Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

A kormány december közepén történt megbuktatása óta arról megy a diskurzus, van-e elég ereje Eduard Hegernek összehozni egy új többséget a parlamentben, amely hajlandó támogatni egy második Heger-kormányt. A dolog pikantériája, hogy az egész ötlet a Hegert megbuktató liberálisoktól származik, akik végül maguk vonták vissza az ajánlatot. Most Heger azoknál kilincsel, akik megbuktatták, mivelhogy az SaS egyike a kevés „demokratikus” parlamenti pártnak, akit megszólíthat. A múlt hétvégén elhangzottak optimista kijelentések, amelyeket aztán hétfőn rombolt porig a naponta köpönyeget váltó SaS. Boris Kollár (Sme rodina) szerint az SaS valójában semmilyen új kormányzótöbbséget nem akar.

 

Juraj Šeliga (Za ľudí) parlamenti képviselő szombaton nyilatkozta, hogy biztató mederben zajlanak a tárgyalások az új kormányzótöbbségről, és már csaknem megvan az új „76 mandátum”. Ezt Eduard Heger visszahívott kormányfő is megerősítette vasárnap. Veronika Remišová(Za ľudí) miniszterelnök-helyettes vasárnap már óvatosabban fogalmazott. Azt mondta, „ha zajlanak ilyen tárgyalások, azokat Heger vezeti”.

 

Šeliga egyébként azt is kiemelte, hogy az SaS-en múlik, hajlandó-e ebben részt venni. Szerinte egy új Heger-kormánnyal elodázható lenne a parlamenti választás legalább őszig, de akár a rendes választásokat jelentő jövő márciusig is.

 

 hirdetes_300x300  

Eduard Heger is arról beszélt a hétvégén, megpróbálja elkerülni, hogy idén előrehozott választásokra kerüljön sor.

 

Hétfőn azonban az SaS gyakorlatilag semmissé tette a két politikus kijelentését azzal, hogy közölte: ha zajlanak is tárgyalások, abban az SaS nem vesz részt, mert meg sem szólították ezzel kapcsolatban. Az SaS állítja, konkrét elképzelése van a jövőt illetően, de konkrétumot nem árult el. Ugyanakkor sejthető, hogy az SaS ügyvivő kormányra játszik, ami az ő szempontjából azért is lenne logikus, mert Zuzana Čaputová államfő a liberálisok szoros szövetségese. Másrészt, a történtek után a nullához közelítő koalíciós potenciállal és hitelességgel bíró SaS-nek sok babért aligha teremnének az előrehozott választások.

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnöknek elég egyértelmű véleménye van az SaS viselkedéséről. Úgy véli, hogy az SaS nem akar új kormányt. Ő maga egyébként hétfőn tárgyal ebben a kérdésben Hegerrel. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kormánykoalíció eredeti formájában nem működképes, tekintettel a vitákra, arra, ahogyan az SaS távozott a koalícióból és ahogy megbuktatta a kormányt.

 

„És most újra ugyanazokat fognák össze? Ez már zártosztály”

 

fogalmazott.

 

Hétfőn késő délután aztán Heger jelezte, hogy már gyűjti az aláírásokat a képviselőktől egy újabb általa vezetett kabinet támogatására. A sajtónak azt nyilatkozta, hogy a január 24-i új évi parlamenti ülésszak kezdetére akarja bejelenteni a sikert.

 

Nagy változást jelent azonban, hogy az SaS bejelentését követően már hirtelen nem a liberálisok szerepeltek az első helyen a potenciális partnerek felsorolásánál. Heger azt mondta, az OĽANO és a Sme rodina képviselőinél kezdi az aláírások gyűjtését – az SaS-t már meg sem említette.

 

Az azért jól látszik, hogy valaki félrevezeti a közvéleményt az esélyekkel kapcsolatban. Az SaS nélkül nincs kormányzótöbbség – hacsak nem a frakción kívüli képviselőkkel egyezik ki Heger. Ám közöttük volt ĽSNS-es képviselők is vannak, akiket a sajtó és a liberálisok fasisztáknak neveznek, akikkel nem szabad együttműködni. Ha Sulíkék nem ügyvivő kormányban gondolkodnak és nem is előrehozott választásokban, akkor már csak egy variáció maradt: egy újabb kisebbségi Heger-kormány, amely minden szavazáson ki van szolgáltatva az SaS-nek.

 

SaS: Az új, 76-os többségről szóló tárgyalásokkal kapcsolatban nem kerestek meg minket

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!