Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Ukrajna témájától eltérően az infolációval szemben háztartásokat megsegítő javaslat kapcsán ismét hiánycikké vált az egység az kormánykoalícióban. Az SaS, élén Richard Sulíkkal azt állítja, nem vétózza meg a javaslatot. Ugyanakkor gyakorlatilag minden egyéb eszközzel akadályozza annak megvalósulását.

 

Némileg jogosan azért kritizálja a törvényt – amelyet a többi három kormánypárt javasolt -, mert annak finanszírozását részben a települések költségvetésének megnyirbálásával fednék ki.

 

Csakhogy az SaS akadályozza a nagyvállalatok adóztatását is, mi több az adóterhek bárminemű (de főleg vállalati) emelését is elutasítja – olyannyira, hogy, Igor Matovič (OLANO) pénzügyminiszter szerint a koalíció borításával is fenyegetőzött.

 

 hirdetes_300x300  

Magyarul: minden lehetőséget elgáncsol ami a javaslat költségeinek kifedését szolgálná. Sulík szerdán kijelentette, hogy nem fognak ugyan vétózni a kormányban, de nem fogják támogatni sem a parlamentben.

 

Heger meg akarja győzni az SaS-t

 

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő – mint annyiszor – ezúttal sem akart érdemben reagálni Sulík kijelentéseit. Mint mondta, nem fogja kommentálni egy „kolléga” döntését, azon dolgozik, hogy meggyőzze az SaS-t a javaslat támogatásáról.

 

Heger azzal érvelt, hogy a kormányprogramban szereplő adóemelést elutasító passzus nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet szó adóemelésről, hanem azt, hogy összességében nem nőhetnek az adóterhek – vagyis ha egy adónem kulcsát megemelik, egy másikénak csökkennie kell. Kezdetben még az SaS is ezt kommunikálta, ma minden adóemelés ellen tiltakoznak.

 

Az eredmény az lett, hogy az inflációs nyomás miatt javasolt szociális csomag, amely főleg családosokat, de nyugdíjasokat is érintett volna, nem került beterjesztésre a kormány elé.

 

Remišová szerint Sulík egyéb feltételeket is támasztott

 

A kulisszák mögött érdekharcokról Veronika Remišová, a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí elnöke adott némi képet. Elmondta, hogy Sulík a helyzetet arra szeretné felhasználni, saját jelöltjét nyomja be a Monopolellenes Hivatal igazgatói székébe.

 

„Én azt hittem, hogy hétfőn megállapodtunk a koalíciós tanács ülésénén, ahol éjjel egy óráig tárgyaltunk és többé kevésbé egyezségre jutottunk. Most megtudtam, hogy a megállapodásunk nem érvényes és az inflációellenes csomag valószínűleg nem kerül beterjesztésre a kormány elé. Az adóbónusz elfogadása feltételéül Sulík azt szabta meg, hogy pártja jelöltje kerüljön a Monopolellenes Hivatal élére”

 

fogalmazott Remišová. Majd hozzátette:

 

„Az embereknek árt, akik hetek óta a segítségünket várják. Nagyon sajnálom, főleg, hogy Sulík német multimilliomos celebekkel utazgat Szlovákiában. Ha beszélgetne a normális emberekkel, akkor tudná, hogy nincs miből kifizetniük a számláikat, nincs pénzük az alapvető szükségleteikre. És egy ilyen szociális csomag válság idején rendkívül fontos”

 

mondta, majd megjegyezte, hogy az adóbónusz emelése lényegében adócsökkentés, amit az SaS-nek támogatnia kellene.

 

Mi azért halkan megjegyezzük, hogy az SaS, amely többek között a külügyminiszteri tárcát is birtokolja, messze nem csinált ekkora drámát abból, mikor Ukrajna kapcsán verte magát költekezésbe az államkassza.

 

Az inflációs csomagról és a javasolt támogatásokról alábbi cikkünkben írtunk részletesebben:

 

Jön a szociális giga-mentőcsomag a családosok és a háztartások megsegítésére

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.