Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Eduard Heger (OĽANO) kormányfő ma leadta Zuzana Čaputová államfőnek azt a három nevet, akik a nemrég lemondásukat benyújtó liberális miniszterek helyére érkeznek. A négy miniszteri poszt egyike (az oktatási tárca) esetében még nincs konkrét jelölt. A Štandard hírportál információi megerősítették a Körkép korábbi értesüléseit, miszerint a magyargyűlölő, szélsőliberális és radikálisan atlantisa Rastislav Káčer válthatja Ivan Korčokot a külügyminiszeri poszton. Szintén egyre biztosabb, hogy Karol Hirman kapja a gazdasági miniszteri posztot (magyar szempontból neki sem tudunk örülni). Az igazságügyi tárca élére pedig vélhetően Viliam Karas, az ügyvédi kamara elnöke érkezik.

 

A hírek szerint Káčer és Hirman kinevezésénél az OĽANO szava volt a döntő. Legalábbis látszólag. Szlovákiában íratlan szabály, hogy a külügyi posztot megkérdőjelezhetetlen EU-párti és atlantista diplomata foglalhatja el – mintegy szavatolva az ország külpolitikai irányultságát. Ebbe a profilba a ma prágai nagyköveti posztban lévő Káčer túlzottan is passzol.

 

Karol Hirmannal kapcsolatban sincs okunk az optimizmusra. Tény, hogy ma nem nagyon tolonganak a gazdasági miniszteri pozícióért részben az energiaválság, részben a Richard Sulík után maradt esetleges rejtett aknák miatt. Hirmanról azonban sokat elárul, hogy egykor Iveta Radičová tanácsadója volt, de szakértőként dolgozott már az ukrán államfőnek és a PS-SPOLU pártkoalíciónak is (nyilván a választások előtt).

 

 hirdetes_810x300  

Az igazságügyi tárca esetében a meghatározó a Sme rodina szavazata volt. Nem véletlenül, Boris Kolláréknak ugyanis igencsak szúrta a szemét, hogy egyesek szeretnék módosítani a legendás 363-as számú törvényt, amely lehetővé teszi a főügyésznek, hogy eljárásokat szüntessenek meg bírósági határozat nélkül (merre vannak ilyenkor a jogállamiság élharcosai).

 

Mária Kolíková (SaS) leköszönő miniszter ugyan látszólag foglalkozott a témával, de aligha volt igazi szándék a változtatásra: a főügyészt a parlament választja meg, vagyis politikai alku tárgya, a 363-as törvénynek pedig olyan személyek köszönhetik szabadságukat, mint Jaroslav Haščák oligarcha, Zoroslav Kollár (akit a csődmaffia fejeként is emlegetnek) vagy épp Vladimír Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetőjének, Peternek a fivére…

 

A miniszterek kiválasztása arra utal, hogy Szlovákia továbbra is kritikátlan Nyugat-orientált politikát fog folytatni, az SaS nélkül is. Nehéz elképzelni, hogy a nem is olyan rég magyar revízióval szlovákokat rémisztgető Káčer korrekt álláspontra törekszik majd Magyarországgal kapcsolatban. Ez viszont azt is valószínűsíti, hogy a magyar kisebbség ismét nyilatkozatok célkeresztjébe kerül – talán jobban, mint Korčok és Klus idején.

 

Aminek Magyarország nem fog örülni: az Orbán-fóbiás Hirman és Káčer is a miniszterjelöltek között

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.