egy állam neve (mint mondjuk az, hogy Szlováka), hanem egy foldrajzi meghatározás, ami teruletileg sem azonos a mai Szlovákia teruletével. Ja, és kérem, a kérdést ne egyszerusítsuk csak arra, hogy a jelenleg Szlovákiában elok tótok, mert nem csak tótok voltak azok, akiket ma szlovákokként divatos azonosítani, mert voltak/vannak ugye a tirpákok is. És ez nem sérto megjelolés, hiszen nem is olyan régen azt a szót, hogy szlovák, nem is ismerték (úgy Isten igazábol a nagy világban ma sem). Mint ahogy a rác, oláh, muszka sem volt sérto... Sajnos, ennek a kormánynak sem jutott jobb (kulugy),iomisztere, mint egy fapados kecskepásztor, aki szakembernek (is) gondolja magát.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket