Nyitókép forrása:  SITA/Branislav Bibel

 

Egyre nő a feszültség az OĽANO-n belül. Míg Eduard Heger visszahívott kormányfő azokkal próbál szövetségre lépni, akik megbuktatták a kormányát (SaS), és új kormányzótöbbséget akar létrehozni, amely alapvetően liberális befolyás alatt lesz, addig Igor Matovičnál gyakorlatilag elrajtolt a választási kampány, és napok óta genderpropagandát kritizáló bejegyzéseket posztol a Facebookon. Az már sejthető, hogy az OĽANO-n belül a saját hibájából meggyengült pozícióval rendelkező Matovičot egyesek el akarják távolítani a párt éléről, helyébe pedig Hegert ültetnék, aki – fogalmazzunk így – kompatibilisebb a mainstream sajtóval, a készülő új atlantista „demokratikus” pártokkal és kellő hajlandóságot mutat, hogy kiszolgáltassa magát a progresszív fősodornak.

 

Joggal vetnénk fel, hogy Matovič kissé későn talált rá konzervatív énjére, hiszen az elmúlt hónapokban az OĽANO sorra adta fel azokat a politikai pozíciókat, amelyek megkülönböztették a jobbközép liberális pártoktól, és gyakorlatilag önként vállalta a teljes sarokbaszorítást. Ráadásul az OĽANO jelölte a külügyi és gazdasági miniszteri székbe azt a két személyt, akik közelebb állnak az elnöki palotából érkező passzátszelek áramához.

 

Király Zsolt: Családvédelem, genderpropaganda: Magyarországon már bejött. Bejöhet Szlovákiában is?

 

 hirdetes_300x300  

Akárhogy is, az OĽANO-ban a belső feszültség szakítópróbát jelent, és ha a párt ideológiai vonalai szétválnak, akkor egy lépéssel közelebb kerülünk az előrehozott választásokhoz. Bár Matovič és támogatói sem feltétlenül támogatják majd az előrehozott választásokat, de a mérlegelés logikája megváltozik, mert a közvetlen versenytárs már nem a „maffiakormány” lesz, hanem a progresszívokkal lepaktáló Heger és hívei.

 

Az OĽANO szakadása egy lépéssel közelebb visz az előrehozott választásokhoz

 

Amíg az OĽANO egységes, 47 mandátummal, az SaS pedig 20 mandátummal blokkolhatja a választási időszak lerövidítését lehetővé tevő alkotmánymódosítás elfogadását (a 90 mandátumos törvényhez nélkülük csak 83 támogató szavaz lenne). Így a Matovič-Heger párharc korántsem csak az OĽANO belső ügye.

 

Ráadásul a sajtóban (még az ukrán sajtóban is) nem egyszer felvetődött már az a lehetőség, hogy Heger másik pártban folytatja politikai pályafutását. Erre van reális esély, ott van a Za ľudí esete Mária Kolíkovával példaként. Miután Kolíková nem tudta megpuccsolni Veronika Remišová pártelnököt a párt kongresszusán, kilépett és vitte magával a Za ľudí frakciójának többségét az SaS-hez.

 

Hegert már kapcsolatba hozták Mikuláš Dzurinda projektjével, és a bukott kormányfő igen gyakran emlegeti a „demokratikus választók” szavazatait és a „demokratikus blokk” létrehozásának fontosságát a „nem demokratikus” választók által támogatott „nem demokratikus” pártokkal szemben. Ami nem jelent többet annál, hogy bevallottan liberális vagy látens liberális pártok kormányát akarja bebetonozni most és a következő választások után is.

 

Heger képletébe a sajtó által perifériára szorított Matovič nem fér bele. Matovič számára pedig nincs más lehetőség, mint visszatalálni ahhoz a vonalhoz, ami miatt sokan az OĽANO-t szavazták meg. A családpolitika, a hagyományos családmodell védelme, a genderpropaganda feltartóztatása, a progresszív pártokkal való szembehelyzkedés.

 

Remišová bejelentése vízválasztó

 

Fontos részlete a képnek Veronika Remišová minapi bejelentése, aki az OĽANO, a KDH és a Za ľudí összeboronálásából szeretne egy konzervatív jobboldali tömböt létrehozni. Ez két dolgot jelent. Az egyik, hogy a Za ľudí nem látja esélyét annak, hogy egymagában bejutna a parlamentbe (a párt örülhet, ha a 3 százalékot megugorja). A másik pedig az, hogy Remišová finoman jelezte az OĽANO liberálisainak, hogy a konzervatívabb vonalat nem írhatják le egyszerűen azzal, hogy Matovičot kiszorítják a párt elnöki posztjáról, mert van utánpótlás. Ráadásul kifejezetten a Kolíková-féle puccs miatt figyelemreméltó, hogy az új blokk létrehozását épp Remišová vetette fel, aki már megjárta azt az utat, ami most Matovičra vár.

