Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter terjedelmes facebook-bejegyzésben magyarázta bizonyítványát Kövér László magyar házelnök somorjai beszéde miatti felháborodása kapcsán. A külügy csütörtökön hivatalos jegyzékben fejezte ki rosszallását amiatt, hogy Kövér László felemlegette: Szlovákia még mindig adós a felvidéki magyarságnak egy bocsánatkéréssel a kitelepítések és a Beneš-dekrétumok miatt.

 

Korčok szerint a magyar házelnök szavai nem „a jószomszédi viszonyt tükrözték”, de a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy Korčok többször tett demagóg kijelentéseket Magyarország terhére korábban.

 

A szlovák külügyminiszter szerint helytelen, hogy a magyar fél nem értesítette előre Pozsonyt a látogatásról Ugyanakkor, amikor a szlovák külügy legutóbb magyarellenes hisztériakeltésben vállalt szerepet, akkor is azt a benyomást próbálta kelteni, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter meghívás nélkül érkezett Komáromba és találkozott Gyimesi György parlamenti képviselővel. Valójában azonban bejelentett, hivatalos látogatásról volt szó, csak Korčok az utolsó pillanatban lemondta a kétoldalú találkozót.

 

 hirdetes_300x300  

Facebook-bejegyzésében a szlovák diplomácia vezetője most azzal érvel, hogy ő csak reagál az eseményekre. Kiemelte ugyanakkor, hogy

 

„Országunkat nem Felvidéknek nevezik. Országunk neve Szlovákia, illetve Szlovák Köztársaság. A Felvidék szó használata a magyar állami tisztviselők részéről diplomatikusan fogalmazva sem a jószomszédi viszony jele”

 

írta. Arra „kérte” a magyar politikusokat, hogy „ne oktassák ki Szlovákiát történelemből.”

 

„Emlékeztetem őket arra, hogy minden európai nemzet szenvedett el történelmi sebeket, és amit az egyik sértésnek él meg, az a másiknak igazság, a szabadság kezdete, a szolgaság vége. Így volt ez 1918-ban is, azzal, hogy a történelem nem akkor kezdődött. Épp ellenkezőleg, bizonyos tettek vezettek az akkori döntésekhez”

 

fogalmaz Korčok. Érvelésével az a fő probléma, hogy Kövér László magyar házelnök nem Trianonról beszélt Somorján, hanem a Beneš-dekrétumokról, amelyekre a mai napig hivatkozik a szlovák állam, ha érdekei éppen úgy kívánják. A mai napig nem kért érte bocsánatot semna magyaroktól, holott hasonló gesztust a zsidók és a németek felé hajlandó volt megtenni. Korčok azzal folytatja demagóg terelését, hogy

 

„vegyük észre, hogy Szlovákia nem nyit meg történelmi témákat a jövő nevében”

 

majd azzal folytatja, hogy a szlovák politikusok sem járnak át arról szónokolni Magyarországra, hogy mit jelentetett az élet a szlovák nemzet számára 1918 előtt.

 

Bejegyzése végén pedig a szlovákiai magyar politikusoknak üzent:

 

„Felkérem a szlovákiai magyar politikusokat, hogy értsenek meg egy dolgot: ha elhatárolódom Budapesttől, vagy más véleményen vagyok európai kérdésekben, az nem a magyar polgártársak ellen irányul. (…) Vegyék tudomásul, hogy a külügyi és európai ügyekért felelős szlovák miniszter vagyok, és úgy fogok eljárni, ahogy szerintem az ország érdeke megkívánja egy másik ország viszonya kapcsán”

 

írta.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.