Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Oligarchák, lobbizás, Slovnaft, SaS. Érdekes teóriával állt elő a Smer elnöke, Robert Fico a költségvetés megszavazásának hátterével kapcsolatban. Verziójában két ismert oligarcha, Világi Oszkár és Ján Sabol neve is elhangzott.
A Smer csütörtökön a költségvetés kapcsán tartott sajtótájékoztatót, amelyen Robert Fico, a párt elnöke nem kevesebbet állított, mint hogy az OĽANO „politikailag zsarolta” az SaS-t a költségvetés megszavazása céljából.

 

Fico emlékeztetett arra, hogy a kormány múlt csütörtöki megbuktatása idején Sulík még elutasítóan nyilatkozott a költségvetésről. Azt állította, hogy az teljes katasztrófa, elfogadhatatlan. Akkor a legnagyobb problémának a deficitet tartotta (végül a deficit nagysága a költségvetés elfogadásánál nem is változott meg – a szerk.).

 

A NAKA fordulat

 

Fico szerint Sulík nagy fordulata akkor következett be, amikor december 20-án, kedden reggel a NAKA gazdasági bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt őrizetbe vett 7 személyt, köztük öt név szorosan kötődik Ján Sabol és Világi Oszkár ismert oligarchákhoz. A Smer elnöke elmondása szerint Sulík Sabolról mint közeli barátjáról szokott nyilatkozni. Világi pedig elmondása szerint Sabol barátja.

 hirdetes_300x300  

 

Fico azt is kijelentette, hogy Sulík azért ellenezte olyan vehemensen az alkohol jövedéki adójának emelését (amit Matovič akart anno keresztülvinni), mert épp Sabolhoz tartozik a St. Nicolaus márka.

 

Gyimesi György: A felvidéki magyarságnak erős képviseletre és erős vezetőre van szüksége (Évértékelő interjú a Körképen)

 

„Milyen érdekes, ma már nincs gondja Sulíknak az alkohol jövedéki adójának emelésével”

 

tette hozzá.

 

Világi kapcsán Fico arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szlovák Villamosművek elnökségébe épp Sulík jelölte tagnak Világi egyik közeli emberét R.Z-t, aki Fico szerint 5 évig dolgozott Világi ügyvédi irodájában.

 

„Azelőtt sosem látta, nem ismerte, de rögtön megteszi a Villamosművek elnökségi tagjának? Ilyen meséket lehet mondani, de nem nekem. Nagyon fontos kapcsolatnak kellett ott lennie, és mivel nagyon könnyen felfedezhető volt a kapcsolat, egyértelmű, hogy Világi emberéről van szó”

 

mondta.

 

Fico a fentiekből azt a következtetést vonta le, hogy Matovič és Daniel Lipšic speciális ügyész (Fico szerint az ő jóváhagyásával vették őrizetbe a fent említett hét személyt) kvázi megzsarolta Sulíkot, hogy „vagy támogatja a  költségvetést, (…) vagy a Sulík mögött álló kulcsemberekhez köthető személyek ellen eljárást indítanak. Börtönbe kerülnek, és a börtön nyomása alatt megered a nyelvük”.

 

Majd azt a két, egyébként valóban érdekes kérdést vetette fel, hogy a hónapokig előkészített rendőrségi akciót miért pont kedden reggelre időzítették, és az őrizetbe vett személyeket miért engedték el már másnap?

 

A fentiekre még ugyanazon a napon Eduard Heger kormányfő is reagált, aki téveszmének, elmeszüleménynek nevezte Fico állításait arra vonatkozóan, hogy az OĽANO a NAKA-n keresztül „politikailag zsarolta” volna Richard Sulíkot.

 

Fico története Sulík motivációról a gyakorlatban kicsit sántít. A költségvetést ugyan megszavazták, de az új parlamenti többség létrehozására tett ajánlatból látványosan kifarolt, annak ellenére, hogy épp ő vetette fel Hegernek az ötletet.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.