 

Matovič és Heger párharca egyre nyíltabbá vált az elmúlt hetekben, napokban. A sajtóban megjelent hírek szerint az ország Ukrajna-politikájának és nyugati orientációjának fenntartásáért küzdő Jaroslav Naď fordult végül Matovič ellen, és emiatt indult el a párt elnöke és pénzügyminisztere lemondani az elnöki palotába (megjegyezzük, az SaS az alku ráeső részére nem volt hajlandó ígéretet tenni, végül Matovič ezért nem mondott le).

 

Nem sokkal később az egyik szlovák bi-gender lemezlovast környezetvédelmi díjjal jutalmazó Ján Budaj környezetvédelmi miniszter és 10 OĽANO-s képviselő lépett ki a párt frakciójából. Ők azt szorgalmazták, amiért egyébként Heger ma is dolgozik: egy paramentben SaS kegyének kiszolgáltatott kormánykoalíciót.

 

Heger önállósítja magát

 

Heger a SME-nak adott decemberi interjújában nyíltan beszélt arról, hogy a pártnak változásra lenne szüksége. Nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy ez pártelnökcserét jelentene.

 

Januárban aztán Igor Matovič több posztban a genderpropaganda ellen foglalt állást. Beteg dolognak nevezte, hogy több mint 73 nemi identitást különböztetnének meg, hogy gyerekeknek tennék lehetővé a nemváltást, hogy férfi és női illemhelyeken túl lenne egy harmadik típusú WC is, és hogy a női sportágakban férfiak is nevezhessenek. Posztolt arról az amerikai lányról is, aki 12 évesen úgy érezte, hogy ő inkább fiú, és orvosi jóváhagyással tesztoszteron kezelést kapott, majd 15 évesen eltvolították a melleit. A lány 16 éves korára megbánta amit tett, és ma a gyerekeket érintő transzgender-propaganda ellen harcol. Matovič erről szóló posztját a Facebook elrejtette a követői elől (úgynevezett shadowban-be került), csak akkor láthatták, ha kifejezetten Matovič oldalán keresték.

 

Matovič megjegyzéseire a progresszívok kegyét kereső Heger szintén a Facebookon reagált, ahol arról írt, hogy a különböző társadalmi csoportok tagjai ellen (a felsorolásból a magyarokat kihagyta) szított gyűlölet olyan emberekben keres ellenséget, akik valójában nem azok. Később a kormányfő szóvivője hivatalosan is megerősítette, hogy valóban Matovičra reagált a bejegyzéssel.

 

Matovič ellentámadásban

 

Csütörtökön délelőtt aztán jött Matovič viszontválasza:

 

„Egyesek saját érdekek végett képesek a (nem) megfelelő pillanatokban szemet hunyni a rossz felett. Nem azért, mert nem lennének képesek meglátni a rosszat, mert jól látják azt, de úgy tesznek, mintha nem látnák és ebből húznak hasznot. Sajnos. A politikában ez a magatartás sokkal veszélyesebb. Az emberek azért választanak minket, hogy őrködjünk az igazságosság felett, és hogy a személyes előnyszerzésről képesek legyünk ezért lemondani”

 

írta Matovič, hozzátéve:

 

„Sajnos sok ilyen embert látok ma a politikában. Van, aki úgy tesz, mintha nem látná a rosszat, hogy legközelebb is ott lehessen a választási listán. Más már előre be van tojva a progresszív sajtótól”

 

fogalmazott. Azt is írta, hogy a genderpropaganda témájában sokan hallgatnak, mert félnek, és mert számukra fontosabb a progresszív sajtóban szerepelni, mint több ezer gyermek életének tönkretétele.

 

Végezetül egy kérdés marad: ha szakad az OĽANO, mennyi képviselője marad Matovičnak, ami meghatározza politikai súlyát is a választási kampányban. Konkrét információ nincs, sejtésünk azonban lehet. Amikor Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter olyan rendeletet akart bevezetni, ami műtét nélküli nemváltást tett volna lehetővé, az OĽANO húsz képviselője (köztük Anna Záborská) szólította fel arra, hogy vonja vissza a kezdeményezést.

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.