Nyitókép: genderandcovid-19.org

 

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a tradicionális emberi értékek, a családvédelem, illetve a genderpropaganda elleni küzdelem lesz a szlovákiai parlamenti választások előtti időszak egyik vezető témája.

 

Az anya nő, az apa férfi

 

Az anya nő, az apa férfi üzenet már Magyarországon is bejött. Politikai győzelmet eredményezett, a sokadik kétharmadhoz segítve a Fideszt.

 hirdetes_300x300  

 

Szlovákiában a következő parlamenti választások egyik témájává kezd válni a kérdés. A téma ráadásul a felvidéki magyarok körében is népszerű. És érdemes megnézni, ki hogyan viszonyul a témához.

 

A genderideológia elleni küzdelmet a kormány bukását követően Igor Matovič tűzte zászlajára. Egy hete annak, hogy már a csapból is ez folyik. Az OĽaNO elnöke, ha valamihez nagyon ért, az a tematizálás. Így homokba dughatjuk a fejünket, de attól még a téma életre kelt.

 

Hisztérikus, csőbe húzott progresszív média

 

Úgy néz ki, hogy a korrupcióellenes harc után Matovič új lóra nyergel. Megnézte, kiértékelte és kiválasztotta, hogy mi foglalkoztatja az embereket. Facebook-posztjainak mutatói, valamint a hisztérikusan reagáló, csőbe húzott progresszív média jelzi, hogy a téma mobilizáló hatású.

 

Ám legyen – mondhatnánk. Matovič egy bukott kormányfő és bukott pénzügyminiszter. Ugyan kit érdekel, miről beszél éppen? Hiba.

 

A „védjük meg gyermekeinket, tegyük családbaráttá az alkotmányt, mondjunk nemet a nemváltoztató műtéteknek” üzenetek nagyon is rezonálnak az emberek körében. Így volt ez Magyarországon, és így van Szlovákiában is. A felvidéki magyarok körében úgyszintén.

 

LiPsik, menjetek

 

Az OĽaNO elnöke ezzel ismét a konfliktus kellős közepén találja magát, ami fekszik neki. Még akkor is, ha ezzel pártja progresszív, liberális szárnyának politikusait is elveszti (Heger, Naď, Budaj, Stančík.)

 

Üresedés ugyanis a konzervatív, nemzeti értékeket felvállaló erőtérben van. Ez az a terület, ahol fel lehet futni a pártoknak. A többség ugyanis centrista vagy baloldali, liberális, progresszív pályán próbál befutni.

 

A szlovák parlament honlapja szerint a 150 parlamenti képviselőből jelenleg minden harmadik, összesen 49 mandátum frakción kívüli. Ami példátlanul magas szám. A legtöbbet ebből az OĽaNO vesztette. Matovičnak így létérdeke, hogy új témát találjon, amivel viszonyítási alappá válhat, feltéve, ha nem akarja végleg elveszíteni politikai befolyását.

 

A téma működik

 

A genderellenesség azért is hálás politikai téma, mert egyértelmű állásfoglalásra kényszerít. Eldöntendő kérdés, amit a választó is könnyen megért. Nem lehet ugyanis félig terhesnek lenni. Valaki vagy az, vagy nem. A téma ettől működik.

 

Tudták ezt jól Budapesten, és értik ezt Nagyszombatban is. A Szövetségben is lassan vége az „üzemi szabadságolásnak”, majd látjuk, hogy miként értékelik ki a politikai trendet, és a tényt, hogy a kampányvonat már robog. Úgy tűnik a párt Churchill „nagyvonalúságához” hasonlóan szereti megadni a sportszerű esélyt a vonatnak, hogy nélküle menjen el.

 

Király Zsolt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.