Nyitókép forrása: SITA/Diana Černáková

 

Grendel Gábor helyettes házelnök Eduard Heger megbízott kormányfővel szeretne egy választási listán lenni. Az OĽANO listáján parlamentbe jutó NOVA politikusa szerint mindez attól függ, hogy pártja vezetősége hogyan dönt. Grendel hozzátette, hogy hajlandó együttműködni Dzurindával is.

 

A Markíza televízió Na telo (Testre szabva) című műsorában Grendel Gábor (OĽANO) házelnök-helyettes, Jana Bittó Cigániková (SaS) képviselő és Ján Podmanický (Smer) képviselő vitázott, elsősorban az előrehozott választásokról.

 

Grendel nem zárta ki a szeptembernél korábbi időpont lehetőségét sem, bár hozzátette, hogy a legnagyobb támogatottsága a szeptember 30-i dátumnak van.

 

 hirdetes_300x300  

Podmanický jelezte, hogy csodálkozik az SaS-en, amiért nem erőlteti a korábbi időpontot, holott épp az ő szavazataival (és az ő kezdeményezésére) sikerült megbuktatni a Heger-kormányt.

 

„A szeptemberi időpont nem a világ vége. Ha a kollégák más időpontban egyeznek meg, az SaS azt is hajlandó támogatni”

 

jelentette ki Cigániková. A dolog érdekessége, hogy Anna Zemanová, a liberálisok frakcióvezetője sokkal inkább a szeptemberi dátumot támogatta, és ezt azzal indokolta, hogy másképp a Smer leállítaná az Ukrajnának szánt támogatásokat.

 

Szóba került a Juraj Šeliga (Za ľudí) által beterjesztett javaslat kudarca is. A törpepárttá zsugorodó egykori kormánypárt képviselője alkotmánytörvényben rögzítette volna a Specializált Büntetőbíróság és a Speciális Ügyészség státuszát, ám nem kapta meg a szükséges 90 mandátumos támogatást. Grendel szerint maga az alkotmányos védelem önmagában nem akadályozta volna meg, hogy a Smer visszatérésével olyan személyek kerüljenek a testületek élére, akik majd szőnyeg alá söprik a korrupciós ügyeket.

 

Podmanický nem adott egyenes választ arra a kérdésre, hogy a Smer tervezi-e a Speciális Ügyészség felszámolását. Azt viszont leszögezte, hogy szerinte Daniel Lipšicnek nincs ott keresnivalója.

 

Érdekes válaszokat hozott a műsor szoksásos IGEN/NEM válaszokat kérő kérdésblokkja.

 

Cigániková például kijelentette, nem tudja elképzelni, hogy Robert Mistrík jobb elnök lenne, mint Zuzana Čaputová. (Szlovákiában az elnökválasztás 2024-ben lesz).

 

Grendel pedig jelezte, hogy ő Eduard Heger megbízott kormányfővel akar közös listán lenni, még akkor is, ha Heger nem az OĽANO listáján indulna.

 

A kormány bukása óta számtalan tárgyalás indult, és az OĽANO egy jelentős része távozóban van a pártból. Heger és Jaroslav Naď védelmi miniszter még csak fontolgatják a távozást és a pártalapítást (állításuk szerint Matovič számukra túlságosan konzervatív), Ján Budaj és liberális képviselői (Zmena zdola) pedig már otthagyták az OĽANO frakcióját.

 

Körkép.sk, tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.