Nyitókép forrása: archív

 

Hírközlés és legalább látszólag objektív elemzésre való törekvés helyett magyarellenes és Magyarország-ellenes szélsőliberális propagandának adott teret a Pátria rádió. A szlovákiai magyar adófizetők pénzéből is fenntartott (elvileg) közszolgálati médium hétfő reggeli adásában a magyarországi választások kapcsán Árpád Soltész, közismerten szélsőliberális újságíró „fasiszta kleptokráciának” nevezte Magyarországot, lenézően beszélt a magyarországi választókról, és szerinte Magyarországnak nincs helye sem az EU-ban, sem a NATO-ban. A Szövetség MKP Platformja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Soltész kijelentéseit „antidemokratikus, kirekesztő gyűlöletbeszédnek” nevezte.

 

„Én teljesen respektálom a magyar választási eredményt. A magyar állampolgár tényleg úgy döntött, hogy egy ilyen fasiszta kleptokratikus rezsimben akar élni, amit egyszerűen tudomásul kell venni, Magyarországnak ez a döntése. Viszont ebből le kell vonni a konzekvenciákat, egy ilyen országnak nincs semmi keresnivalója sem a NATO-ban, sem az Európai Unióban”

 

mondta Arpád Soltész, akit a műsorvezető ismeretlen okból „politikai elemzőként” mutatott be. Arról is beszélt, hogy Magyarország „csak az érdekei” miatt van az EU-ban, nem az értékrendje miatt, „viszont az Európai Unió elsősorban értékrendekre alapul és nem érdekekre”.

 

Mi azért hozzátesszük, hogy Soltész propaganda-ideológiai eszmefuttatása eléggé sántít. Hiszen egészen addig, míg nem találta ki Brüsszel megrendszabályozó eszközként a „jogállamisági mechanizmust”, az EU legtöbbet hangoztatott értékei a „jólét és béke” volt, a munkaerő szabad áramlása, és az áru szabad áramlása. Ha lenne értelme Soltész állításának, nem mennének vérre menő csaták a kulisszák mögött a szakképzett munkaerőért és a befektetésekért.

 hirdetes_300x300  

 

Soltész szerint biztosan „lesznek olyan mechanizmusok, amivel kinyomják majd Magyarországot az Európai Unióból”.

 

Az egész beszélgetés elképesztően rosszindulatú és nélkülöz minden objektivitást – ami egyébként a Pátria Rádiót eddig sem nagyon fenyegette -, kizárólag liberális értékrend közvetítését szolgálja – mindezt szlovákiai magyar adófizetők pénzéből.

 

Ráadásul a fenti vádakat egy olyan „újságíró” fogalmazta meg, aki tavaly májusban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az interneten olyan hozzászólásokat jutalmazott nagy lájkokkal, amelyek konzervatív újságírók pisztolygolyóval való „beoltását” szorgalmazta. Mindössze három évvel Ján Kuciak meggyilkolása után, itt Szlovákiában. A Pátria munkájának értékéről sokat elárul, hogy ezt a személyt „politikai elemzőként” hívják meg a stúdióba, ráadásul egy olyan fajsúlyos témában, mint a magyarországi választások.

 

A Szövetség MKP Platformja helyreigazítást követel

 

A Szövetség MKP Platformja közleményben bírálta a részrehajló beszélgetést.

 

„Egyre értetlenebbül állunk a szlovákiai magyar neoliberálisan
gondolkodó személyek kirekesztő gyűlölet-megnyilvánulásai előtt a Fidesz-KDNP és Orbán Viktor választási győzelmével kapcsolatban.

Platformunk vezetőségét rengetegen keresték meg, hogy ezzel a
romboló magatartással (most konkrétan a Pátra Rádióban) valamit tenni kéne. (…)

A Pátria Rádióban hétfő reggel a Fidesz-KDNP és Orbán Viktor
vezette Magyarországot egy politikai elemzőként bemutatott személy – a műsorvezető aktív rásegítésével – fasiszta kleptokráciának nevezte.

 

Emeljük fel hangunkat közösen az ilyen antidemokratikus, kirekesztő gyűlöletbeszéddel szemben! A Pátria Rádiótól elvárjuk a helyreigazítást!”

 

olvasható a közleményben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.